Hirdetés

Megbuktak a windowsos táblagépek?



|

A Palm felvásárlássával befellegzett a Microsoft Courier és a HP Slate projekteknek. A Windows 7 helyett a Palm webOS kerülhet a HP-nál előtérbe.

Hirdetés

Egészen a tegnapi napig úgy tűnt, hogy a Microsoft jól áll a táblagépek frontján. Habár igazi iPad riválist még nem tudtak felmutatni, tarsolyukban két ígéretes fejlesztés volt. Az egyik a Courier, amelynek a létezését a redmondi szoftvercég ugyan hivatalosan soha nem ismerte el, ám tudni lehetett, hogy valami nagy dobásra készülnek vele. Mellette párhuzamosan szálingóztak a hírek a Microsoft és a HP közös gyermekéről: a HP Slate táblagépről is, amelyet Steve Ballmer még az év eleji CES-en (Consumer Electronics Show) büszkén mutogatott, lévén hogy a Windows 7 adta a gép lelkét.

 

 



A tegnap bejelentett HP-Palm friggyel azonban minden jel szerint dugába dőlt a két projekt, és a Microsoft teljesen magára maradt. A HP ugyanis a felvásárlással megkaparintotta a Palm linuxos webOS mobil platformját, amely szakértői vélemények szerint alkalmasabb operációs rendszer lehet a táblagépekhez, mint a Windows 7, vagy a belőle leszármaztatott beágyazott társa: a Windows CE. Igaz ugyan, hogy a redmondi szoftvercég legújabb platformja már képes érintőképernyős vezérélésre, de mégis egy robusztus platformról beszélünk, amelyben egy csomó olyan funkció kapott helyett, amelyek teljesen feleslegesek a táblagépek esetén. A mobil felhasználóknak ugyanis nincs szükségük a platform minden funkciójára, főként hogy a méretes operációs rendszer vetélytársaihoz képest sok erőforrást eszik, és emiatt nem nevezhető energiatakarékosnak sem.

Márpedig egy sikeres táblagépnek ma az iPad által használt iPhone OS, és a Dell által bevetett Google Android platformokkal kell megküzdenie. Ezen szegmensben a Windows körülbelül olyan, mint elefánt a porcelánboltban. Így mellette a Palm webOS-e nagyobb sikerre számíthat.  "A Windows 7 a Microsoft első érintéssel vezérelhető operációs rendszere. És aztán? A Windowsos tablet gépek lassan már egy évtizede velünk vannak. Mégis az Apple iPad megjelenéséig borzasztó állapotban volt az informatikai piac e szegmense" - nyilatkozta David Daoud, az IDC elemzője a Seattle Post-Intelligencer kérdésére.

 

 

 


Courier (kép forrása: Engadget)

Ezen okok miatt úgy tűnik, hogy a HP a frissen felvásárolt Palm mobilos rendszerében gondolkodik. S mivel a számítógépgyártó már rendelkezik saját platformmal, ezért a Microsoft Windows 7-e többé nem csábító számukra. Ennek jegyében jelzés értékű, hogy elsőként a redmondi szoftvercég jelentette be, hogy leáll a - hivatalosan nem is létező - Courier fejlesztésével, majd a TechCrunch információ szerint a HP is ugyanígy tett a Windows 7-es Slate esetén. "A Microsoft vezetői tájékoztatták a tablet készüléken dolgozó csapatot, hogy a projektjüket a továbbiakban nem támogatják" - írja a Gizmodo. Míg a HP Slate helyett a hírek szerint a számítógépgyártó egy ARM architektúrájú tablet PC-ben gondolkodik, amelyen majd nem az energiafaló Windows 7 lesz majd, hanem a Palm webOS.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.