Hirdetés

Mobilos spyware-botrány készülődik az USA-ban



|

A széles körben használt Carrier IQ diagnosztikai szoftver rendkívül hatékonyan, ám erőszakosan és átláthatatlanul teszi a dolgát.

Hirdetés

Szinte garantáltan hatósági vizsgálatok, és polgári perek tömege elé néz a Carrier IQ szoftver mögött álló, azonos nevű kaliforniai vállalat, hiszen egyre több kérdés merül fel a diagnosztikai alkalmazásuk adatkezelésével kapcsolatban.


A 141 milliónál is több, az Egyesült Államokban vásárolt okostelefonon megtalálható alkalmazás segítségével a mobilgyártók, és telekommunikációs szolgáltatók rendkívül részletes adatokat kaphatnak a futtató eszközök aktivitásáról: mint a fenti videón látható, még a billentyűleütéseket is képes naplózni a program.


A probléma abban áll, hogy a vásárlók döntő többségének fogalma sincsen a felhatalmazása nélkül róla akár személyes adatokat is küldeni képes szoftver létezéséről, ám még ha lenne is, elhallgattatni kizárólag rootolt eszközökön lehet az erőszakos megoldást. Természetesen a Carrier IQ-t használó cégek - többek közt az AT&T, az Apple, a HTC, a Sprint, és a T-Mobile - mindegyike szerint „jó célokra" használják a programot, hiszen az összegyűjtött adatokkal javítani tudják az eszközeik és szolgáltatásaik színvonalát.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.