Hirdetés

Mit jelent a Windows 10 a Windows Phone számára?



|

A mobilos Windows 10 igazából sokkal kevesebb újdonságot tartogat, mint az elsőre látszik.

Hirdetés

A Microsoft Windows 10-es operációs rendszere alaposan megújul az elődökhöz képest, és mint tudjuk, a mobilkészülékeken is ez fut majd. Azonban összességében a rendszer frissítése minimális, a legnagyobb változást az univerzális, minden platformon futó appok jelentik az okostelefonoknál. És persze az, hogy immáron nem a Windows Phone rendszerben gondolkodunk, hanem egy mindenen jelen lévő, egységes Windows 10-ben. 

Hirdetés

 

Az "újdonságok"

Az egyik "újdonság" a Windows 10 kezdőképernyője, ami igazából nem sokat változott. Ezúttal is sok (nagyon sok) csempével lesz dolgunk, amiket azért remélhetőleg átméretezhetünk és rendszerezhetünk - összességében mégis a Windows Phone 8-ra hasonlít az elrendezés. Az Action Center gyakorlatilag mintha csak a PC-s kiadásról jött volna, ráadásul eleve szinkronizál az asztali gépre telepített rendszerben lévő társával. A többi menü is megőrizte a Windows 10-es jegyeket, így bár új, de nem kifejezetten mobilra kitalált elemekről van szó. 

 

Nem mobilos Windows, hanem Windows kicsiben

 

A Skype alaposan beépül a rendszerbe, aminek sok előnye lehet a felhasználók és a Microsoft számára is, de valljuk be, hogy a csevegő integrálása forradalmi újdonságot szintén nem jelent a mobilos közegben. 

A Windows 10 egyik nagy ütőkártyája az univerzális app, mint fogalom lehet. Az ilyen alkalmazások PC-n, Xboxon és mobilon is elfutnak, így legyen szó az Office-ról vagy éppen a naptárról, fotós appról, a keresztplatformos működés erős plusz pont, de ugyancsak nem kifejezetten mobilra kihegyezett megoldás. 

 

A felület némileg azért megújult

 

Miközben a Cortana hangasszisztens mobilról költözött át PC-re, addig az asztali rendszer Spartan böngészője az okostelefonokra kerül rá - mindez újfent az egy rendszer mindenek felett elvet mutatja. 

 

Kevés változás telefonfronton

Újdonságból mint látható akad majd bőven, de a Microsoft telefonjai számára nem jelent olyan sokat a Windows 10. Kicsit jobb működés várható az univerzális appoknak hála, illetve némileg megújult a kezelőfelület is. A Cortana sokoldalúbb, a Skype jobban integrált, de a mobilos platformnak bőven akadnak még gyengeségei. 

Továbbra sincs például olyan gyári áruháza a mobilos Windowsnak, ahonnan videókat lehetne letölteni. Az Android és iOS rendszerekre írt appok továbbra is jobbak, több funkcióval rendelkeznek a windowsos verzióknál, amelyeket rendre alulfejlesztenek. 

 

OneDrive-on keresztül megy a szinkronizálás

 

Az Apple-t sem sikerült teljesen beérniük, hiszen míg a Continuity magától szinkronizálja a dokumentumokat asztali és mobil platformok között, addig az Office-nak ehhez a OneDrive is kell. A Handoff a gépről is biztosítja a hívások kezelését, míg a Windows 10 erre egyelőre nem képes. 

 

A Windows 10 összességében az eddigi legnagyobb megújulást jelenti, de nem kifejezetten mobilos szemszögből. Szerintetek elég lesz a rendszer ebben a formájában ahhoz, hogy igazán versenyképessé tegye a Lumia készülékeket? 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.