Hirdetés

Memóriacsapda



|

Egyre csábítóbb SD memóriakártya árakkal találkozunk, ezen belül a nagyobb kapacitást választani pedig egyre kifizetődőbb is. Az árlisták azonban néha akaratlanul félrevezetőek, óvatosan a vásárlással!

Hirdetés

Bagóért kapunk már gigabájtos USB 2.0 memóriakulcsot, MP3 lejátszót és a hazánkban talán legnépszerűbbnek mondható SD kártyák ára is erősen lefelé zuhant az utóbbi időben. Egyre nagyobb kapacitás egyre kevesebb pénzért: már 6000 Ft körüli áron kaphatunk két gigabájtos darabokat. A nagyobb kapacitás persze nagyobb szabadsággal kecsegtet, több videó, fotó, zene fér fel ugyanarra a bélyegnyi kis kártyára, így a cél a minél nagyobb még megengedhető kártya. Ha valaki vérszemet kap és 4 gigabájtos kártyát választ (hiszen ez is csak 16000 Ft), akkor lehet, hogy éppenséggel nem örülni, hanem bosszankodni fog. Az árlistákban ugyanis nem mindig különböztetik meg az SD és SDHC kártyákat és a kettő nem egészen ugyanaz.

 

Nagyobb kapacitás, új szabvány

panasdhc4.jpg

 

Néhány éve 2 GB még a fellegeket jelentette, így nem is sokan voltunk tudatában annak, hogy ennyi az SD kártyák maximális elvi kapacitása is, szervezésük ennyit tesz lehetővé. SDHC (High Capacity) néven új szabványt vezettek tehát be a gyártók, mely lehetővé teszi azonos méretben és azonos csatlakozókkal nagyobb kártyák gyártását -- ám ezek nem kompatibilisek a fényképezőgépekbe, MP3 lejátszókba épített SD foglalatokkal és ez általában nem orvosolható semmilyen firmware frissítés letöltésével és telepítésével. Olyan kamerára, videokamerára és olvasóra lesz tehát szükségünk a 4 gigabájtos és nagyobb kártyákhoz, melyek már ismerik az SDHC szabványt. A forgalmazók időnként elmulasztják feltűntetni, de ez igen lényeges különbség, ezért csak akkor vásároljunk nagy kapacitású médiát, ha eszközünk dokumentációja kifejezetten állítja, hogy kezelni tudja azt!

 

sandisk_sd_ultra2.jpg

 

Kisebb problémát jelenthet a sebességgel kapcsolatos információhiány. Az Extreme, Ultra, High Speed és egyéb marketing jelzők nem sokat mondanak, csak annyi, hogy a kártya gyorsabb az átlagosnál. Ilyen esetekben nem tudunk olyan durván zsákutcába futni, mert nem áll fenn inkompatibilitás, a nagy sebességű kártyákat bármelyik SD kompatibilis eszköz hatékonyan kezeli. Az viszont előfordulhat, hogy potyára adunk ki többszörös mennyiségű pénzt, mert fényképezőgépünk eleve lassúcska és nem tudja gyorsabban írni a képadatokat. Nézzünk utána, hogy az eszköz gyártója ajánl-e nagy sebességű kártyákat (esetleg saját márkanév alatt).

 

A végtelenbe, és tovább!

 

toshiba8gbsdhc.jpg
Nemrégiben jó hírrel szolgált a szilárdtest memóriachipet használó kamera tulajdonosoknak a Toshiba. Tekintélyt parancsoló 8 GB kapacitással új SDHC kártya kerül hamarosan forgalomba, ami állja a sarat a nagyfelbontású digitális kamerák és a HDD videokamerák frontján is. A jelenleg legnagyobb tárméretű Toshiba SD-HC008GT4 kártya Japánban már kapható, hamarosan Európába is megérkezik. Különlegessége a gigantikus tárméreten túl az SDHC besorolás és hogy FAT32 állományrendszert használ, ezért csak az SDHC kompatibilis masinák képesek előnyeit kihasználni. Az út még hosszú, 32 GB-ig nyújtózkodhatnak az SDHC médiák gyártói, ennyi az elvi határ, természetesen a legnagyobb SDHC kártyát is olvassák majd a mostani, addigra kifutónak számító SDHC eszközök is. A Panasonic több modellje (például az általunk is tesztelt SDR-S150 3 CCD-s videokamera) is kezeli az eddig csak 4 GB-os változatban kapható SDHC memóriakártyákat.

 

 

sdrs150_k.jpg

 

További hírek, cikkek és érdekességek >> mobilnegyed.hu
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.