Hirdetés

Motorola Milestone 2 teszt: újabb mérföldkő



|

Egy év kellett az amerikaiaknak, hogy a gyártót hősiesen megmentő Milestone frissítését elkészítsék. A kettes kiadásban szinte mindenhol erősítettek, ahol nem, az sem fáj.

Hirdetés

Szinte pontosan egy éve került ki oldalunkra a Motorola Milestone tesztje, amiben magunk is lelkendezve beszéltünk a cég feltámadásáról. Szerencsére most nem arról kell beszámolnunk, hogy csak rövid fellángolásról volt szó, hiszen azóta is érdekesebbnél, érdekesebb mobilok jelennek meg a Motorola gondozásában. Sőt, az ez évi CES termékbemutatók is arról tanúskodnak, hogy a vállalat tényleg komolyan gondolja a mobil üzletágat és. Ezt a hatalmas kijelzőjű, 4G-s, egyedi formatervezéssel rendelkező mobilok, illetve a legújabb táblagépük is bizonyítja. Reméljük ezek közül valamelyik Európába is eljut, hiszen a gyártó továbbra is egyértelműen az USA piacára összpontosít.

 

Videóban is bemutatjuk tesztalanyunkat

 

Elegáns facelift

 

Emiatt - elődjéhez hasonlóan - a Milestone 2 is elsőként az Egyesült Államokban jelent meg DROID néven és csak remélhettük, hogy az első kiadáshoz hasonlóan ez is eljut hozzánk. Imáink meghallgattak, és még az ünnepek előtt befutott a tesztkészülék a Motoker jóvoltából. Itt el kell mondani azt, hogy a készülék eredeti csomagolás nélkül érkezett, és az előlapon feltüntetett felirat szerint még egy nem végleges modellel volt dolgunk. Sajnos ez mutatja azt a szomorú helyzetet, hogy a hazai Motorola jelenleg rendkívül mostohán bánik a mobilos üzletággal, amit az bizonyít legjobban, hogy hivatalos, hazai forgalomban egyelőre nem kapható tesztalanyunk. Reméljük, minél előbb lefutnak a céges átszervezések, és így a magyar vásárlók is megvehetik a mostani, illetve a hamarosan érkező újdonságokat.

 

Az oldalsó szürke csík nagyot dob a kinézetén (a képre kattintva galéria nyílik)

 

Addig is itt a Milestone 2, ami első ránézésre drámai változásokon ugyan nem esett át, de ha kicsit jobban legeltetjük rajta szemeinket, akkor az vehető észre, hogy minden sokkal harmonikusabbá, igényesebbé vált. A korábbi, kissé bumfordi megoldással ellentétben az alsó rész most már nem lóg túl a fedlapon. A kissé elkeskenyedő, elegáns alsó kialakítás most is megvan, csak a hatást nem a két rész különbözősége adja. A sarkok, a vonalak sokat finomodtak, és ugyan a Milestone 2 most is a hamisítatlan „kockaformákat" hozza, azt mégis sokkal elegánsabban teszi. Kizárólag grammokban és tized milliméterekben lehet mérni a különbségeket az elődmodellhez képest, és az összeszerelés (remek) minősége, valamint az anyaghasználat sem sokat változott.

 

Az átvariált gombokat könnyen meg lehet szokni

 

Persze az érintéssel vezérelhető gombok sorrendje most sem ugyanaz, hiszen egyedül a keresés gomb maradt a jobb oldalon, azon túl mindent helyet cserélt. Persze ez csak azt fogja egy kicsit zavarni, aki vált az újabb készülékre. Baloldalon most is a védelem nélküli microUSB csatlakozó található, felül a kikapcsoló gomb után kell kutatni (annyira kicsi, és nehezen kitapintható), és ide került a 3.5 mm-es jack is. Jobbra kell keresni a maradékot: a hangerő és a kameragombot, ami már tulajdonképpen szabvánnyá vált az utóbbi időkben. A hátlapon a keresztben húzódó ezüstös csík tűnik fel, ami a külső hangszóró rácsa. Ez az elem határozza meg ezt a felületet, hiszen a sarokba eldugott objektív és vaku nem sok vizet zavarnak. A hátlap fémből készült, és az oly kedvünkre való, kicsit gumihatású műanyag bevonatot kapott, ami miatt nem csúszik, és az ujjlenyomatokat sem gyűjti. A Milestone 2 anyaghasználata összességében is példás, érezhetően nem spórolták ki belőle a fém elemeket, ami miatt masszív hatást kelt, de mégsem lett túl nehéz.

 

A piacra kerülő darabokon egy Blur felirat is látható a Motorola logó mellett

 

Gépelni jó

 

A ráncfelvarrás és az apróbb átalakítások leginkább a billentyűzeten érhetők tetten. Sajnos a nyitómechanika sem sokat javult, ami azt jelenti, hogy a Milestone 2 továbbra is csak erősebb noszogatásra nyílik szét, és azt is úgy teszi, mintha valami folyamatosan fékezné. Nagyot dobott volna a minőségérzeten, és ami még fontosabb, a használhatóságon is, ha egy rugós, erőteljesebb mechanikát kap a készülék. A klaviatúra sokkal jellegtelenebbé vált, mivel az aranybetétes, ötirányú D-pad eltűnt a jobboldalról, és helyette négy nyílgombot vehetünk igénybe. Nem feltétlenül rossz megoldás és persze az is ízlés kérdése, hogy optikailag melyik a szerencsésebb választás.

 

Új színek és a kissé átszabott billentyűzet

 

Ezt a bronzos, aranyos vonulatot mindenhonnan eltüntették a tervezők, mivel a gombok másodlagos funkcióit, illetve a speciális karaktereket már világoskék színnel szedték. Továbbra is négy sor gomb áll rendelkezésünkre, és érződik ugyan, hogy törekedtek a gépelési élmény fokozására a mérnökök, mégsem született tökéletes megoldás. Tapinthatóan magasabbá váltak a billentyűk, de még mindig csak úgy gépelhetünk rajta, ha ujjbegyünket folyamatosan csúsztatjuk ide-oda, mivel másként nem lehet megkülönböztetni egyiket a másiktól. Minden lapos, a nyomáspontot csak hossza kísérletezés után találtuk el, ami azért nem árt ahhoz, hogy gyorsan, pontosan lehessen szöveget gyártani vele.

 

A szöveggyártás némi megszokást igényel

 

Mindezek ellenére még mindig minőségi a hardver, és mivel az ötirányú gomb eltűnése miatt plusz hely is keletkezett, maguk a gombok is nagyobbak. A hosszú karaktereket a magánhangzók hosszú megnyomása után választhatjuk ki a felugró panelen megjelenő választékból. Kapunk több, dedikált gombot is a hangutasítások megadásához, a kereséshez, a visszalépéshez és a netes barangolás közben gyakran fontos és szükséges @ jel megadásához.

 

 

Motoblur: jó bőr?

 

Míg az első Milestone még nem rendelkezett egyedi kezelőfelülettel (pontosabban szólva a Milestone nem kapta meg azt), a második kiadás már ebben a kegyben is részesül. Mostanra a Motorola androidos telefonjait (van másmilyen is?) mind ellátták ezzel a kezelőfelületnek nem nevezhető, de mégis egyedi widget rendszerrel. Ezt csak akkor használhatjuk, ha elsőként létrehozunk egy Motoblur fiókot, amit a mobil kijelzőjén tehetünk meg és mindössze pár perces folyamat. Amikor ezzel megvagyunk, következik a különböző közösségi oldalakhoz (Facebook, Twitter, MySpace), email szolgáltatókhoz (Gmail, Exhange) tartozó regisztrációk hozzárendelése a Motoblur-höz. Ez azt jelenti, hogy ha egy másik Motorola telefonon bejelentkezünk a megfelelő Blur fiókunkkal, akkor további beállításra nincs szükség, hiszen minden, korábban megadott jelszó és felhasználónév megérkezik a készülékre.

 

Kellemes, barátságos érzetet kölcsönöznek a Blur widgetek

 

Ennek hátránya, hogy a Motoblur fiók aktiválása nélkül nem is lehet továbblépni, azaz ezen a procedúrán annak is át kell esni, aki nem feltétlenül szeretné megadni a közösségi oldalakhoz, online képtárakhoz (Picasa) tartozó adatait. A közösségi életünket egy csokorba fogó funkción kívül is van előnye mindennek, hiszen az új HTC Sense-hez hasonlóan több, távolról vezérelhető lehetőségünk is adódik. Ha nem találnánk a mobilunk, akkor egy webes felületen keresztül a GPS jelek alapján meghatározhatjuk, hogy éppen hol van a készülék, de használhatjuk a kontaktjaink archiválására, vagy éppen arra is, hogy töröljünk róla minden adatot, ha vészhelyzet van (vagyis ellopták, elvesztettük).

 

Minden a közösségek körül forog

 

Amikor minden beállításon túl vagyunk, végre láthatjuk azt is, mire jó maga a Motoblur. A menürendszert nem változtatja meg drasztikusan, de nem is ez volt a cél. Ettől még a Motoblur widgetek jelenléte ad egy jellegzetes dizájnt a képernyőknek, ami üdvözlendő, hiszen így maga a készülék is egyedivé válik és nem a mezítlábas Android felületet kapjuk. A középső főképernyőn az ismerőseink postjait, tweetjeit összegyűjtő mini alkalmazás fogad bennünket, ami mindig a legfrissebb bejegyzést mutatja. Ez megnyitva lapozhatóvá válik és itt már az is látszik, hogy az adott információ milyen forrásból érkezik. Szintén itt található az a widget, amely segítségével a saját gondolatainkat oszthatjuk meg ismerőseinkkel, vagy akivel csak akarjuk. Itt állandó elem a kijelző alatt elhelyezett három ikon: egyik a hívásokhoz vezet, a középső a főmenüt nyitja, a szélső pedig a névjegyzéket hívja elő. Amint elkalandozunk a hét, belakható képernyőn, úgy alul eltérő számú pöttyök és egy ház ikon jelzi, hogy éppen hol tartózkodunk.

 

 

Az előbb említett, közösségi oldalakra koncentráló widgeteken kívül találunk több, a Motorola által dizájnolt programocskát, amelyek lényegesen nem változtatják meg a felhasználási módot, viszont kinézetben, stílusban illenek a többihez. Így kapunk ikonokat a kedvenc kontaktot beállításához, a multimédiás tartalmak lejátszásához, vagy éppen a különböző RSS csatornákhoz.

 

A kőkor rég volt

 

Ha megnézzük a két Milestone funkciói és tudása közti különbséget, akkor kevesebb újdonsággal találkozunk, mint gondolnánk. A kijelző például teljesen ugyanaz, méretében, felbontásában is változatlan maradt, viszont még így is bőven versenyképes. Az igaz, hogy AMOLED panelt (ami mostanában egyre gyakoribb) nem kapunk, azaz nem fogunk hanyatt esni a színek élethűségétől, a fényerőtől és a kontraszttól, viszont ez a 3,7 hüvelykes TFT is tökéletesen kiszolgálja az igényeket. Fontos előrelépés, hogy a Milestone 2-ben már 1 GHz-es processzor ketyeg, amely áldásos hatása folyamatosan érezhető. Gyorsabb tehát ez az Android 2.2-ra alapozott rendszer, ettől függetlenül a képernyőváltásokkor gyakran éreztünk késlekedést. Azonban ahogy kikapcsoltuk az ilyenkor jelentkező animációkat, máris sokkal folyamatosabb lett a működés.

 

A HTC Desire Z-hez képest a Milestone 2 sokkal kompaktabb

 

Az első Milestone-hoz képest már 8 gigabájt háttértárral gazdálkodhatunk, amihez még alapból jár egy 8 GB-os microSD kártya, vagyis induláskor máris 16 gigával gazdálkodhatunk, ami nem rossz. (A készülék a 32 gigás microSD-t is képes kezelni.) A kamera is fejlődött, bár nem megapixel számban, hanem abban, hogy immáron HD videofelvételeket is készíthetünk vele. A kamera természetesen autofókusszal, dupla LED-vakuval várja a kattintgatni vágyókat, akiket nem akarunk azért semmi különlegessel kecsegtetni. A Milestone 2 kamerája sajnos semmi különlegessel nem szolgál, a beállítási lehetőségek szegényesek, és a képminőség is lehetne jobb - sokkal. Kárpótolhat a 30 fps mellett rögzítő videokamera, ami mellé értékes pluszként könyvelhető el a sztereó hang készítése. Az 1400 mAh-s akkumulátor csodákra nem képes, de biztosan hozza azt az egy napos intervallumot, amikor töltés nélkül használható. A QWERTY billentyűzet aktív használata ezt persze csökkenti, hiszen kinyitáskor a képernyő elfordítása, a gombok háttérvilágításának aktiválása mind-mind energiaigényes.

 

Kamera, vaku, bekapcsoló gomb és a jack csatlakozó

 

Kellő komolyságú és átgondolt utódot kapott a Milestone; az a készülék, amelyik kihúzta a csávából a Motorolát, megérdemli ezt a kiemelt figyelmet. Aki az első kiadást használja, annak a processzor erősödés miatt feltétlenül érdemes váltania, de persze mindenki másnak is, aki teljes QWERTY billentyűzetes, csúcskategória közeli készülékre vágyik. Igen, lehetne a kijelző AMOLED, kaphattunk volna 12 megapixeles kamerát és Xenon vakut, és növelhették volna a kijelző méretet 4 hüvelykesre, de akkor éppen a készülék egyedisége veszett volna el. És nem mellesleg az ára növekedett volna drasztikusan. Egyelőre nincs hír arról, hogy lesz-e hivatalos frissítés Android 2.3-ra, de ha nem lesz, akkor sem kell kétségbeesni: a Milestone így is egy remek és karakteres mobil marad.

 

Motorola Milestone 2

 

Ár: 159 900 Ft
Forgalmazó: Motoker Kft.
Web : http://hopp.pcworld.hu/7624

 

Előny: stílusosabb, kompaktabb forma; Android 2.2; 1 GHz processzor; HD videó rögzítés; Motoblur; kiváló hangminőség

 

Hátrány: „csak" TFT kijelző; lomha nyitómechanika; nincs FM rádió

Teljesítmény: 4,5/5
Felszereltség: 4/5
Ár/érték arány: 4/5

 

 

Termékjellemzők:

 

Méretek: 116,3 x 60,5 x 13,7 mm; 169 g
TFT kapacitív érintőkijelző, 480 x 854 pixel, 3,7 hüvelyk
Gorilla Glass (karcálló) felület
QWERTY billentyűzet
MOTOBLUR kezelőfelület Live Widgetek
Multi-touch támogatás
Gyorsulás- és távolságérzékelő
3.5 mm audio jack
8 GB belső memória, 8 GB microSD (32 GB-ig bővíthető)
HSDPA
Wi-Fi 802.11 b/g/n, DLNA
Bluetooth 2.1 (A2DP)
microUSB 2.0
5 megapixeles kamera, autofókusz, dupla LED vaku
Geo-tagging, képstabilizátor
Videó 720p@30fps
Előlapi kamera nincs
Android OS 2.2 (Froyo)
1 GHz processzor
FM Rádió nincs
GPS (A-GPS támogatással)
Google Search, Maps, Gmail, YouTube, Google Talk
Facebook, Twitter, MySpace integráció
Adobe Flash 10.1
Li-Po 1400 mAh akkumulátor

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.