Hirdetés

Mégsem halott az okosóra?



|

Mentett már meg termékkategóriát a modularitás - most ezt várják az okosóra-piacon is, ami egyelőre nem túl rózsás. Vajon sikerül ezzel a fejlesztéssel a nagy csoda?

Hirdetés

A következő nagy dobásként tekintettek az okosórákra még 1-2 évvel ezelőtt is a nagy IT-gyártók és sok-sok jövőbelátó, de itt, 2016 közepén még mindig ott tartunk, hogy igazán jó termék nincsen, inkább közepes próbálkozások, drága eszközök, kompromisszumok és éretlen platformok. Sokan úgy vélik, ez már így is marad, vagyis mégsem lesz nagy csoda ebből a termékkategóriából, és végül elsorvad, akár a 3D és egyéb kísérletek. De azért még ne adjuk fel, ráadásul a fitnesz-karkötők sikeresek, ezért az okosórák sem eleve elvetélt ötletek. Lehet, hogy éppen a modularitás segít áttörni a falat?


Hirdetés


Építs magadnak okosórát!

A BLOCKS Kickstarter kezdeményezésről már szóltunk tavaly, amikor októberben elindult, ám azóta nem hogy leállt a projekt, hanem összegyűlt a pénz és elindult a gyártás! Májusban már a Compal gyárában készítették elő a gyártósorokat, miközben a Computexen is nyert a BLOCKS egy díjat.



A kreatív ötlet lényege, hogy az okosóra attól lesz igazán személyes, ha a számunkra legfontosabb funkciókban a legjobb. Ehhez pedig tartozik egy kerek számlapos, alap okosóra Snapdragon 2100 Wear SoC-vel és AMOLED 400×400-as kijelzővel. Ezt különböző eszközökkel lehet kiegészíteni. Ezek a modulok, amelyeket a szíjba lehet beépíteni. Jelenleg hat ilyen modult készített a gyártó, melyek mind hasznos funkciókat adnak (vagy javítanak) a BLOCKS okosóránál. Az első egy extra akkumulátor, a második egy programozható extra gomb (makró parancsot lehet rá beállítani), lesz zseblámpa, a piros modul egy GNSS GPS-modul a pontos és gyors pozícionálásért, vehetünk pulzusmérőt hozzá, végül pedig egy kalandoroknak szánt kiegészítő zárja a sort. Utóbbinál három extra szenzort kapunk: pára, nyomás és hőmérséklet érzékelőkkel gazdagíthatjuk BLOCKS óránkat. Az okosra maga fém házba kerül, Gorilla Glass védi a kijelzőt, illetve teljesen por- és vízálló.


Nem is drága

A modulok száma közben is bővül, sőt, a gyártó nyitott platformról beszél, így siker esetén más gyártók is készíthetnek modulokat az órához. Már újabb modul(ötlet)ek is napvilágot láttak, így például ujjlenyomatolvasó, SIM-kártyás GSM modul, levegőminőség-ellenőrző, NFC, extra tárhely, kamera és még sorolhatnánk. A BLOCKS gyártása még kezdeti stádiumban van, ezért az első órák csak októberben jelennek meg, ám még lehet előrendelni 330 dollárért a webshopban. Ebben az árban nem csupán az óra és a szíj, de négy extra modul is benne van, ráadásul a négy modult tetszőlegesen mi választhatjuk ki. Minden további modul 35 dollár lesz.



Azt már láttuk, hogy a mobilgyártók is próbálkoznak a modularitással, ami ígéretes, bár eddig igazán jól működő megoldással még nem találkoztunk. A kérdés az, hogy az okosóráknál be fog-e válni a modularitás. Reméljük, októberben kiderül.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.