Hirdetés

Miért (nem) ölték meg a Windows Mobile-t?



|

Harmadik mobil platformról egyre kevésbé beszélhetünk: maradt az Android és az iOS. De ha egyszer már módszeresen kivégezték a Windows Mobile-t, akkor miért foltozgatják, miért törődnek még vele egyáltalán?

Hirdetés

1%. Igen egy százalékos a Windows piaci részesedése a mobil piacon. Ennek pedig több oka van, és egyik sem túl szívderítő, ráadásul a trend, az előrejelzések és minden arra mutat, hogy ez egyre csak csökkenni fog. A mobilgyártók már nem számolnak a Windows Mobile platformmal, az app-fejlesztők még annyira sem és a szolgáltatók is lassan kifuttatják a nyakukon maradt W10 mobilokat. De akkor mégis miért törődik még egy kicsit is ezzel a mobil szegmenssel a Microsoft? Nem látják a piaci helyzetet vagy nekik ez is jó és pont így akarták? Az UWP, és a OneCore szép törekvések, de nem mentik meg az okostelefonos mobil platformjukat.


Hirdetés


A jelek

Ami most következik, nem megerősített tény, de nagyon jó magyarázat arra, ami most történik a mobil Windows világával. Mindezt csak alátámasztja egy nemrégiben a Microsoft Windows eszközök divízióját vezető Terry Myersonnal készült riport (a ZDNet-es Mary Jo Foley készítette), amiben a stratégia kapta a főszerepet.



Myerson itt arra világított rá, hogy nem írták még le a platformot, de a platform itt kifejezetten az ARM-alapú központi egységeket és a mobil adatkapcsolatot jelenti. Sőt, nagyot hibázik, aki úgy gondolja, hogy a Microsoft nem tudja, mit csinál, mert épp, hogy belátta, mit nem szabad csinálnia. Ez nem más, mint a direkt verseny a Google és Apple termékeivel. Mert valljuk meg őszintén, nem igazán tudnának olyan okostelefont készíteni, ami egycsapásra lenyomna minden iPhone-t és Pixel/Galaxy stb. androidos modellt. Egyszerűen nem lehet ilyen, gazdaságilag is sikeres és pénzt termelő készüléket készíteni egy harmadik platformon, amely ráadásul szenved az app-gap jelenségtől és sok ellenséget is szerzett az utóbbi időkben.



De milyen jelek mutatnak arra, hogy nem adta fel a Microsoft és hogy tart valamerre? A jelek nagyon beszédesek:

- 2015 szeptemberében a "Phone" szó eltűnik a mobil oprendszer nevéből, helyette lesz Windows 10 Mobile
- 2015-ben már a Continuum és az egér-billentyűzetkezelés, valamint a vállalati integráció kapja a főszerepet az új telefonok bemutatóin
- 2016 tavaszán véget ér a Lumia-család
- 2016 szeptemberben megjelenik a HP Elite x3, de nem, mint okostelefon, hanem mint 3-az-1-ben eszköz, amivel mellesleg telefonálni is lehet



- 2016 októberében a Microsoft vezetője, Satya Nadella arról beszél, hogy a következő nagy durranást, termékkategóriát kutatják. Itt kerül szóba a kevert valós-virtuális realitás és a mesterséges intelligencia
- 2016 októberében az eszközökért felelős Panos Panay ismét hangsúlyozza, hogy a Surface új termékkategóriák teremtéséről, megreformálásáról szól


A Windows 10 Mobile jövője

A jövő tehát nem az, hogy még több, még forradalmibb vagy éppen mindenki számára elérhető, filléres W10M mobilokkal árasztják el a piacot és reménykednek, hogy majd a felhasználók és app-fejlesztők egymást hajszolva egyre jobban felpörgetik a harmadik mobilplatformot.



Ehelyett életben tartják a Windows 10 for Mobile rendszert, javítgatják, karbantartják, de túl sokat nem fektetnek bele. Eközben a háttérben lázasan kutatják azt a termékkategóriát vagy teljesen új terméket, amivel új csatateret nyithatnak. Csak és kizárólag így tudnak egyenrangú ellenfelekként indulni egy új versenyben, ahol a Google és az Apple számára is sok mindent az alapoktól kell újra gondolnia és kezdenie. Várhatóan itt fogunk ismét egy teljesen új Surface termékkel találkozni, de hogy ez nem a klasszikus, okostelefonos értelemben vett "Phone" lesz, arra fogadni mernénk.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.