Hirdetés

Motorola L7 SLVR - az elegáns penge



|

Az L7 SLVR a középkategóriát képviseli: gyönyörű kialakítás, csodálatos kijelző, gyaorsan koszolódó burkolat jellemzi.

Hirdetés

Előzmények A Motorola a V3 sikerén felbuzdulva a tavalyi év őszén jelentette be a butácska, de olcsó L2-őt, a valamivel okosabb L6-ot, és végül jelen teszt alanyát, a már bővíthető memóriával is fölszerelt L7 SLVR-t. A feket készülék rendkívül jól néz ki, lehet vele villogni bevásárlóközpontban, utcán, iskolában egyaránt. Jó érzés fogdosni A rendkívül vékony kialakítás (11,5 mm) a Motorola V3 kilapításával lett elérhető, így a telefon bár kissé hosszúkás megjelenést kapott, de a penge-divat oltárán ezt is be lehet vállalni. Az alumínium borítást mindig is kedveltem, a fémes hang ahogyan a készüléket összekoccantom egy másik tárggyal egyszerűen frenetikus. Szó sincs hajlékony és gagyi műanyagról, a fémes érzés egyértelműen magas szintű technológiát sugall a felhasználó felé. A Motorola V3 desig elemeit felvonultató L7 a kezünkbe simulva szinte ki se akar onnan szállni, igaz, ha letesszük valahova hajlamos a gyors és észrevehetetlen eltűnésre. Vigyázzunk rá, hogy ne csússzon be szűk helyekre, mert csak nagy nehézségek árán tudjuk majd kiszedni. A külső kialakítást tekintve a jobb oldalt található miniUSB port kényelmes helyre került, ez az alatt elhelyezkedő memóriafoglalatról és annak nehezen nyíló műanyag reteszéről már nem mondható el. Sajnos utóbbi szolgáltatás igen nagy hátránya, hogy a TransFlash kártyák még mindig kuriózumnak számítanak, az áruk is igen magas, más eszközökben pedig igen ritkán használható ez a típus. A billentyűzet apróságokban változott ugyan, de továbbra is nehézkes hosszas szövegbevitel során mindig pontosan eltalálni, hogy éppen melyik betűt nyomkodjuk. A nyomáspontosság számomra bizonytalannak tűnt, igaz, én utálok 9 gombos klaviatúráról akár egy SMS-t is megírni. A navigációs gomb a V3-ho képest kiemelkedett a telefon síkjából, így jóval kényelemsebben és magabiztosabban használható. A két funkció gomb között elhelyezkedő extra opció alkalmatosság igen kicsire sikeredett, kis gyakorlással megszokható. A telefon bal oldalán kapott helyett a praktikus hangerő szabályozó, amelynek segítségével még le és fel is járkálhatunk a menüben, ha például a telefonkönyv gyorsgombját vesszük igénybe.
A telefon hátlapjának leoperálása igen nehézkes művelet, mivel a fém burkolat nem hajlandó meghajlani, így miután megnyomtuk a telefon tetején található gombot, egyből dugjuk be a körmünket a hátlap és a telefontest közé, és balra-jobbra próbáljuk meg lefejteni az elemet. Visszarakáskor először az akku felöli oldalát helyezzük biztonságba, majd pedig minden egy pontos pattintsuk össze a házat. Az L7 meglepőne könnyű a hosszúságához és az alumíniumhoz képest, mindössze 85 gramm, gyakran nem találtam ameg a kabátzsebemben a sok kulcs és egyéb eszköz mellett. Gyönyörködjönk a 262 ezer színben A gyártótól megszokott minőséget képviseli a Motorola L7 TFT LCD-je. A napfényben tökéletesen láthatatlan megjelenítő normál körülmények között pompázatos, a 262 ezer szín főleg a színes fotók nézegetésekor jöhet jól. A felbontással már talál lehet problémánk, mivel a 176 x 220 pixelmérettől ma már nem esünk hanyatt. Túlzottan kis helyre lett összezsúfolva a kijelző, széltében és hosszabban is lehetett volna még nagyobb - lásd Motorola V3. Az egyszerre akár 9 sornyi információ megjelenítésére alkalmas képernyő elvileg alkalmas RSS olvasásra is, csak ezt éppen hazánkban még senki se támogatja. A testreszabhatóság jegyében a csengőhangokat, a hátteret és a képernyővédőt is a saját szánk íze szerint állíthatjuk be.
Szolgáltatások - memória, telefonkönyv, üzenetek A belső memóriából nagyságrendileg olyan 5,5 - 6 MB áll a rendelkezésünkre a 11 MB-ból, amely néhány fotó, pár száz kontakt / SMS / naptárbejegyzésre és kisebb méretű Java alkalmazásokra még elegendő lesz, de egy komolyabb MP3 csengőhangot már nem viselne el. A TransFlash kártyával maximálisan 512 MB-ig bővíthető kapacitás már elengendőnek bizonyulhat egy kisebb MP3 lejátszóhoz, a gond csak az, hogy az általunk kipróbált telefon dobozásban, nem, hogy TF kártyát, de még headset-et sem találtunk. Az 1000 bejegyzés eltárolására alkalmas telefonkönyvbe hívócsoportok szerint is rendezhetjük a kontaktokat, egy névhez pedig számos információt regisztrálhatunk. Érdekes szolgáltatásnak találtam a telefonkönyv komplett kinyomtatását. A 100 darab SMS eltárolására alkalmas Motorola L7 képes videóval, szöveggel, képpel és hanggal bővített multimédiás üzenetek kezelésére is. Egy SMS írásakor összesen 450 karakternyi szöveget vihetünk be, ebben lesz segítségünkre az általam nem kedvelt iTAP prediktív rendszer. Az email kliens nem túl kifinomult, mindössze egy postafiókot tud kezelni, de legalább támogatja a POP3, az SMTP és az IMAP protokollokat is. A csengőhangok igen szépen szólalnak meg a telefon 22 Khz-es hangszórójából, ha sikerül egy ksiebb, lebutított MP3 dallamot fölraknunk a telefonra, még az is megszólalhat. Tetszett, hogy az akkumulátor rezgését többféle opció közül választhatjuk ki.
Adatkommunikáció A Bluetooth kiválóan működött PC-vel és más telefonokkal is, egyszer sem akadt meg, minden alkalommal gyorsan felismerte a kapcsolatot a másik eszközzel. A telefont az USB portra kötve külső tároló egységként jelent meg a készülék a PC-n. Az akkumulátor legnagyobb örömömre erről a forrásról is képes feltöltődni. A rendelkezésünkre álló GRPS és a WAP 2.0 böngésző mobil tartalmak megtekintésére alkalmas, HTML alapú site-ok olvasására nem. Az EDGE és infra port is kimaradt a készülékből. Fényképező A beépített VGA kamerával maximálisan 640 x 480 pixelméretű képeket alkothatunk, amelyek minőség igen csak halovány. A közép nem még viszonylag éles képe a széleken homályosak, a fehéregyensúly gyakorlatilag nincs, természetesen fény hiányában pedig a végeredmény egész egyszerűen értékelhetetlen. A zárhang legnagyobb örömömre kikapcsolható, így nem kell szenvedni az erőltetetten vicces csimpánz kurjongatástól. Az önkioldó 5 és 10 másodperc között állítható. A fotók Bluetooth-on keresztül történő elküldéséhez az áthelyez opciót válasszuk, így egyszerűbben tárolhatjuk képeinket például a PC-nken.
Összegzés Akiknek első sorban a küllem a fontos telefon vásárláskor, de még egy kicsit a megbízhatóságra, a nagyméretű telefonkönyre és a szép kijelzőre is hajlandóak áldozni, azoknak tökéletes vásár lesz a Motorola L7. Az akkumulátor akár 4 napig is bírja egy feltöltéssel. Ami tetszett: A csengőhangok meglepően élethűen szólalnak meg, extra vékony kialakítás, bővíthető memória Ami nem tetszett: A telefon olyannyira vékony, hogy könnyen becsúszik bárhova, sűrűn kell takarítani a burkolatot (összegyűjti az ujjlenyomatokat), nincs az alapcsomagban memóriakártya A készüléket a Pannon-tól kaptuk tesztelésre, ahol a Motorola L7 meg is vásárolható. Előfizetéssel 31.980 Ft, kártyásan nem kapható, részletre 9.990 Ft-ért lehet a mienk.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.