Hirdetés

Megéri majd frissíteni a Windows Phone 8.1-re



|

A sokat emlegetett Cortana hangasszisztens csupán a jéghegy csúcsa.

Hirdetés

A hét közepén megrendezett Microsoft BUILD 2014 konferencia egyértelműen szórakoztatóra sikeredett, a vállalat Windows és Windows Phone platformokkal kapcsolatos üzleti és technikai újításai pozitív fogadtatásban részesültek. A fejlesztők is kaptak pár szép nagy csontot, például nyílt forráskódúvá vált a .NET keretrendszer és modern felületen használt WinJS JavaScript könyvtár is.
 

Hirdetés


Evolúciós szempontból a legnagyobb átlagos fogyasztókat is érintő újításnak összességében a Windows Phone 8.1 operációs rendszer nevezhető, ugyanis pár hónapon belül az elméletileg összes Windows Phone 8-as telefonra megérkező szoftverrel a Microsoft újabb nagy lépést tett a mobilos platform gyermekbetegségeinek leküzdése érdekében. Nem elhanyagolható üzleti újítás, hogy az Androidhoz hasonlóan teljesen ingyenessé vált a gyártópartnerek számára, így a közeljövőben szélesebb körűvé válhat a készülékválaszték is.


Siri + Google Now = Cortana

A Windows Phone 8.1 legtöbbet hangoztatott újítását mindenképp a Cortana névre hallgató asszisztense jelenti, sajnos a hazai elérhetővé válásának ideje nem tisztázott. Első körben az Egyesült Államokban, röviddel később pedig az Egyesült Királyságban és Kínában válik majd használhatóvá.
 


A Cortana tulajdonképpen a Siri és Google Now keresztezése, hiszen nem csak kérdéseket – például milyen lesz holnap az időjárás, hány kalória van egy banánban – lehet feltenni számára, de hangutasításokkal többek közt felhívathatóak vele személyek, vagy épp beállíttathatóak naptári események.


A Bing által hajtott Cortana képes az utasítások kontextusfüggő értelmezésére is, erre Joe Belfiore a demózás közben érdekes példát hozott: megkérdezte hány fok van épp Las Vegas-ban, mire Cortana Fahrenheitben adta vissza az eredményt, Belfiore pedig simán a „how about in Celsius” utasítással azt átváltatta Celsiusra. Az asszisztens folyamatosan tanul, többek közt a webes keresések és földrajzi információk alapján próbál mindig releváns válaszokat nyújtani.


Action Center

A kezdetektől fogva mindenki számára elérhető újdonságok közül a legfontosabbnak az Action Center nevezhető. Az értesítési központba információkat küldeni képes programok köre korlátozható, fontos értesítésre várva alkalmazásonként ki- és bekapcsolható a telefon vibrálása, továbbá néhány gyakran használt kapcsoló – például Wi-Fi, Bluetooth, repülős üzemmód – is kitűzhető a felületére.
 


Kezdő- és záróképernyő

A legfontosabb vizuális újításokat a Windows Phone 8.1 kezdőképernyője kapta: egyrészt minden eddiginél több csempe aggatható rá, másrészt pedig a csempék háttereként egyéni kép is beállítható. Ilyenkor maga a háttér marad fekete, de csempék amolyan kis ablakokként felfedik a beállított fotó vagy grafika alattuk elhelyezkedő részeit. Fontos újítás még, hogy a záróképernyőre is küldhetnek tartalmakat a fejlesztők, például kitűzhető rá egy naptár.
 


Sense

Az operációs rendszer diagnosztikai alkalmazásai számos kisebb-nagyobb újítást kaptak, például követhetővé vált az egyes programok energiafelhasználása. A Wi-Fi Sense képes automatikusan csatlakoztatni a mobilt a nyilvános hálózatokra, plusz továbbosztható vele a már meglévő Wi-Fi kapcsolat is. Ez olyankor jöhet jól, ha például a felhasználó nem kívánja kiadni mindegyik nagy néha megjelenő ismerősének az otthoni Wi-Fi hálózatának jelszavát.
 


A Windows Phone 8.1 további említésre méltó érdekességei:

– támogatottá vált a VPN;
– a készülékek virtuális előlapi gombokat is használhatnak;
– a Quiet Hours funkcióval időben korlátozható, hogy kik érhetik el a felhasználót;
– használható egy Swype-ra hasonlító virtuális billentyűzet;
– az Intenet Explorer 11 szinkronizálja az adatokat a különféle eszközök közt, újabb HTML5-ös elemekkel bővült a tudása.


(Illusztrációk Microsoft)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.