Hirdetés

Mozgóképrögzítés nem videokamerával



|

Körképünkben olyan modern eszközöket állítottunk csatarendbe, amelyek rendszerint a táskánkban vagy akár a zsebünkben lapulnak, és használatukkal kiváltható egy videokamera.

Hirdetés

A YouTube sikere jól illusztrálja, hogy milyen szívesen készítenek és osztanak meg az emberek videofelvételeket, ha nem kell csak emiatt egy nehézkes videokamerát maguknál tartaniuk. Körképünkben olyan modern eszközöket állítottunk csatarendbe, amelyek rendszerint a táskánkban vagy akár a zsebünkben lapulnak, és használatukkal kiváltható egy videokamera vagy fényképezőgép.

 

A YouTube és más videomegosztó oldalak népszerűsége, a vicces, de sokszor nagyon gyenge minőségű jelenetek áradata megmutatta, hogy az emberek szívesen megosztják másokkal, amit látnak. Ma már a Facebookra közvetlenül is feltölthetünk videót, amelynek a forrásául szolgálhat webkamerával vagy egy mobiltelefonnal készült jelenet, netán egy minőségi HD-videokamera felvétele is. Érdekes módon épp a videózásra tervezett eszközök veszítenek népszerűségükből ezen a területen.

 

 

Kegyvesztett videokamerák

 

Természetesen ma is szép számmal adnak el kamerákat, amelyek jobban teljesítenek, mint valaha, kényelmesen használhatók és olcsóbbak is lettek az idők során, ráadásul az adathordozók (ma már leggyakrabban memóriakártyák) ára is folyamatosan csökken. Mégis az a tapasztalat, hogy mindössze a videózást hobbiként vagy szakmaként művelő emberek hordják magukkal a kamerájukat, mi, „civilek", csak akkor visszük magunkkal a nagyágyút - már ha rendelkezünk videokamerával -, ha látványos, megismételhetetlen eseményre készülünk és azt a lehető legjobb minőségben szeretnénk megőrizni. Az utóbbi évtizedek során alaposan felgyorsult életritmusunk nemcsak a hobbi-zenehallgatásra szánt időt vette el az emberektől - megtépázva ezzel a hifi-berendezések piacát -, de más hobbiterületeken is tetten érhető a hatása. A videokamerák olcsóbbak ugyan, mint valaha és standard felbontású videoanyagok szerkesztésére ma már az alap konfigurációk is megfelelnek, mégis, általában kevesebb időt áldozhatunk erre a kedvtelésre, ráadásul s videoszerkesztésben jártasak is inkább a rögzítésre és feltöltésre összpontosítanak.

 

 

Sokat lendített az alkalmi videózás piacán a flashmemória-technológia beindulása, ezzel pedig az olcsó kamerák megjelenése és elterjedése. Külföldön nagy karriert futottak be a Cisco Flip modellek, ezek voltak az első belépő minőségű, de már HD-felbontású videokamerák, amelyek elég olcsók és könnyen használhatók voltak a tömeges elterjedéshez. Sokan követték a mintát, így ma már nem áthidalhatatlan anyagi probléma egy HD-videofelvételre alkalmas eszköz beszerzése, ha nincsenek magas minőségi elvárásaink. Az USB-csatlakozás, a szélessávú internet-hozzáférés elterjedése mind-mind lendítettek a közösségi videózásnak ezen, a számítógéphez mint feltöltő- és szerkesztőeszközhöz kötődő formáján, ám eljárt felette az idő, ugyanis felső és középkategóriás okostelefonok, táblagépek vagy akár jobb kompakt fényképezőgépek birtokában már nincs igazán szükség kamerára.

 

 

Minőség kontra kényelem

 

Sokan kétségesnek látták az MP3 jövőjét annak megjelenésekor, rámutatva, hogy minőségben - különösen nem alapos kódoló és kis sávszélesség esetén - elmaradnak a CD-től az ilyen formátumú anyagok. Úgy tűnik azonban, hogy ekkora minőségkülönbség azóta sem zavar senkit abban, hogy szinte kizárólag MP3-lejátszóról hallgasson zenét úton-útfélen. Az MP3 ugyanis képes kielégíteni a minőségi igényeket, könnyen továbbítható interneten és a zene beszerzéséhez sem kell lemezboltba fáradni. Hasonló minőség-használhatóság alku alakítja jelenleg az alkalmi videós eszközök arányaiban növekvő keresletét. Sokat segít ebben az eszközök minőségének és elérhetőségének javulása. De mik is ezek a hardverek?

 

Az emberek zöme olyan kütyüt használ fotózásra és videózásra, ami amúgy is nála van, ez pedig jellemzően az óra-, diktafon-, fényképezőgép- és most már videokamera-gyilkos mobiltelefon. Nem feltétlenül van itt szó okostelefonról, ugyanis egy középkategóriás mobillal ma már VGA-felbontású videót vehetünk fel és akár két megapixeles fotót is készíthetünk. Az okostelefonok - internet-hozzáféréssel - emellett a pepecselésmentesen használható feltöltőeszköz szerepét is ellátják, videós-fotós képességeik javulásával mind többen hordják magukkal ezeket a digitális svájci bicskákat. Érdekes módon nem feltétlenül az ár dominál kiválasztásuknál, hanem a mobilszolgáltatók kedvezményes ajánlatai aratnak. Hozzáférhetőségben és hordozhatóságban tehát verhetetlenek a mobilok, így ezekből négy fejlett modellt is szerepeltetünk összeállításunkban. Vége a foltos 3GP videók korának, felső kategóriás mobil vonalon már HD-képméret és H.264-kódolás dukál.

 

Általában egy minőségosztállyal feljebb gondolkodhatunk, ha fényképezőgépet választunk a HD-ínség leküzdésére. Ilyenkor nagyobb zsebre lesz szükségünk, hiszen egy kompakt gép vastagságban és tömegben többszöröse egy okostelefonnak, így kéznél tartása is kényelmetlenebb. Ugyanakkor körülbelül harmadannyiba kerülnek, mint a minőségben általában kevesebbet nyújtó mobilok és nem kell utánuk havidíjat fizetni vagy kártyaegyenleget tölteni. 30 ezer forinttól már elérhetők 720p videorögzítésre használható kis kompakt gépek, de a sztereó hangért és a szebb képért (optikai képstabilizátor előnyben) már 60-70 ezer forintos készüléket kell keresnünk. Ennyiért természetesen kaphatnánk egy olcsóbb videokamerát, de a fényképezőgép kisebb, azaz hordozhatóbb. Emellett a videokamerák fotóminőségben még mindig jelentős elmaradással küzdenek, viszont a jobb fényképezőgép-modellek videója egészen használható. Az AVCHD formátumban (H.264-tömörítéssel) dolgozó készülékek rendszerint már minőségi videót szolgáltatnak.

 

Ma már számolnunk kell a mobilpiac legújabb, minden bizonnyal sikerre ítélt lovagjaival, a táblagépekkel. A lassan bővülő kínálat alapján számíthatunk arra, hogy ezek az újdonságok tartalmaznak majd kamerát is, így használhatók videózás céljára is. Összeállításunkban a két legmeghatározóbb modellt szerepeltetjük.

 

 

Panasonic TZ20

 

A zsebben hordható készülékek között ugyan a nagyobbacskák közé tartozik a Panasonic utazó nagyzoomos sorozatának legújabb képviselője, de még így is farmerbarát felszerelés. A 14,1 millió effektív képponttal dolgozó érzékelőhöz 16-szoros optikai zoom társul, amit az intelligens zoom funkcióval szoftveresen kicsit tovább, 21× arányig húzhatunk. A 24 milliméteres nagylátószög igen jól jön beltéri fotózáskor és csoportképek esetén is. Van GPS is, ami nagyon lassan tájol, de azért segít geolokációs adatokkal kiegészíteni a felvételeket és felismer egyes nevezetes pontokat, látványosságokat is. A készülék nem rendelkezik ikerlencsékkel, de helyet kapott benne egy trükkös sztereoszkopikus 3D-fotóvarázsló, amelynek használatakor folyamatosan exponálva kell odébb mozdítani a gépet és a program kiválasztja az összeillő, 3D-párba állítható fotókat - ilyenkor csak két megapixelesek a felvételek. Összességében tehát egy igen sokoldalú, érintőképernyővel felszerelt fényképezőgéppel van dolgunk, amit arra terveztek, hogy szinte mindig nálunk legyen. A képminősége kompakt viszonylatban jó, igaz, a fotók nem zajmentesek és az automata fehéregyensúly nappali fénynél kis mértékben a lila felé húz.

 

 

 

Összeállításunkba videós képességei kapcsán került be a készülék. Már az elődmodellek is (a TZ7-től fogva) képesek voltak 720 soros AVCHD Lite videofelvétel (1280×720 képpont 25 képismétléssel) készítésére, a TZ20-ban pedig már full HD-s mozgóképrögzítésre van lehetőség. Tapasztalataink szerint az AVCHD formátumú felvétel több információt tartalmaz ugyan, mint az előző modellek 720 soros videói, de azért elnagyoltabbak a részletek, mint amit a képpontok száma (1920×1080) lehetővé tenne. Persze így is jobb minőséget kapunk, mint a legtöbb kis kompakt géppel vagy mobiltelefonnal, különös tekintettel a mozgások folyamatosságára és a valódi sztereó hang minőségére. Ha olyan kompakt gépre lenne szükségünk, amely kiemelt videós képességekkel bír, akkor érdemes kipróbálnunk a Panasonic TZ20-at.

 

Előny: full HD-videó kompaktgéppel, GPS, érintőképernyő, 3D-fotók
Hátrány: lassú GPS, nem egészen tökéletes full HD-minőség

 

 

Sony NEX-5K

 

Mint már bemutattuk, kompakt kategóriában is léteznek legalábbis HD-színvonalon videózó készülékek, amelyekkel egész szép anyagokat produkálhatunk standard (PAL) vagy 720p minőségig. Efelett azonban egy kicsit nagyobban kell gondolkodnunk: erősebb bridge kompakt vagy cserélhető objektíves (DSLR) szinten. Tesztünkben a két kategória közötti mezsgyén mozgó Sony NEX-5K képviseli ezt a területet, amelyről már részletes, fotós szemmel készült beszámolót publikáltunk a PC World márciusi számában.
A 14 megapixeles masina Sony E-bajonett rendszerű zárral rendelkező objektíveket tud alapvetően fogadni, a kitben egy 18-55 milliméteres darab van. (Közgyűrűvel a Sony alpha és a Minolta objektívek világa is elérhető, kézi fókusszal.)

 

 

 

Az APS-C méretű képérzékelő révén a kompakt kategóriában megszokottnál lényegesen zajtalanabb fotók készíthetők, az objektív gyűrűivel szabályozható a zoom, manuális módban pedig a fókusz is. Közel egy megapixeles a függőlegesen billenthető, nagyméretű LCD, ami jó dolog, de sok vérbeli fotós hiányolná az optikai keresőt, kompakt oldalról érkezők pedig a zoom billentyűt.


Akárhogy is, a NEX-5 videós szempontból jóval átlag felett teljesít. Nemcsak névlegesen, dimenzióiban full HD-felvételt nyújt, de ehhez illő a mozgókép részletessége is. Fényképezőgép viszonylatban nagyon jó minőségben videózhatunk vele, a gép munkáját optikai képstabilizátor támogatja (a mellékelt objektív esetében). A mozgások is jobbak, mint amit megszokhattunk bármelyik mobilos felvételtől, igaz, a HD-videokamerák precizitásával azért nem tud lépést tartani a hardver ezen a területen. A másik különbség, hogy a kamerákon menet közben állítható a fókusz és az expozíció, itt pedig erre nincsen mód és a teljesen automata rendszer el is veszíti olykor az élességet.

 

A Sony NEX-5K ugyan nem egy kifejezett videokamera, de azt megmutatja, hogy legalábbis a kép részletességében, minőségében egyes fényképezők is felérhetnek a videokamerákkal, a fotósoknak pedig ma már a videós jellemzőket is érdemes ellenőrizni új kedvencük kiválasztásakor.

 

Előny: tükörreflexesnél kisebb váz, részletes full HD-videó
Hátrány: drágább, mint egy jó HD-videokamera

 

 

Nokia N8

 

A gyártó Symbian rendszerre épített telefonjaink sorát gyarapítja az N8. Igen alapos készülékről van szó, a felhasznált hardver elég erőteljes lenne bármelyik másik modern mobilos operációs rendszer kiszolgálásához is. A processzor ugyan nem kétmagos és csak 680 megahertzes, de a Symbian 3-at legtöbbször zökkenőmentesen futtatja. Semmit nem sajnált a gyártó a mobil megalkotásakor, így kerülhetett a telefonba tág betekintésű szögű OLED-kijelző, 16 GB-os flashmemória és ami jelen tesztünkben a legfontosabb, 12 megapixeles kamera. A nagyon nagy fizikai méretekkel megáldott (1/1,83 hüvelykes) képérzékelő és az autofókuszos Carl Zeiss optika megteszi a magáét, az N8 kiemelkedő minőségű állóképeket készít, amelyeket ellát lokációs adatokkal is. Igen gyenge megvilágításban, akár hangulatvilágításban is megőrzi a színeket és a lehetőségekhez képest éles is, ennek folyományaként pedig elmondhatjuk, hogy a legtöbb mini kompakt fényképezőgépnél jobban teljesít.

 

 

 

A főkamerával 720 soros videókat készíthetünk, H.264-es kódolással és másodpercenként 25 képismétléssel, közben legfeljebb háromszoros digitális zoomot alkalmazhatunk. Ugyanolyan jókat mondhatunk a videók minőségéről, mint a fotókéról: telefonnal ennél jobb felvételeket még nem sikerült készítenünk, igazi parti ördöge a készülék. A mozgások kódolása legjobb minőségben is elég takarékos, a gyors objektumok elnagyoltan mozognak. A használatot nagyban segíti, hogy külön kamera-gyorsgomb van a készülék oldalán, és zárolva is megtartja az állapotát a telefon, azaz ha épp kameráztunk, akkor pár másodperc alatt már folytathatjuk is.

 

A készülékbe átlagon felüli fotószerkesztőt építettek, alapműveleteken túl mókás rátétekkel, keretekkel és effektusokkal tornázható fel a kép, rendelkezésünkre áll vörösszem-eltávolítás is. A videoszerkesztő révén összeállíthatunk egy hosszabb anyagot is, címekkel, effektusokkal, de ilyen feladatokhoz már lassúnak éreztük a gépet. Annyi bizonyos, hogy az N8 ma az egyik legjobb telefon, amely videózásra és fotózásra kiválóan alkalmas.

 

Előny: fémház, fotós nyomógomb, kiváló képminőség
Hátrány: ma már nem a Symbian a legkönnyebben kezelhető mobilrendszer

 

 

 

Sony Ericsson Xperia arc

 

Egy olyan telefont tisztelhetünk az elegáns, ívelt kiképzésű Xperia arcban, amelyet eleganciája és minősége miatt eleve sokan szívesen tudnának a zsebükben. Ugyan műanyagból készült, de a vékony, hajlított hátoldal miatt így is vonzóra sikerült, a hátlap mögött található a SIM-foglalat és mellette a kártyaolvasó, amelyben gyárilag egy 8 GB-os microSDHC-t helyeztek el. Jókora kijelzővel szerelték fel, ami átlag feletti színminőséget biztosít az okostelefon számára, ennélfogva az LCD-s modellek körében az egyik legszebb képet az arcnak köszönhetjük. A telefonba épített egy gigahertzes Snapdragon processzor ma már nem számít csúcsnak, de a készülék így is elég válaszkész, multimédiás anyagok kezelése során is.

 

 

 


A készülék élén fotós gombot is elhelyeztek, néhány másodperc várakozás után már fényképezhetünk is általában. 8,1 megapixeles felbontásig mehetünk el (ekkor 4:3 oldalaránnyal), hat megapixelnél szélesvásznú fotókat lőhetünk. Az autofókuszos objektív viszonylag nagy fényerejű és okostelefon viszonylatban jó minőségű fotókat készíthetünk vele. Mosolyfelismerés, időzített felvétel, érintéses élességállítás és expozíció hivatott megkönnyíteni a fotózást, no meg a beépített LED-es vaku, amely egyben videós segédfény is. A 720 soros HD-videofelvételek nem rosszak, némi részletesség azért elvész a nagy felbontásból és a mozgásokból, viszont a dinamika jó, nem jellemző a beégés. Optikai zoom csak kis felbontású (2 mp) fotók mellett vehető igénybe. Nagyon jó érzékenységgel dolgozik az Exmor R rendszerű képérzékelő, beltéri parti megvilágítás mellett is emlék értékű felvételeket készít.

 

 

 

Az Xperia arc az androidos vonalat erősíti, a honosított operációs rendszert (Android 2.3.2) kicsit testre szabták - jobban rendszerezhető, ötlapos menüt kapott - és fotókezelővel is kiegészítették. Hasznos extra az RDS-kompatibilis FM-rádió, de még inkább a felvételek megosztásának lehetősége DLNA-rendszerben. Összességében az arc telefonként és kameraként is a skála szebbik végén foglal helyet, ami árában is (várhatóan 120 ezer forint körül) tükröződni fog. Sajnos a japán katasztrófa miatt itthoni megjelenése a nyár második felére tolódik.

 

Előny: kiváló fényérzékenység és kijelző, vékony ház
Hátrány: nem lesz olcsó, még nem kapható

 

 

Apple iPhone 4


Nem véletlenül aratott nagy sikert az iPhone 4, amely sok tekintetben túlhaladta az elődmodelleket, nemcsak a gyorsabb chip és zökkenőmentesebb működése miatt, hanem a továbbfejlesztett megjelenítő okán is. A képernyő felbontását általában nem taglaljuk ebben a tesztben, de a Retina Display mellett nem lehet szó nélkül elmenni: az iPhone 4 élenjáró, 960×640 képpontos felbontásával és nagyon jó minőségével LCD-vonalon vezeti az okostelefon-mezőnyt. (Természetesen az organikus LED-alapú megoldások utolérhetetlen feketét és kontrasztot adnak, de felbontásban még elmaradnak az LCD-től). Ez sokat segít a fotók és videók szerkesztésekor, mindkettő lehetséges az iPhone 4-en, igaz, külön, letöltendő alkalmazásokkal. A videoszerkesztésre a fizetős, alig 5 dolláros iMovie-t érdemes használni, fotókhoz pedig letölthetünk ingyenes szoftvereket is.

 

 

 

A legújabb iPhone-ba ötmegapixeles kamerát építettek, ami nem számít újdonságnak az okostelefonok világában, mindenesetre úgy tűnik, hogy jól lehet belőle gazdálkodni. Ha nem is a legjobb fényerejű automata fókuszos objektívvel látták el, de elég jó dinamikájú, háttérvilágítású érzékelőt kapott, amihez szemlátomást igen jó utófeldolgozó szoftver kapcsolódik. A gyakorlatban ez elég fény esetén jó automata színegyensúlyt, részletes és éles fotókat jelent. Nyílt színen szép 720p-s HD-videókat rögzít a készülék, bár ekkor azért jól jönne egy fejlettebb digitális képstabilizátor. Gyenge megvilágításban már nem teljesít túl jól a kamera, ilyenkor hajlamosak besötétedni és végletekig zajosodni az arcok.

 

Az iPhone 4 képrögzítéskor hozza azt a szintet, amit egy modern okostelefonnak nyújtania kell, de azért korántsem a mezőny legjobbja, élénk színeit inkább a beépített utófeldolgozásnak, semmint magának a kamerának köszönheti. Dicséretes viszont, hogy nem kell már igénybe vennünk az iTunes szolgáltatásait; ha PC-n is szeretnénk viszontlátni képeinket, az USB-kábellel csatlakoztatott telefon fotós-videós mappája minden szoftvertelepítés nélkül elérhető Windows 7 alól.

 

Előny: általában jó képminőség
Hátrány: gyenge megvilágításban lehetne érzékenyebb

 

 

 

Samsung Galaxy S II

 

Kifejezetten lapos, nagy területű készülékkel jelentkezett a Samsung, a homlokzat nagy részét felemésztő képernyő alatt még helyet szorítottak egy menü-nyomógombnak és két érintőgombnak (vissza és opciók) is.


A Galaxy S II igen látványos, nagy képernyős mobiltelefon. A felbontása nem változott a Galaxy S óta, viszont a kijelzője alképpont-szerkezetén javítottak, így valamivel jobb színvisszaadással dicsekedhet az elődjénél. A 4,27 hüvelykes Super AMOLED+ megjelenítő a színek élénkségét tekintve talán a ma elérhető legjobb képminőségű, kijelző, amely emellett precíz és érzékeny. Olyannyira, hogy ez látszólag megdobja a fotók minőségét is, azok jobban mutatnak a telefon kijelzőjén, mint egy PC monitorán. Egy szokásos megjelenítőn, közelről nézve sem kell szégyenkeznie a készüléknek a képek minősége miatt, okostelefon-viszonylatban részletgazdag, 8 megapixeles fotókat készít az autofókuszos objektív, szép színekkel. Beltéri megvilágítással és kifejezetten szerény fényviszonyok között is elég használható.

 

 

 

Marketingtúlzásnak éreztük viszont a full HD-videofelvétel lehetőségét. A telefon valóban képes ilyen méretben mozgóképet rögzíteni, de a részletessége gyengébb az elvárhatónál, emellett gyakori a beégés, darabosak a mozgások és érezni a digitális képstabilizátor hiányát is, ezért aztán jobban járunk, ha eleve mértéktartóan, legfeljebb 720p felbontással rögzítünk a hátoldali kamerával. Pozitívum, hogy egy szerény képességű videochat-kamerát is beépítettek a kijelző felőli oldalra.


Az Android 2.3 igen gazdagon testre szabott változatát telepítette a mobilra a gyártó, szórakoztató, kreatív és munkára hivatott szoftvermodulok is szerepelnek a készletben; elegáns extra az RDS-kompatibilis FM-rádióvevő. Az is bátran választhatja a Galaxy S II-t, akinek a telefonját csatlakoztatnia kell a vállalati rendszerbe, mivel a Microsoft Exchange ActiveSync mellett a Sybase Afaria és Cisco AnyConnect támogatást is beépítették. A Galaxy S II videós szemmel ha nem is a legjobb, de mindenképpen a jobbak közé tartozó okostelefon, munkára és szórakozásra is alkalmas eszköz.

 

Előny: jó fotók és videók, vállalati használatra is kiváló
Hátrány: a full HD-videó túlzás

 


Apple iPad2

 

Sokakat elbűvölt az első iPad is, sima, valóban szemet gyönyörködtető kijelzőjével és kezelőfelületével, szolgálatkész felépítésével, azonban joggal hányhatták a rajongók az első változat megjelenése után a tervezők szemére, hogy bizony nincsen benne semmiféle kamera, így alapkiépítésben nem alkalmas fotózásra vagy videochatelésre. Az iPad2 alapvetően ugyanaz a szórakoztatásra, digitális javak fogyasztására hivatott eszköz maradt, ám nemcsak a processzor teljesítményén javítottak drasztikusan, hanem kamerát is építettek bele.

 

 

 

Rögtön két apró kis képfelvevő eszköz is helyet kapott benne, a hátlapon elhelyezett kamerával a világot, az előlapival pedig magunkat mutathatjuk például videochat közben, így tehát duplán ellátták az új eszköz tulajdonosait képrögzítő eszközzel, de sajnos nem valami jó minőségben. A szembekameráról ne is beszéljünk, amely minden eszköz esetében kis felbontású eszköz és tényleg csak videochatre vagy fésülködőtükörnek szolgál. A hátoldali kamera sem sikerült valami nagyra; más táblagépek esetében általában több megapixeles érzékelő van egy autofókuszos lencse mögött, az iPad2 esetében az egy megapixelt sem éri el a felbontás és a fókusz is fixált. A kép nem igazán éles, a kontúrok határozatlanok, még erőteljes megvilágításban is, beltéren, gyenge fényviszonyok között a zaj és a színtorzulás olyan mértéket ölt, mintha egy középkategóriás mobiltelefonnal dolgoznánk.

 

Többet várnánk egy ilyen neves, amúgy kiváló kidolgozású masinától, amelyet a tulajdonosai minduntalan magukkal hordanak. Állandó jelenléte révén mindennapi képalkotó eszköz is lehetne egy jobb hátlapi kamerával, no és a szabadabb állományátviteli, videomegosztási lehetőségeivel. Az Apple azonban megmaradt az eredeti célnál, a digitális tartalmak fogyasztására ideális eszköz koncepciójánál - erre az iPad2 kiválóan alkalmas. Ha táblagépünkkel „kreatívkodni" szeretnénk, akkor sajnos egészen más égtájakon - platformokon - érdemes körülnéznünk.

 

Előny: a táblapiac ikonja, ehhez képest szerény ár
Hátrány: gyenge fotó- és videominőség

 

 


Samsung Galaxy Tab 10.1

 

A csinos Android 3.0 minden előnyét élvezhetik a Galaxy Tab 10.1-felhasználók. A legújabb Samsung táblagép nagy felületű és látószögű képernyőfelületet kínál, amely szépen testre szabható. A kétmagos Tegra 2 chip teljesítményben összevethető a táblakategóriában máig ikonnak számító iPad2-vel, a Galaxyban is két magos központi egység teljesít szolgálatot. Szükség is van az erőre, mivel az Android alatt elvileg semmi akadálya a legújabb Flash-alapú oldalak futtatásának sem, így a PC World videós oldalai (és a teljes, nem mobilnézetű oldal) éppúgy futnak rajta, mint a YouTube, emellett Flash-játékok is játszhatók, bár a legtöbb korrekt kezeléséhez egérre és billentyűzetre lesz szükségünk.

 

 


Egy nyolc megapixeles hátoldali és egy két megapixeles előlapi kamera adja a képi alapokat a Samsung Galaxy Tab esetében, utóbbi az igazán minőségi, a szélessávú kapcsolatot kihasználó videobeszélgetések lehetőségét hordozza magában. A hátoldali kamerával 8 megapixeles fotókat készíthetünk, ilyenkor a LED-segédfény szolgál egyben vakuként is. Igen szerény megvilágításban is boldogulhatunk vaku nélkül, amely téren nemcsak a mezőny másik táblagépét, de a legtöbb mobiltelefont is megelőzi a Galaxy Tab 10.1. Készíthetünk vele full HD-videofelvételeket is, ha nem is zajmentesen, de meglepően jó részletességgel.

 

Gyárilag fotó- és videoszerkesztőt is találunk az alkalmazáskínálatban, ami persze az Android Market révén erőteljesen bővíthető. A fotók minősége összevethető egy (zoom és optikai képstabilizátor nélküli) kis kompakt gép képeivel, a videók pedig jobbak is, mint amit ezektől az eszközöktől megszokhattunk. Szubjektív kérdés, hogy melyik platform (iOS kontra Android) és üzleti modell a szimpatikusabb számunkra, és a választásban keveset számít, hogy pár milliméterrel vastagabb a készülék a fő riválisnak tekinthető iPad2-nél. Az viszont kőkemény tény, hogy a képalkotás terén nagyságrendekkel előzi meg az Apple üdvöskéjét a Galaxy Tab 10.1. Nem csak fogyasztói, de kreatív oldalról is elégedettek lehetnek vele azok, akik eleve inkább az Android nyitott szellemiségét értékelik.

 

Előny: nagyon jó képminőség, értékelhető full HD-videók
Hátrány: nem olcsó, nem építettek ki fizikai nyomógombokat

 

 

Értékelés

 

 

Nokia N8


Jól passzol a zsebbe a fémházas Nokia N8, amely az okostelefon-viszonylatban visszafogott árához képest nagyon gazdag szolgáltatáskészlettel tüntet. Ugyan ma az Android mobil operációs rendszer bír a legnagyobb márkaértékkel - ha beszélhetünk ilyenről egy nyílt forráskódú szoftver esetében -, de a Symbian attól még korántsem méltó a feledésre. Mindent elvégezhetünk az N8-on, amit egy modern okostelefonon, ugyanúgy bekapcsolódhatunk a közösségi hálózatokba, sőt a fotó- és videoszerkesztő is kiemelkedő tudású része az alaprendszernek. Az OVI alkalmazásbolt sem kong éppen az ürességtől: ingyenes és fizetős játékok, üzleti alkalmazások és haszontalanságok egyaránt beszerezhetők nagy mennyiségben. Ami pedig ebben a tesztben legfontosabb, az N8 meglepően jó minőségű fotókat és videókat készít szinte elhanyagolható megvilágításban is. Összességében az N8-cal jobb fotót készíthetünk egy vacsorán, partin, színházteremben, mint a legtöbb kis kompakt fényképezőgéppel, és ezt nemcsak szoftveres tuninggal éri el a készülék - egyszerűen átlag feletti fizikai méretű és érzékenységű szenzor biztosítja a megfelelő hardveres alapokat. Ráadásul állandóan szolgálatkészen tartható; ha fotós állásban zártuk le, akkor ugyanabban az állapotában találjuk „kibiztosításkor", így pár másodperc alatt fotó- vagy videokész állapotba kerül a rendszer.

 

 


Ideális világítás mellett más mobilkészülékekkel is produkálhatunk hasonlóan jó videofelvételeket, de az N8 a fényviszonyok romlásával is jól teljesít. Ha sokoldalú fotós mobilt szeretnénk és nem probléma számunkra a Symbian használata, akkor válasszuk ezt a készüléket.

 

 

Samsung Galaxy Tab 10.1

 

Hogy mire való igazán egy táblagép, az még nem rögzült annyira a közvélekedésben, hiszen egyedül az iPad az a készülék, amely számottevő felhasználói táborral és múlttal dicsekedhet, a konkurensek még csak szárnyaikat bontogatják. Az persze bizonyos, hogy a táblák elsősorban fogyasztói eszközök, internetezésre és elektronikus kiadványok olvasására, böngészésére hivatottak. Ezért aztán a táblagépeket elsődlegesen nem azzal a céllal tervezik, hogy képi anyagokat hozzunk létre, illetve szerkesszünk velük, de a Samsung Galaxy Tab 10.1 ezen a téren bizony túlteljesíti a kategóriában támasztott elvárásokat. Táblagép- és mobilviszonylatban kiemelkedő minőségű full HD-videoanyagokat készít, ami azt jelenti, hogy elég részletes a kép ahhoz, hogy összevethető legyen egy kompakt gép azonos paraméterű videofelvételével - persze a nagyobb fényerejű zoomobjektív itt hiányozni fog. Tökéletességről azért nem beszélhetünk, de a legtöbb táblagép a 720p videofelvételt is elnagyolt részletekkel rögzíti, így a Galaxy Tab 10.1 ebben a viszonylatban átlag felettit nyújt. Jól menedzseli a készülék a szerényebb megvilágítást is, ha olyan táblagépet keresünk, amivel fotót és videót is rendszeresen felvennénk, akkor egyelőre nem is találhatnánk jobbat.

 

 


A készülék egyelőre csak szolgáltatónál elérhető, 3G-s mobilinternet-előfizetéssel és kétéves hűségnyilatkozattal. Teljes árát mintegy 160-180 000 forintra becsüljük előzetesen, ez alapján pontoztuk a készüléket.

 

 

Sony NEX-5K

 

A tesztünkben szereplő Sony speciális fényképezőgép-típust képvisel, hiszen valahol a tükörreflexes és kompakt gépek között foglal helyet cserélhető objektíves, nagy fizikai méretű (APS-C) érzékelővel megépített hardverként. Ugyanakkor a készülékkel kapcsolatban videós szemszögből tapasztaltak sok felső kategóriás tükörreflexes modellre is igazak lehetnek. Néhány éve ugyan még egyáltalán nem rögzítettek videót a tükörreflexes gépek, de a képérzékelő technológia fejlődésével gyorsabban kiolvasható tartalmú, rugalmasabban kezelhető szenzorok jelentek meg és ma már nemcsak a kompakt gépek, de a legnagyobb tükörreflexesek is kínálják a HD-videorögzítés lehetőségét, sőt egyes gépeket előszeretettel használnak professzionális videokamera helyett is. A Sony NEX-5K ugyan nem vezérelhető úgy, mint egy videokamera, de a vele készült felvételek részletességben, dinamikában magas szinten mozognak. A kitben mellékelt objektív a kép stabilizálásában is segít. Ha mozgalmas autós-üldözős jeleneteket nem is, de statikus jellegű témákat szemet gyönyörködtetően filmezhetünk a készülékkel.

 

 


Kezelését, használatát tekintve a készülék nem a profi fotósok által a tükörreflexes kategóriában megszokott stílust képviseli, inkább olyan hobbifotósoknak találták ki, akik felfelé lépnének a tükrös és kompakt kategória közé, alacsonyabb zajszintet cserélhető objektívet keresve.

 

Adattáblázat

 

 

 

 

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.