Hirdetés

Mihez kezdjünk a régi táblagéppel?



|

Több módon is munkára foghatjuk a hétköznapokban már nem használt tabletünket.

Hirdetés

Az elmúlt olyan két évben Magyarországon is gyorsan terjedni kezdtek a táblagépek, hiszen főként kínai gyártóknak köszönhetően már jó ideje akár 20 ezer forint alatt is kaphatóak tabletek. Persze ezek a termékek nem véletlenül megfizethetőek: az olcsó húsnak sajnos gyakran híg a leve, némi használat után sokan megbánják, hogy egy hardveresen irritálóan limitált eszközökre költötték a nehezen megkeresett pénzüket (még ha nem is hajlandóak bevallani). Tenni viszont nem tudnak semmit, hiszen a boltban szinte biztosan nem fogják visszavenni a már használtnak minősülő, de hivatalosan teljesen működőképes táblagépet.
 

Hirdetés


Természetesen nem muszáj kihajítani a táblagépünket, ha kiöregedett volna, vagy a puding próbáján való közelmúltbeli megbukás miatt (csendesen átkozva a naivitásunkat) beszereztünk helyette egy másikat. Nézzünk néhány érdekes felhasználási módot!


Éjjeli óra

A régi táblagép remekül helyettesítheti a digitális kijelzővel rendelkező éjjeli órát, bár ilyen jellegű használat esetén a kijelző energiaigénye miatt folyamatosan töltőn kell tartani. Az ilyen célra egyik legtöbbet ajánlott androidos alkalmazás a Night Clock, azonban ebből érdemes megvenni a 225 forintos fizetős verziót, ugyanis az ingyenes változat nem hajlandó kikapcsolni a táblagép gombjainak háttérvilágítását.


A fentebb említett forintok kifizetése – vagy egy alternatív alkalmazás keresése előtt – az Android 4.2 vagy és rendszert futtató tableteken érdemes kipróbálni az Álmodozás funkcionalitást is (Beállítások → Megjelenítés → Álmodozás). Az ott lévő Hírek és időjárás lehetőséget kiválasztva szintén megjeleníthető egy óra a Záróképernyőn, bár ezt használva a táblagép érintőkijelzője éjszaka zavaróan bevilágíthatja a szobát.


Interaktív terminál

Online videókat vagy tévéadást néznénk játék közben? Jó lenne szemmel tartani a Twitter hírfolyamot munka során, de már telepakoltuk ablakokkal a számítógépünk kijelzőjét? Szeretnénk egy Skype videohívásokra dedikált terminált? Főzés közben jó lenne szemmel tartani a receptes weboldalt, mielőtt férfiasan még a vizet is odaégetnénk a lábosban? A reggeli kifli majszolása közben megnéznénk az időjárás-előrejelzést, elolvasnánk a legfontosabb híreket, ránéznénk az e-mailjeinkre? Lecserélnénk a hűtőn az üzenetek átadására használt cetliket egy high-tech üzenőtáblára? Kellene a nappaliba egy digitális képkeret?
 


Ha nem kell a szemünk fényeként vigyázni a táblagépre, akkor csak egy vásárolt vagy rögtönzött támasztékra / dokkolóra van szükségünk: használhatjuk másodlagos kijelzőként, internet hozzáférési pontot avanzsálhatunk belőle a lakás bármelyik szabadon választott helyiségében. Csak működjön a Wi-Fi kapcsolat, plusz a magas páratartalmú helyiségekben érdemes elgondolkodni, hogy a körülményeket figyelembe véve miként lenne a legésszerűbb elhelyezni a kütyüt. Rengeteg lehetőség van, az igényeinknek megfelelően újféle módokon és célokra használhatjuk a tabletet.


Biztonsági kamera

Az ingyenes IP Webcam szoftverrel biztonsági kameraként is hasznosíthatjuk a régi tabletet. A program összekapcsolható az Ivideon szolgáltatással, így helyi hálózat mellett távolról is bármikor megtekinthetjük a kamera képét, csak egy böngészőre lesz szükségünk.


Távirányító vagy touchpad a PC-hez

A Gmote alkalmazás közreműködésével nem csak multimédiás távirányítóként, de touchpadként is használhatjuk a régi táblagépet. Telepítsük az alkalmazást a Play Store-ból, majd installáljuk a számítógépünkre a szerveroldali részét (Windows mellett a Linux és Mac OS X is támogatott, Java alapú megoldásról van szó), végül kapcsoljuk össze a kettőt. Voila!


Ti hasznosítottatok már újra szokatlan módon régi táblagépet vagy okostelefont?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.