Hirdetés

Microsoft - Nokia: 1 milliárd dolláros üzlet



|

Az együttműködés legfontosabb részlete szivárgott ki még a szerződés aláírása előtt.

Hirdetés

Alapjaiban rázta meg a Nokia és a Microsoft összeállásának híre a közvéleményt pár héttel ezelőtt. A paktum lényege, hogy a finnek okostelefonjai a jövőben részben a Microsoft Windows Phone 7-es rendszerét is használják majd, a Symbiant pedig szép lassan kivezetik a piacról. Sok kérdés elhangzott Stephen Elop, a Nokia vezetője felé, amelyek közül a legtöbb arra irányult, hogy pontosan milyen pénzügyi megállapodás húzódik a háttérben, ami (erősen) leegyszerűsítve így szól: mennyit fizetett a Microsoft azért, hogy a Nokia ne az Androidot válassza alternatív megoldásként.

 

 

 

 

Azt Elop sem cáfolta, hogy pénzmozgás van a háttérben, sőt, ő maga is több milliárd dolláros üzletről beszélt korábban, a most kiszivárgott információk azonban ennél pontosabbak. Két, a szerződés elkészítésében résztvevő személy azt állítja, hogy a Microsoft több mint 1 milliárd amerikai dollárt fizet a Nokiának azért, hogy Windows alapú készülékeket fejlesszenek és népszerűsítsenek a jövőben. Emellett a finnek is fizetnek majd licencdíjat minden egyes felhasznált WP7-ért, ami egyben azt is jelenti, hogy a gyártó jóval kevesebb összeget fordít majd a szoftverek kutatására és fejlesztésére.

 

Igen sok múlik az együttműködés sikerességén, hiszen pénzügyileg mindkét vállalatra ráfér a növekedés, arról nem is beszélve, hogy a nagy riválisok (Apple, Google) folyamatosan veszik el a teret a többiek elöl. A február 11-i bejelentés óta a Nokia részvényei 26 %-os csökkenést produkáltak; ez jól mutatja azt a szkepticizmust, ami a Microsoft alig hat hónapos, és minimális piaci részesedést szerző operációs rendszerének szól.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.