Hirdetés

Mobilokkal csak pár percnyi 4K-s videó rögzíthető



|

Nem pusztán a háttértár kapacitása akadályozza a hosszabb felvételek készítését.

Hirdetés

Az idén bejelentett fontosabb csúcsmobilok mindegyike esetében hangoztatták a gyártóik, hogy a hátlapi kamerájukkal már Ultra HD felbontású (4K) videók is rögzíthetőek, bár a reklámozás intenzitása cégenként eltérő volt. Mostanra bebizonyosodott, hogy egyelőre nem kell túlságosan komolyan venni a lehetőséget, még ha esetleg akad is otthon egy olyan monitor vagy tévé, amellyel natív felbontásban vissza lehet játszani a mozgóképet.

Hirdetés


A 4K felbontású mobilos videorögzítés jelenleg két problémával küzd: egyrészt ezen felbontású videók rengeteg tárhelyet igényelnek (10 percnyi videó olyan 4 GB), másrészt pedig óriási terhet rónak a mozgóképek kódolásáért felelős grafikus processzorra. Ugyan a GPU-k puszta számítási teljesítménye elég a feladathoz, azonban az óriási és folyamatos terhelés hatására nagyon felmelegednek, így a baj megelőzése érdekében az operációs rendszer vagy kamera alkalmazás megszakítja a felvételt.


A PhoneArena beszámolója alapján a Sony XPERIA Z2-vel 25°C szobahőmérséklet mellett olyan 5 percig lehetséges 4K-s videót rögzíteni, a pontos időtartamot a lapkakészlet hőmérséklete határozza meg. A Samsung Galaxy S5 és Galaxy Note 3 mobilok esetében a 4K videóknál mesterségesen van 5 percre limitálva a felvétel maximális hossza.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.