Hirdetés

Mobilokba is jönnek a 64 bites processzorok



|

2014-ben kerülhetnek piacra az első, Cortex-A50 architektúrás CPU-val szerelt eszközök.

Hirdetés

Tegnap a többek közt mobiltelefonokban és táblagépekben is használt processzorok alapvető architektúráját fejlesztő brit ARM bejelentette, hogy elkészült a két éve bemutatott, ám a fogyasztókhoz csak most eljutó Cortex-A15 architektúrájának utódja. A Cortex-A50 alapú processzorok érdekessége az lesz, hogy már rendelkezni fognak 64 bites utasításkészlettel, így ezeket használva mobilokba és tabletekbe is kerülhet majd 4 gigabájtnál több memória.


A gyártó szerint az új architektúra jelentősen kevesebbet eszik majd a jelenleg piacon lévőknél, vagy kissé más perspektívából szemlélve ugyanolyan fogyasztás mellett háromszor gyorsabb náluk. A Cortex-A50 család jelenleg két tagból áll: a lassabbik a minimális fogyasztású Cortex-A53, míg a Cortex-A57 névre hallgató testvére egy relatíve magas fogyasztású fenevad.


Éppen ezért az ARM azt ajánlja a processzortervező partnereinek (például Qualcomm, NVIDIA, Samsung), hogy a kettőt kombinálva implementálják majd a központi egységeikbe, hiszen a vállalat big.LITTLE megoldását használva a számítási igénytől függően dinamikusan lehet kapcsolgatni a kettő közt: a kis igénybevételű feladatokhoz elég az alacsony fogyasztású A53 is, míg komoly feladatok esetén az A57 bármikor átveheti tőle a stafétabotot.


Az első Cortex-A50 architektúrára épülő processzorok 2014-ben mutatkozhatnak majd be a fogyasztókhoz eljutó termékekben. Megemlítendő, hogy a kérdéses idő tájékán az AMD is elő fog rukkolni néhány ezen architektúrára épülő, szerverekbe szánt központi egységgel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.