Hirdetés

Megérkezett a Google második mobilja



|

A Nexus S lényegében egy átalakított Samsung Galaxy S, ám a legújabb Android fut rajta.

Hirdetés

Előző írásunkban átvettük az Android 2.3 újításait, a mai második áldozatunk értelemszerűen a Google Nexus S lesz. Régóta tudtuk, hogy a Samsung Galaxy S egy minimálisan módosított változatát fogja piacra dobni a keresőcég, de azért akad néhány komoly különbség a kettő közt - például az új Nexusba NFC-lapka is került.

 

Google Nexus S
Google Nexus S

 


Érdekes kérdés, hogy miért a koreai gyártó kapta a hardver megtervezésének feladatát, hiszen a HTC remek munkát végzett annak idején a Nexus One-nal. Az ok vélhetően inkább gazdasági, mintsem technikai, szerencsére a Samsung mérnökei is értik a dolgukat.


Rátérve az aktuális kérdésekre: elsőként kénytelenek vagyunk leszögezni, hogy a Nexus S a gyakorlatban nem jelent hatalmas ugrást a keresőcég előző mobiljához képest. A multitouch érintőkijelzője maradt AMOLED-típusú, a panel továbbra is 480×800 pixeles, ám az átlója 3,7-ről 4 colra nőtt.

 

Google Nexus S
Google Nexus S

 


Kommunikáció szempontjából is minimális az eltérés: az alapvetően négysávos GSM/GPRS/EDGE-hálózatokon működő mobilba 7,2 megabites HSDPA-modul került, viszont a maximális feltöltési sebesség 2-ről 5,76 Mbps-re nőtt. Az új Nexusban a Bluetooth maradt 2.1-es, ám elődjétől eltérően a Wi-Fi-vezérlője már támogatja az n-szabványt is. A legnagyobb számnak a már említett NFC-lapka tekinthető, bár a gyakorlati haszna kérdéses.


A Nexus S elsődleges kamerája papíron semmiben sem jobb a Nexus One-énál: az autofókuszos elsődleges szenzor maradt 5 megapixeles, természetesen vaku is került mellé, videót pedig akár HD720p-s felbontásban is lehet rögzíteni a készülékkel. Újdonság viszont a 640×480 képpontos előlapi kamera, amelyet elsősorban videotelefonálás céljából helyeztek el az előlapon.

 

Google Nexus S
Google Nexus S

 


Mivel az új mobil a Samsungtól származik, így érthető módon a Snapdragon helyett 1 GHz-es Hummingbird processzor hajtja, amely mellé 512 MB memória került. A beépített háttértár kapacitása 16 GB, sajnos nem bővíthető tovább.


Eddig nem említett specifikációk: A-GPS, digitális iránytű, szabványos hangkimenet, gyorsulásmérő, távolságérzékelő. A Google Nexus S-be 1500 milliamperes akku került, amellyel együtt 129 grammot nyom a 123,9 × 63 × 10,9 mm méretű készülék.

 

Google Nexus S
Google Nexus S

 


Elsőként az Egyesült Államokban lesz megvásárolható december 16-tól kezdve: a kártyafüggetlen változat 529 dollárba (107 ezer forintba) fog kerülni, de T-Mobile-os előfizetéssel már 200 dollárért (42 ezer forintért) is el lehet majd vinni - utóbbihoz értelemszerűen kapcsolódik egy kétéves hűségszerződés is.

 


A Vén Kontinensen pár nappal később, december 20-án fog hivatalosan debütálni a Nexus S, méghozzá az angol Carphone Warehouse-nál, árat egyelőre nem közölt a vállalat. A magyar forgalmazás kérdéses, bár nem lenne meglepő, ha még karácsony előtt megjelenne a nagyobb GSM-üzletekben a Google új készüléke.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.