Hirdetés

Már SMS-ben is terrorizálnák az ukrán tüntetőket



|

A kormány tagadja a megfélemlítésre alkalmas üzenet kiküldését.

Hirdetés

Mára pattanásig feszült a légkör Ukrajnában, hiszen nagyjából két hónappal ezelőtt Viktor Janukovics elnök a többség elvárásaitól eltérően nyilvánvalóvá tette, hogy politikailag az Európai Unió helyett Oroszországhoz szeretné kötni az országot. Az azóta folyamatosan zajló tüntetések az utóbbi hetekben rendkívül eldurvultak, konkrétan összecsapásokkal fűszerezett forradalmi hangulat uralkodik Kijev utcáin.

Hirdetés


A fennálló helyzetet tovább súlyosbította, hogy kedden életbe lépett számos sebtiben megalkotott törvény, amelyek elsődleges célja az EU-párti tüntetők gyülekezési jogának és szólásszabadságának korlátozása. A New York Times beszámolója szerint kedd éjszaka egyes tüntetők újabb meglepetésben részesültek, ugyanis a rejtélyes „111” telefonszámról kapott SMS-ben arra hívták fel a figyelmüket, hogy regisztrálva lettek a törvényellenes megmozduláson való résztvevőként.


Innentől kezdve válik igazán érdekessé a történet, ugyanis nem csak a kormány, de Ukrajna mindhárom mobilszolgáltatója cáfolta az üzenet kiküldését. A jelenlegi legvalószínűbbnek tűnő elmélet, hogy az SMS egy „kalóz” hálózati berendezéssel lett a tüntetésen résztvevők telefonjaira továbbítva, a mobilok automatikusan átcsatlakoztak a kamu jeladóra. Állítólag házilag már olyan 1500 dollárból lehet eszkábálni egy megfelelő berendezést, a profi termékek ára modelltől függően 20-140 ezer dollár közt mozog.


Az üzenet tartalma és szövegezése egyértelműen kormányakcióra utal, azonban egyelőre nem zárható ki, hogy harmadik fél politikai vagy üzleti motivációból próbálta megfélemlíteni, vagy a hangulatot és elszántságot figyelembe véve inkább uszítani a tüntetőket.


(Forrás: New York Times, Mashable)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.