Hirdetés

Milyen gyakran cseréled a mobilodat?



|

A PC-t manapság már csak 4-5 éve cseréljük, a mobilt viszont egyre gyakrabban. Meddig tartható mindez?

Hirdetés

Hajmeresztő, hogy egy jó, öreg alapokon nyugvó asztali PC-hez, de még egy átlagos notebookhoz képest is milyen rugalmatlan egy okostelefon. A kis méret miatt minden egy apró nyáklapra van forrasztva, nem lehet bővíteni, cserélgetni a komponenseket, vagy jó PC-s módihoz híven kezdeni egy belépőszintűvel, majd szép lassan felhizlalni komoly gamer masinává. Nem, az okostelefont egyféleképpen lehet jobbá tenni: ha újat veszünk.


Hirdetés


Rugalmatlanság

A mobiltelefonok soha nem voltak túlságosan rugalmasak, már a "butatelefonok" idejében sem volt sok mozgásterünk, legfeljebb az akkumulátor cserélhetősége volt még általános, illetve néhány, nem hivatalos trükk létezett (például rezgőmotor a Nokia 3210-be). Manapság, amikor alumínium unibody eszközöket kapunk már 50-70 ezer forintért is, semmiféle ilyesmi nem jöhet szóba, az akkumulátor sem cserélhető, egyedi trükkökre sincsen lehetőség, sőt, örülhetünk, ha egyáltalán microSD kártyával bővíthetjük a tárhelyet.



Pedig a szándék a gyártók részéről is megvolt (megvan?), hogy ezen változtassanak. Az LG G5 például moduláris egy bizonyos értelemben: a telefon egy része cserélhető, hogy egyes funkciókat még jobb minőségben használhassunk ki. A gond csupán az, hogy ez a modularitás nem sikerült túl kényelmesre, a rögzítés, a kikapcsolásos csere nem túl felhasználóbarátok, ahogy a kiegészítők ára is magas.


Csere helyett új

A megoldás hát az, hogy amikor már nagyon lassú a telefon, gyenge a CPU, szaggat a GPU, rossz a kijelző, elöregedett az akkumulátor és már nem tetszik a kamera képe, eldobjuk, vagy jobb esetben eladjuk a telefont és veszünk egy újat, ami mindenben jobb, újabb az operációs rendszer is, jobb a kijelző és ismét van 1-2-3 év garanciánk is. Az OS és a frissítések is sokat tudnak egy-egy okostelefonon javítani, éppen ezért egyre nagyobb gond, hogy az Android sok eszközön egyáltalán nem frissül a megjelenés után. Ennek oka, hogy a gyártó azzal van elfoglalva, hogy már a következő generációs mobilt fejlessze, hogy majd erre is tudjunk váltani - hiszen mégiscsak itt kapjuk meg az új OS-t és jobb hardverhez.



Milyen gyakran és milyet?

A telefonját mindenki máshogy használja, de a webes szolgáltatások előre törésével, a mobilnet terjedésével és gyorsulásával egyre többször a mobilunkhoz nyúlunk, amikor valamire rá kell keresni, chatelni kell, vagy le kell fotózni valamit. Márpedig ahogy elsődleges eszközzé válik a mobil, már nem mindegy, hogy 1-2, vagy 3-4 éves készülékkel igyekszünk kapcsolatot tartani és minden információt begyűjteni, vagy egy új, gyors, szép, biztonságosabb eszközt tartunk a kezünkben.



A többre, jobbra, újabbra vágyó mobilosok között többféle stratégia is ismert. Sokan vannak olyanok, akik úgy vélekednek, hogy középkategóriás készüléket vesznek, vigyáznak rá és maximum 1 éven belül lecserélik egy újabb modellre, így mindig egy kicsit jobb, frissebb eszközük van nem túl nagy extrakiadás mellett.



A másik csoport abban hisz, hogy az aktuális legjobbat, legújabbat kell megvásárolni a jó időpontban. Ezekre a csúcskészülékekre azért garantált a szoftverfrissítés és megjelenésükkor általában annyival erősebbek a szükségesnél, hogy 2 évig egészen biztosan kellő sebességet diktálnak majd.


Te melyik csoportba tartozol? Milyen gyakran váltogatod mobiltelefonjaidat?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.