Hirdetés

Merre mész, Windows 10 Mobile?



|

Van, ami szuper az új mobil operációs rendszerben, de van pár dolog, ami messze nem tökéletes, sőt, és ez akár az elégedett WP8.1-es felhasználókat is a platform elhagyásáig idegesítheti.

Hirdetés

Az első béta óta teszteljük a Windows 10 Mobile-t a tesztlaborban - olyan szinten, hogy a mindennapos mobiltelefonomon is ez a rendszer fut. Persze az első időszakokban, a korai béta állapotban még sok-sok fagyás és hiba volt, az appok sem úgy futottak és felemás volt a rendszer, de ez hihetetlenül sokat változott az elmúlt félévben, amire szükség is volt, miután a végleges buildszám is elkészült és három Lumia okostelefon is ezzel a rendszerrel jelent meg a piacon, mint végleges rendszer. Van sok újdonság, a Windows 10 Mobile tényleg sokkal modernebb, mint elődje, a Windows 10 ökoszisztémába is jobban illeszkedik, például a menürendszer, a beállítópanel stb. pont ugyanolyan, mint PC-n, de azért megmaradtak a régi csempék, a könnyű kezelés is.

Hirdetés


Mindehhez jó hír, hogy mostantól a Windows Mobile platformra a Microsoft adja ki a frissítéseket, ami nem hangzik túl izgalmasan, pedig hatalmas dolog. Ez azt jelenti, hogy míg az Android frissítéseket a hardvergyártónak is és a szolgáltatónak is tesztelnie kell, hogy elfogadja, majd kiadta OTA frissítésként (kivéve Nexus), addig a Windows 10 Mobile frissítések egyenesen a Microsofttól érkeznek, ahogy a Windows 10-es PC-re a frissítések (vagy az iOS frissítések iPhone/iPad/iPodra).


Ez nagyon jól hangzik, készül az a fordító is, amivel az iOS appokat pillanatok alatt natív Windows 10 applikációvá lehet átfordítani, de sajnos a használat során több olyan gondba is belefutottunk a legújabb, véglegesnek ítélt buildet használva, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül.


Navigáció

Kezdjük a legfájóbbal, amiből át is fogunk kapcsolódni a következőbe: először is, hová lett a Here? Jelenleg Windows 10 Mobile-on nem érhető el az áruházban, és noha a hivatalos válasz az, hogy valami külső, apró gond van, ez így van nagyon rég óta, és aki mostanában vált Windows 10 Mobile-ra, nem kap Here Maps-ot, Here Drive-ot sem Transitot. Ezek voltak azok az alkalmazások, ami miatt sokan a Windows Phone-ra szavaztak: szuper minőségű, állandóan frissített, offline navigáció, tömegközlekedés-tervező, gyalogos térkép offline akár az egész világra ingyenesen. Ez minden Windows Phone mobilon elérhető volt, de a Here már nem érdekelt a Windows ökoszisztémában, sőt, nincs is ide bezárva és míg a többi platformon frissül az app, egyre jobb az egész szolgáltatás, addig a Windows áruházból egyszerűen eltűnt.


Mi van helyette? A Windows Maps, vagyis Maps, ami bizonyos tekintetben simán van olyan jó, sőt, néhol még jobb is, mint a Here: például a kijelzőn sokkal több az adat, az autó parkolóhelye itt azonnal megadható, a térképeket rendszerszinten kezeli a Windows 10 Mobile, a hangok is jól választhatók és ha működik, akkor a navigáció során már gyors is az app. De sajnos nem mindig működik, sőt, leginkább nagyon lassú a keresés, vagy már ilyenkor kifagy. Amikor a Westendet kellett megtalálnia, megtalált a világon egy halom Westendet, ami szép és jó, de nem a legközelebbit, a budapestit adta fel elsőként, amikor pedig szűkítve Budapestre kiadta a pontos címet, csak gyalogos útvonalat volt hajlandó tervezni. Jött az újraindítás, majd ismét a navigáció, akkor pedig az app a keresőben megtalálta a Westendet, de ahogy autós közlekedésre váltottam, kiírta célpontnak, hogy Utah, majd kifagyott.


Ilyenkor egy androidos felhasználó nagyon ideges lesz, letörli az appot, majd letölt egy másikat a sok száz közül és használja azt. Például a Waze-t. Nos, Windows mobilon alig van más lehetőség, de legalább van Waze, csak éppen száz évvel ezelőtti, ami nem is igazán hasonlít a mai, androidos társaira. A navigáció általában működik, de sajnos ez is 8-ból 3× kifagyott. Miután még régről megvolt a telefonon a Here Drive+, ez lett a harmadik választás: elavult kezelőfelülete egy pillanat alatt betöltött, megtalálta a helyes címet már annyiból, hogy "Westend", kalkulált, nézte a forgalmat és odanavigált hibátlanul.


3rd party appok minősége

És a következő nagy szívfájdalmunkat is megemlítettük már fent, amit ismét tovább szővünk. Az "app gap" nem marad ki a legtöbb Windows Phone cikkből, de mi ezt próbáljuk árnyaltan kifejteni. A Windows Phone-ra kevesebb az app, egyszerűen nem fókusz platform a fejlesztők számára, vagyis nem "A" kategóriás, mint például az Android vagy az iOS. Ugyanakkor van néhány fejlesztő, aki megengedheti magának, hogy kiemelten, a többivel egy szinten kezelje a Windows Mobile-t - amikor ez így van, akkor erre a platformra is szuper app készül, ami legalább olyan jól, ha nem jobban fut, mint más platformon.


De ez sajnos a ritka kivétel. Viszont még ekkor sincsen gond, ezt a Windows Phone-t használók is megtapasztalták - több olyan, gyárilag elkészített funkció és app van, amiket Androidon, de még iOS-en is külön appként kell beszerezni (sokáig ez volt a navigáció is), itt azonban megkapjuk, jók és működnek. Nos, sajnos a navigáció is jól mutatja, hogy ezek most kissé elvesztek a nagy fejlesztés, platformváltás közepette. Ugrott a stabilitás, az egyszerű kezelhetőség vagy a rendszerrel való integráció nem olyan szuper már, mint régen.


Aztán itt a 3rd party app gond is. A helyzet Windows Mobile-on nem olyan szörnyű, mint azt olyan sokan hangoztatják. Aki használja a platformot, tudja, hogy minden, népszerű szolgáltatáshoz van applikáció, csak az nem biztos, hogy gyártói - sokszor lelkes fejlesztők készítik el, vagy univerzális, több szolgáltatást egyben kezelő applikáció érhető el, ami "ismeri" a kívánt online szolgáltatást. Ezek egyáltalában nem olyan rosszak, van több olyan példa is, amikor ezek az appok legalább olyan jól felszereltek, gyorsak, stabilak.


Ennél nagyobb gond, amikor a gyári app elérhető Windows appra, de egy-egy hiba javítására hónapokat kell várni, mert nem prioritás a Windows Phone platform, sőt, még komolyabb fejfájást okoz, amikor ott a gyári app, jó is, abszolút támogatják, de hiányzik belőle 1-2 fontos opció. Például a Fitbit Windows Phone applikációja legalább olyan jó, mint más mobil platformon, szinte minden elérhető, stabil, jól kezeli a BT-t és minden okos kiegészítőt, csak éppen a hívás és SMS-értesítés hiányzik, így a drágább Fitbit fitnesz-kiegészítők és okosóra (Surge) egy fontos opciója teljesen le van tiltva.


Hiányzik a "."

Összességében nem rossz ez a Windows 10 Mobile, sőt, párhuzamosan használva Android 5.1-gyel vannak olyan kezelőfelület-beli megoldások, rendszerszintű szolgáltatások, amik sokkal jobbak itt, mint akár natúr Androidon, akár egyéb gyártói alternatívával fűszerezett Lollipopon, de a sok kiszámíthatatlan támogatás, app-hiány, a várakozás a fejlesztőkre azt az érzést adja, mintha 10 helyett 1.0 lenne inkább a platform. A reklámban csodálatos a Maps, a Fitbit, a szuper kamera app (ami lezárt telefonnál HDR-módban sokszor szimplán kifagy vagy nem menti a képet), minden flottul megy, a Cortana veri a többi megoldást, csak éppen nálunk nem fog menni - és nem csak akkor, amikor a haveroknak mutatnánk meg, hanem amikor tényleg szükségünk van rá. Ott az Edge - jó kis böngésző, de tényleg, csak éppen sokszor nem rendereli le az oldalt, de még hibaüzenet sincsen, csak fehér oldal.


Félre ne értsen senki, nem temetni akarjuk a platformot, sőt - személy szerint 10 körömmel védem a tesztlaborban és ismeretségi körömben is a Windows 10 Mobile-t, ami épp a végleges megjelenés előtt áll, de sajnos ezek a hibák léteznek és sokakat elriasztanak az egyébként nagyon fejlett és jó platformtól.


Innen szép győzni, reméljük, hogy a most kiadásra kerülő végleges Builden még utolsó pillanatban is finomítanak, a Redstone pedig rakétaként lövi az első sorba a platformot.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.