Hirdetés

Lemerült a mobil akkud? Így hozd újra formába



|

A mobil akkuja mindig akkor merül le, amikor pont a legnagyobb szükségünk van rá. Így kerülhetjük el az offline létet.

Hirdetés

A mobilok gyorsan beszivárogtak életünkbe, és sokáig nem is volt különösebb gond – egy-egy mobiltelefon 1-2 hétig, sőt, akár 1 hónapig is jól bírta egyetlen feltöltéssel. Aztán jöttek a nagykijelzős, sokmagos, mindenféle rádióval megtömött okostelefonok, az üzemidő pedig elapadt. A mai mobilok jó, ha kibírnak egy teljes napot, ha pedig egy-egy modell 1,5-2 napig húzza, az vagy kész csoda, vagy a felhasználója tiltott le rajta nagyjából minden szolgáltatást. De még az 1 nap is túlzás, ha tényleg használjuk telefonunkat. Például navigálás, filmnézés, streaming vagy játék során pár órára apad az üzemidő. És akkor még ott van az is, hogy ezek az értékek új telefonra érvényesek: az 1-1,5 éves készülékeknél már akár cserélhetjük is az akkumulátort, mert normál, „lájtos” használat mellett sincsen meg az 1 napos használat.

 

Hirdetés

Pótakku

Ha olyan telefont választottunk anno, aminek a hátlapja lekapható, már megveregethetjük a vállunkat, mert sok pénzt spórolhatunk. Persze még ennél is ott a lehetősége annak, hogy a hátlapot lepattintva csupán a SIM és az mSD foglalatokhoz férünk csak hozzá, az akkumulátorhoz nem. Ha azonban az akkumulátort simán ki tudjuk szedni, könnyedén megduplázhatjuk az üzemidőt. Ehhez nem kell mást tennünk, mint vásárolni egy pontosan ugyanilyen, lehetőleg nem utángyártott, hanem gyári akkumulátort. Ha nagyon lemerülőben a telefonunk, csak előkapjuk a pótakkut, cserélünk és máris egy újabb napig használhatjuk a készüléket.

 

 
 

Szoftveres trükkök

A szoftver csodákra képes, ez nem vitás. Ha pillanatok alatt merül mobilunk, érdemes átnézni a háttérben futó appokat és amire nincsen szükségünk, azokat letiltani. Emellett lekapcsolhatjuk a kevésbé használt vezérlőket, így a GPS-es helymeghatározást, a Bluetooth-t stb. Ha az állandó adatforgalmat is korlátozzuk és levesszük a kijelző fényerejét, könnyedén megduplázhatjuk a mobil üzemidejét. Érdemes az OS-frissítéseknek is utánanézni – a gyártók folyamatosan javítják a fogyasztást. Ha ez sem segít, egy hardveres teljes gyári reset még gyógyír lehet a bajra, de ez macerás és sok újratelepítéssel jár.

 

 

Külső mobiltöltő

Kevesebb szereléssel is megúszhatjuk, ha egy divatos mobiltöltőt választunk. Ez nem több, mint egy nagykapacitású Li-ion akkumulátor egy kis dobozba csomagolva, microUSB bemenettel és szimpla USB kimenettel. Ezt is pontosan ugyanúgy kell feltöltenünk a telefon vagy tablet töltőjével, mintha egy készülék lenne, cserébe nagyjából bármilyen, mUSB-n tölthető eszközt feltölthetünk vele. Ilyen akkumulátorból többfélét is lehet kapni, de általában mindig igaz az egyenlet, hogy az olcsó modellek kisebb áramerősséget adnak le (lassabban töltik fel a készüléket) és kisebb kapacitásúak. A drágább, nehezebb és nagyobb darabokkal egy okostelefont akár 2-3x is feltölthetünk. Az ilyen külső mobil tápok már táblagéphez is jól használhatók.

 

 

 

Zárt mobilház

A legnagyobb gond akkor van, ha a mobilunk teljesen zárt és sehogyan sem férünk hozzá az akkumulátorhoz. Ha még garanciális a készülék, megpróbálkozhatunk garanciális panasszal élni, de ilyenkor általában 2 hétre beveszik a mobilt „kivizsgálásra”. Ilyenkor minden adatot törölnünk kell és legtöbb esetben egy Firmware update-tel vagy hardveres resettel küldik vissza a szervizből készülékünket.

Ha már nem él a garancia, kicserélhetjük az akkumulátort – pótakkut olcsón lehet szerezni akár a netről, akár hazai szakboltban. A szerelést unibody-s eszköznél csak nagyon tapasztalt és merész felhasználóknak ajánljuk. Ha szervizre bízzuk, saját tapasztalat alapján 3-4 ezer forintos szerelési költséggel kell számolnunk, bár ez készülékfüggő is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.