Hirdetés

Lekapcsolás nincs, de HD, 3D és botantennás DVB-T lesz



|

A 3D csak kísérleti, de a nyári HD sportközvetítések már bizonyosak.

Hirdetés

Az analóg lekapcsolásra aztán várhatunk, legalább 2014-ig. Ez a lépés lehetővé tenné, hogy a jelenleg igen pazarlóan, analóg sugárzással felélt frekvencia tartományokban digitális, akár HD vagy 3D csatornák induljanak. Az Antenna Hungária (AH) és partnerei azonban nem várhatnak két évig arra, hogy elkezdjék bevezetni mindazt a jót, amit a DVB-T adhat. Hamarosan lesz jobb jelerősség, a nyári nagy sportközvetítéseket ingyen vehetjük HD minőségben és még a 3D-be is belekóstolhatunk, ha megfelelő helyen lakunk.

 

A hazai átállás késlekedésének és kidolgozatlan kormányzati stratégiájának ellenére növekedett itthon az „antenna felhasználók” aránya, az AGB Nielsen adatai szerint 1,14 millió háztartás használja a földfelszíni műsorszórást, ami 4 százalékos éves bővülést jelent. Meg kell jegyezzük, hogy ez együttesen tartalmazza az analóg és digitális vételt. Jelenleg ebből több mint 300 000 háztartás használja az ingyenes Mindig TV (DVB-T) szolgáltatást, a fizetős MinDig TV Extrának pedig 63 000 ügyfele volt az utóbbi egy évben.

 

 

A hirdetők, partnerek szempontjából kedvező, hogy a digitális platform jelminőségének, lefedettségének javulása az utóbbi években előnyösen befolyásolta a tábor összetételét, a célcsoport vásárlóképesebb, fiatalabb rétegekkel is bővült.

 

 

HD sportközvetítések és botantennák nyáron

 

Ahogy az elmúlt évben, úgy idén is lesznek érdekes, HD minőségben elérhető sport közvetítések. Az ingyenesen fogható közszolgálati csatornákon jelenleg is nagy felbontásban adnak és az MTVA megvásárolta a Forma-1, a Futball Európa-bajnokság és a Nyári Olimpiai Játékok közvetítési jogait. Így ezek az események akár egy olcsó USB DVB-T tunerrel is élvezhetők, megfelelő antenna birtokában.

 

Az antenna kérdés várhatóan javulni fog. Az elmúlt években két jelerősség emelést is sikerült meglépni a budapesti adó körzetében, így ma már sok helyen a szobaantenna is elegendő a boldogsághoz. A következő hónapokban 5 közepes teljesítményű és 10 kis teljesítményű telephelyről indul el a DVB-T sugárzás, ami 47 magyar városban teszi szerencsés esetben mobil botantennával is lehetővé az A és C multiplexek vételét (ezeken jönnek az ingyenes csatornák és a MinDig TV Extra fizetős alapcsomag). Ezzel a beruházás sorozattal 65-re ugrik az országon belül a telephelyek száma, a lefedettség pedig eléri a 98 százalékot. A fizetős MinDig TV Extra Családi Csomag a B multiplexen jön, konkrétan ennek lefedettsége 87 százalékos marad, persze a noteszgépekhez gyakran használt DVB-T USB Stickek-be nehéz is lenne előfizetői chipkártyát csúsztatni.

 

 

 

Nem biztos, de a tervek szerint...

 

A MinDig TV-t illetően tervezi az AH, hogy az ingyenesen vehető HD-terjesztést a jelentős nyári sportesemények idejére a Budapesten és környékén elérhető 3D tesztsugárzással bővíti ki az MTVA-val együttműködésben. (Az együttműködés részletei még tisztázásra várnak, ezért erről egyelőre többet nem tudhattunk meg.) Az ősz folyamán sor kerül további DVB-T hálózatfejlesztésre is és a szolgáltató a Mindig TV Extra fizetős szolgáltatás előfizetői számának duplázódásával is számol 2013 március végéig.

Abszolút a jövő technológiája a nem lineáris tartalomszolgáltatás, az AH hamarosan, heteken belül el is indítja tartalomtovábbító hálózati szolgáltatását – Content Delivery Network –, mely streaming szolgáltatásokat nyújt majd mobil eszközökre, HD minőségben is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.