Hirdetés

Mobilos Facebook-kliensek mustrája



|

Tömegek keresik fel a Facebookot a mobiljaikról. Összeállításunkban négy natív mobilklienst vizsgálunk meg, amelyekkel bárhonnan mehet a like-olás és posztolás.

Hirdetés

A Facebook az IT- és telekommunikációs piac szinte minden szegletében jelen van és ott komoly hatást vált ki. A fejvadászok az üzenőfalakon és a képek közt keresik és ellenőrzik a munkavállalókat, a cégek minden megtesznek azért, hogy egy aktív és egyben vásárlóerővel rendelkező csoportot alakítsanak ki, mi, átlagfelhasználók pedig egyszerűen csak jól akarjuk érezni magunkat a like-olások és posztolások közepette.

 

 



Mivel a Facebook elérésének igénye mindig, mindenhol fennáll, ezért a mobilos operációs rendszerek fejlesztőinek szinte kötelességük volt a natív Facebook-klienseket jóformán azonnal elkészíteni. Pontosan ezért nem is meglepő, hogy a közösségi oldal látogatóinak nagyobb hányada egy ideje már kizárólag mobileszközről jelentkezik be. A kliensek pedig egyre csak fejlődnek, bár természetesen még messze vannak attól a komplexitástól, amit a webes felületek nyújtanak. Az egyes platformokon ráadásul alkalmazások tucatjai jelennek meg, amelyek valamilyen módon pluszfunkciókat nyújtanak az alapszolgáltatások mellé, vagy éppen alternatívaként jelennek meg azok számára, akiknek az eredeti szoftverek valami miatt nem megfelelők. Mivel ezek felsorolás szintjén sem férnének el a cikkünkben, ezért most csak a hivatalos kliensekre összpontosítunk, azokon belül is négy operációs rendszerre szorítkozva.

Android

Az androidos készülékek megvásárlásával gyakorta megkapjuk az előre telepített Facebook-klienst is. Amennyiben ez a helyzet, érdemes rögtön meglátogatni a Marketet, hiszen elképzelhető, hogy már egy frissebb verzió fogad ott bennünket. A telepítés, a felhasználónév és jelszó megadása után máris az üzenőfalon találhatjuk magunkat, ahol az utóbbi időben szerencsére sok újítást vezettek be a fejlesztők. Az első, hogy a jobb felső sarokban válogathatunk a látni kívánt bejegyzések, vagyis a legfrissebb/legnépszerűbb között, de úgy is dönthetünk, hogy csak a többiek által közzétett állapotfrissítéseket, fotókat, linkeket stb. akarjuk látni.

 

 

 



A bejegyzéseket a melléjük helyezett kis pluszjellel már úgy is kommentelhetjük, vagy like-olhatjuk, hogy nem nyitjuk meg magát a bejegyzést. Talán elviselhető volt eddig a kommentek like-olási lehetőségének hiánya, de a teljes jegyzőkönyvhöz az is hozzátartozik, hogy most már ez is elérhetővé vált. Az androidos kliens értesítési rendszere némi kívánnivalót hagy maga után, bár az utóbbi időben már ez is rendeződni látszik. Ha képet töltünk fel, valaki megemlít bennünket a bejegyzésében, vagy éppen like-olják a posztunkat, akkor ezek mind az Androidnál megszokott módon, a felső értesítési csíkon jelennek meg. Talán az androidos kliens kapja a legtöbb kritikát, hiszen gyakoriak a lassulások, de ez itt is a telefonok sokszínűségének, eltérő voltának számlájára írható.

iPhone

Egy iPhone megvásárlása után elsőként meg kell látogatnunk az AppStore-t, hogy letölthessük az alkalmazást. Ez a lépés önmagában jóval bonyolultabb az Androidhoz képest, hiszen hiába ingyenes a letöltendő applikáció, akkor is egy teljes (bankkártyaszámmal ellátott) fiókot kell létrehoznunk. A letöltés után a megszokott menürendszer fogad bennünket (ez hasonló az androidos verzióhoz), és innen látogathatjuk meg az üzenőfalunkat, léphetünk az üzenetekhez, emellett chatelést is kezdeményezhetünk innen. A lista az összes, a Facebooknál tartózkodó barátunkat mutatja, aki pedig aktív, vagyis vélhetően ott ül a gép előtt, annak a neve mellett egy zöld pötty is található. A beszélgetés az iOS-nél már megszokott formában, egymást követő buborékokban zajlik.

 

 

 



Az üzenőfal-frissítés alapvetően ugyanúgy történik, mint az Android esetében, mindössze annyi zavaró különbség van, hogy az iPhone-oknál előfordulnak magyarított menüelemek, de ez teljesen véletlenszerű. Mivel az iOS egyetlen gombbal rendelkezik, ezért a frissítés sem ennek megnyomásával történik (hiszen akkor kilépnénk az alkalmazásból), hanem csak meg kell „húzni” lefelé a listát, amelynek következtében máris indul a frissítés és megjelennek a friss bejegyzések. Az iPhone Facebook-kliense a leggyorsabb a mezőnyben, legtöbbször megbízhatóan működik. Egyedül a felugró ablakokban közölt értesítések tudnak frusztrálók lenni (amennyiben engedélyeztük őket), ez azonban az iOS 5.0 megjelenésével teljesen át fog alakulni az Androidéhoz hasonlóra.

Symbian

Ahogy a Nokiának a versenytársak operációs rendszereihez sem sikerült egyelőre felnőnie, úgy ez az elmaradottság a symbianes Facebook-kliens esetében is könnyedén tetten érhető. Már ott jelentkezik, amikor a Nokia a Facebook mobilos használatát ahhoz kötötte, hogy legyen Ovi Áruház-fiókunk, hiszen csak akkor férünk hozzá az úgynevezett Közösségek alkalmazáshoz, amelynek a Facebook is része a Twitterrel egyetemben. Elsőként tehát ide kell belépni, és ezen a felületen adhatjuk meg a fiókunkat, sőt akár többet is, ha úgy tetszik. Mi a Nokia E6-tal próbáltuk ki a rendszert, ami már a Symbian legújabb verzióját (Anna) használta.

 

 

 



Ez az applikáció frissességére nem volt hatással, hiszen itt kellett a legtöbbet várakoznunk a bejegyzések, a képek, de tulajdonképpen bárminek a megjelenésére. Ennél a kliensnél nem kapunk a hagyományos értelemben vett kiinduló képernyőt, elsőként itt is a barátok üzeneteit láthatjuk, jobbra pedig a többi funkcióhoz (üzenetek, események, ismerősök) vezető ikonokat találjuk. Ha ezeknél bármiféle esemény történt, akkor azt egy kis szám jelzi, feltűnően, pirossal. Ez az ikonos megoldás nem a legjobb, hiszen ennyivel is kisebb hely marad a bejegyzéseknek, ami az E6 eleve kisméretű kijelzőjén külön problémás volt. Külön értesítési rendszer nem áll rendelkezésünkre, azt viszont megoldhatjuk, hogy a nyitóképernyők valamelyikén elhelyezzünk egy widgetet, ahol folyamatosan megjelennek ismerőseink frissítései.

Windows Phone 7

A Windows Phone 7 megjelenése már csak azért is üdítő volt mindenki számára, mert teljesen másként álmodták, majd valósították meg a fejlesztők a mobilos Windowst. A letisztult, egyszerű, csempeformájú menüelemek, a testre szabhatóság relatív visszaszorítása, a kellemes animációk és végül a menüstruktúrában előre- és hátrahaladás is teljesen új volt az addigiakhoz képest. Természetesen minden WP7-es alkalmazás ehhez igazodik, ami kifejezetten igaz a Facebook-kliensre is, amit elsőként le kell tölteni a Marketplace-ről. Amint a bejelentkezés megvolt, akkor megkezdődik a kliens, illetve a facebookos adataink, barátlistánk, képeink igen alapos integrálása, ami a többi alkalmazásnál egyáltalán nem volt jellemző.

 

 

 



Mindez azt jelenti, hogy egyesülnek a telefonos kontaktjaink a Facebookon tároltakkal, és szerencsére van annyira intelligens a rendszer, hogy a valószínűleg összetartozó nevek alá összeszedi a bejegyzéseket is. Ugyanez igaz a képekre: a Facebookra feltöltött fotók innentől kezdve megjelennek a telefon galériájában is, ami szintén nagy segítség, ha valakinek meg akarjuk mutatni az egyébként különböző forrásokból származó felvételeket. Elsőként a főmenüt láthatjuk a megszokott elemekkel, viszont ha bármelyiket kiválasztjuk, akkor már jobbra lépkedve, lapozva haladhatunk tovább az egyes funkciókhoz. Ha bármelyikbe beléptünk, akkor függőleges görgetésre is van lehetőség, de a WP7 logikájának megfelelően mindig jobbra kell keresni a további menüpontokat.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.