Hirdetés

Mégis megszűnik Európában a roamingdíj



|

Eltörölte az évi 90 napos keretet az EB, de továbbra is védi a tagországok belső piacait.

Hirdetés

Az Európai Bizottság úgy két hete ismertette az Európai Unión belüli roamingdíjak eltörlését célzó törvénytervezetének többé-kevésbé végleges változatát. A csomag komoly felháborodást keltett, ugyanis számos a mobilszolgáltatók belföldi piacait védő szabályt tartalmazott. Ezeknek az volt a céljuk, hogy ne alakulhasson ki EU-szintű harc a különböző tagországok szolgáltatói között, magyarán megakadályozzák a nyugat-európai országok lakosait a sokkal olcsóbb kelet-európai szolgáltatók tarifáira való átváltásban.


Hirdetés


A legfontosabb szabály az volt a tervezetben, hogy a szolgáltatók évente csak 90 napnyi felármentes roamingot lettek volna kötelesek biztosítani az ügyfeleiknek. Ezen túlmenően az előfizetők mobiljainak 30 naponta fel kellett volna csatlakozniuk a mobilszolgáltatójuk belföldi hálózatára, különben elkezdhették volna számlázni nekik a barangolási díjat.



Jean-Claude Juncker utasítására a törvénycsomagon dolgozó munkacsoport kihajította a fenti szisztémát. Az EB tervezetének új verziója ettől függetlenül továbbra is védi a tagországok belső piacait, ám a szolgáltatók saját hatáskörébe tartozik majd az ingyenes roaminggal valamilyen módon visszaélő ügyfelek kiszűrése. A visszaéléssel kapcsolatos gyanú felmerülése esetén a szolgáltatóknak első körben tájékoztatniuk kell a problémásnak ítélt ügyfeleket, majd hívásonként 4 eurocent, SMS-enként 1 eurocent, mobilnet esetén pedig megabájtonként 0,85 eurocent roamingdíjat számíthatnának fel.


(Forrás: Európai Bizottság | Nyitókép: Jason Weaver)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.