Hirdetés

Nagy Vodafone 3G teszt



|

Egy teljes héten keresztül élősködtünk a Vodafone 3G hálózatán: gyakorlatilag kipróbáltunk minden szolgáltatást.

Hirdetés

Történelem 2005. december 16-án a Vodafone Magyarország bejelentette, hogy az országban harmadik operátorként, elindította a kereskedelmi szintű harmadik generációs szolgáltatásait. A sajtóközleményt nem követte reklámhadjárat, készülék- és szolgáltatásözön, ellenben sikerült tartani a koncessziós szerződésben rögzített 2006. január elsejei indulást. Az akkor még csak és kizárólag a Vodafone Connect Card-al elérhető hálózat egyedül a laptop-pal rendelkező üzletemberek számárra jelentett alternatívát, bár a hálózati lefedettség Budapest szinte teljes területén már létezett. A téli hónapok során egyre csak tolódott a valódi start, és egészen az idei év júniusáig kellett várni, ahol egy pazar sajtótájékoztató keretében kerültek bemutatásra a 3G-s szolgáltatások és a Vodafone Live 3G portál, amely többek között videóletöltést, mobil TV-t és fél millió zeneszámból álló adatbázist tartalmazott. A bejelentett készülékek között a Sharp, a Motorola és a Samsung UMTS kompatibilis telefonjaival ismerkedhettünk meg. Jelen Per pillanat ott tartunk, hogy Budapesten és vonzáskörzetében érhető el a Vodafone 3G mindenki számára. A maximálisan 384 Kbit/sec sebességre képes hálózat 3 hónapja működik aktívan, a Vodafone információ szerint eddig 10 ezer felhasználó vásárolt 3G-képes telefont. A nyár folyamán aktív reklámkampány hirdette a megújult Vodafone Live oldalt, amellyel kapcsolatban főleg az 550 ezer letölthető AAC+ zeneszámot tartalmazó adatbázist emelte ki a szolgáltató. Jelenleg kapható 3G készülékek: Motorola V3x, Samsung Z540, Sharp 770SH, Sharp 550SH, Samsung ZV40, Sony Ericsson V630i. 

 

Vodafone Live 3G A Vodafone szándékosan nem erőlteti a WAP szó használatát, sokkal inkább kedveli a Live fogalmat, amely számos színes tartalmat foglal magában. Többek között ilyen a Vodafone Live portál is, amelyet a legegyszerűbben az adott 3G-képes készülék jobb felső funkciógombjával érünk el - ez a megoldás gyakorlatilag bármelyik Vodafone által kínált, Live menüs készülékre igaz. A 3G-s telefonok számára azonnal megjelennek az UMTS hálózaton elérhető tartalmak, 2,5G-s telefonok számára ezek az oldalak láthatatlanok maradnak - értelemszerűen nem tudna igénybe venni egy GPRS-szel ellátott modell egy 3G-s szolgáltatást, persze, ha lenne EDGE, talán többen bele tudnának szagolni a mobilszélessáv rejtelmeibe. 

 

Mobil videók Az első menüpont rögtön arra csábít minket, hogy kihasználhassuk telefonunk mozgófilm lejátszójának képességeit, és néhány letölthető alkotással legyünk gazdagabbak. Elsőként megtekinthetjük a TOP10 legkedveltebb tartalmat, amely a cikk írásának pillanatában a Ferrari F430, a Ferrari Engine, egy Schumacher klipp, Jégkorszak 2 és a Da-Vinci kód előzetesét kínálta. A Vodafone által támogatott filmek ingyen tölthetők le, csak az adatforgalom díját kell kifizetnünk. Az adott árra kattintva elkezdődik a fizetés folyamata, amely során a szoftver leellenőrzi, hogy van-e elegendő keret erre a célra az egyenlegünkön. Maga a letöltés igen gyorsan és akadásmentesen történik. Az immáron a telefonunk memóriájában szereplő videót egy gombnyomással megnyithatjuk.

 

Érezhető, hogy mennyivel jobb minőségű tartalmakról van szó, mint a korábbi GPRS technológia esetén. Az alkotások megtekintése közben szinte azonnal elfogja az embert valami különleges varázs, hogy a telefonja mi mindenre képes, és ő ezt bármikor, bárhonnan megteheti. Csak éppen ez a varázs addig tart, amíg a barátaink leesett állal bámulják a kijelzőt, majd a hónap végén mi fogjuk bámulni hasonlóképpen a pénztárgépszalag hosszúságú számlánkat, amelyhez Pestiesen szólva még a dátumot is hozzáadták.

 

A továbbiakban a mobil videók kategóriák szerint vannak csoportosítva - Hírek, sport, mozi, Rajzfilm, TV műsorok, zenei videók, játékbemutatók és felnőtt tartalmak (16+). A más szolgáltatóknál tapasztalható tartalom mennyiséget a Vodafone Live érezhetően túlszárnyalja, elég csak a mozielőzetesek közé bepillantani, ahol valóban az aktuális premier filmek rövid bemutatóit találjuk. A zenei videók tárháza is igen bőséges, Alice Cooper-től Shakira-ig minden jelentősebb előadó megtalálható az adatbázisban. A filmek megtekintése bruttó 240 Ft-ba kerül. Érdemes az oldalak alján található videókeresőt is igénybe venni. Mobil TV A Mobil TV menüpont alatt jelenleg 5 csatorna műsorából választhatunk. Az RTL Klub egy külön erre a célra összeválogatott Best Of műsort sugároz, amelyben a Balász Show-tól kezdve a Heti Hetesen át számos vicces és izgalmas pillanatot élhetünk újra át. A HírTV egyenes adásban megy, a UPC Direct-hez képest egy 5-6 másodperces késéssel egybekötve, amely véleményem szerint még bőven elfogadható. A korábban tapasztalt minőségi problémák ellenére a képernyő alján scroll-ozó szöveg is olvasható, persze éppen ne egy tömegverekedést közvetítsen a csatorna, ahol a rengeteg mozgás miatt hirtelen szaggatni kezd a kép. A beérkező videókat nem tölti le teljes egészében a telefonunk, hanem a streaming technológiának hála, csak annyit raktároz el, amely a folyamatos TV-nézéshez kell.

 

A képet teljes képernyőn (90 fokkal elfogatva) is tudjuk nézni. A Chili TV kifejezetten mobiltelefonok képességeihez lett optimalizálva, egész álló nap extrém sportműsorok mennek. A hölgyek kedvence lehet az élőben sugárzott Fashion TV, a lefekvés előtt némi erotikus izgalmakra vágyó férfiak pedig a softerotica világába csöppenhetnek bele a Blue TV-vel - bruttó 900 Ft/ nap egységárért. Örömömre szolgált, hogy a Hír TV-t leszámítva a portál még azt is közli velünk, hogy éppen milyen műsor megy adásban.

 

Zeneletöltés A Vodafone büszkesége az 550 ezer zeneszámot tartalmazó adatbázis, amelyben már nem elég a tematikus (ABC szerinti) keresés, hanem külön szöveges mezőre van szükségünk ahhoz, hogy szűkíteni tudjuk az igen bőséges, hazánkban egyedülálló kínálatot. A dalok AAC+ formátumban kerültek be az adatbázisba, tömörítési rátájuk 64 Kbit. Az egyes muzsikák ára bruttó 156, 240 vagy 450 Forint plusz az adatforgalom díja. A letöltött tartalmakat nem tudjuk még csengőhangnak se beállítani, illetve továbbküldeni - másolni - sem. A kiválasztott tartalom után a rendszer ellenőrzi, hogy van-e elegendő keret az egyenlegünkön, majd a letöltés után (20-30 másodperc) egy úgynevezett aktiválás történik, amellyel legálisan használhatjuk az adott szerzeményt. 

 

A dalok letöltéséből származó bevételeken a szolgáltató, a kiadók, a jogvédő szervezetek és az előadók osztoznak. A kiadók között olyan multinacionális cégeket találunk, mint az EMI, a SonyBMG, a Warner vagy a Universal, de a kisebb alternatív vállalkozások is képviseltetik magukat - például CLS Records. Az általam letöltött fájlok mérete nem haladta meg a 2 MB-ot, ennek ellenére headset-el is jó minőségű dalok jutottak el a hallójárataimba. A zeneszámok lejátszásához a kínált telefonok tartalmaznak lejátszó alkalmazást.

 

Videótelefonálás Hiába, mindenki erre a szolgáltatásra kíváncsi első sorban, ha elhangzik valahol a 3G rövidítés. A Vodafone készülékei szerencsére támogatják ezt a szolgáltatást, nem beszélve a hálózatról, amelyen a 2005-ös induláskor még nem lehetett mozgóképpel kommunikálni. A teszt során használt Motorola V3x-szel Dani a Nyugati Pályaudvart vette birtokba, én pedig a Mobil Negyed főhadiszállásáról vettem kézbe az irányítást egy Sharp 770SH-val. A beérkező hívás során egyszerűen meg kell nyomni a fogadás gombot, pár másodperc, és a kimenő videó jel után a bejövő kép is megjelenik. A teszt napján igen borongós napok jártak Budapestre, így kezdetben a háttér meglepően világos volt, és Dani arcából nem sokat láttam. Miután egy 180 fokos fordulatot vett már az arcvonásait is ki tudtam venni. A szájról olvasás továbbra sem működik, de mintha a Vodafone szolgáltatása lenne a legkevésbé érzékeny a gyors mozgásokra. A környező feliratokat is könnyen el lehetett olvasni, sőt a téren átmenő tömegközlekedést is ki lehetett venni. 

 

A Motorola V3x külső (2 megapixeles kamerája) is kiválóan működött, segítségével jobban szemügyre lehetett venni a járókelőket. Az igen zajos téren Dani csak headset-tel hallotta a mondandómat, én itthon a szobámban tisztán értettem őt, nem zavart be az autók ás a járókelők zaja. Érdemes megemlíteni, hogy ha az egyik videótelefonáló fél elhagyja a 3G lefedettségi területe a hívás hangalapon sem folytatódik tovább, hanem egyszerűen megszakad a vonal. 

 

Vodafone 3G internet A PCMCIA foglalatba helyezhető 3G adatkártya segítségével egy asztali PC-t, de akár egy laptop-ot is el tudunk látni szélessávú internettel. A Vodafone 3G Connect Card-hoz legolcsóbban úgy tudunk hozzájutni, ha a Vodafone Internet Giga csomagot választjuk havi 9.990 Forintért, amely 1 GB letölthető adatot tartalmaz - 1 éves hűségnyilatkozatot is alá kell írnunk. Havi díjas előfizetéssel a kártya ára 9.990 Ft, kártyás vásárlás esetén 39.990 Ft. A naponta szörfölők számára a Vodafone200-at ajánlom havi 3123 Forintért (200 MB adatforgalom), a hálózatot csak levelezésre használó előfizetők számára a Vodafone Internet 50 (50 MB adatforgalom) csomag lehet érdekes 1989 Forintért. 

 


A jövő Bár konkrét ígéretet nem kaptunk a vidéki városokat firtató kérdésünkre a Vodafone munkatársaitól, de nem nehéz kitalálni, hogy az érdeklődés függvényében - a többi szolgáltatóhoz hasonlóan - hamarosan Debrecenben, Miskolcon vagy Székesfehérvárott is elérhető lesz a Vodafone UMTS hálózata. Véleményünk szerint az első nagyobb vidéki városok még az idei év végén, vagy legkésőbb 2007 elején bekapcsolódnak a rendszerbe. A jelenlegi budapesti lefedettséggel meg voltunk elégedve, egyedül Óbuda északi részén tapasztaltunk némi hiányosságot térerő szempontjából. Technológiai szempontból a HSDPA kérdését sem tudtunk megkerülni, de az erre vonatkozó válasz még inkább a távolba mutató jóslatnak tűnik: a jelenlegi hálózatot nem lehet csak egy tollvonással továbbfejleszteni 3,5G-sre, de az elkövetkezendő években számíthatunk az új technológia megjelenésére is. Ki kell emelnünk, hogy a Vodafone nem kívánt időbeli versenybe bocsátkozni a másik két operátorral, hanem a brit anyacég rendkívül szigorú minőségbeli követelményeit kellett szem előtt tartania. Ennek megfelelően egy hajszálnyival jobb a videótelefonálás minősége és a hálózat stabilitása is, mint a másik két operátor esetében. A készülékválaszték szinte napról napra változik, de hogy a teljes kínálat 3G-képes készülékekből álljon, arra valószínűleg az elkövetkezendő években nem lesz példa. 

 

Készülékek - címszavakban Motorola V3x - a V3 penge utódja, videótelefonálás, 2 megapixeles kamera, Bluetooth, gyönyörű kijelző, bővíthető memória, Ár: 42.990 Ft Samsung Z540 - videótelefonálás, 1,3 megapixeles kamera, penge kialakítás, gyönyörű kijelző, Ár: 39.990 Ft Sharp 550SH - videótelefonálás, kedvező ár, 1,3 megapixeles kamera Ár: 22.980 Ft Sharp 770SH - teszt itt olvasható - videótelefonálás, 1,3 megapixeles kamera, kiváló kijelző, bővíthető memória, Ár: 35.970 Ft Samsung ZV40 - kagyló forma, 2 megapixeles kamera, kompakt méret, nőies forma, Ár: 39.990 Ft Sony Ericsson V630i - videótelefonálás, 2 megapixeles kamera, bővíthető memória, Ár: 39.990 Ft Érvényes: 2006. augusztus 25-től. Az árak 2 éves hűségnyilatkozat és számlás előfizetés esetén érvényesek. 3G csomagok árai Vodafone Tripla Multimédia - Havonta 100 belföldi, normál díjas SMS - Havonta 2000 lebeszélhető perc percalapú számlázással (Esti 1000 perc, Hétvégi 1000 perc) - 10 perc hálózaton belüli videotelefonálás perc alapú számlázással - 1000 forint értékű Vodafone live! letölthető tartalom - 50 MB WAP Havidíj: bruttó 3 990 Ft Vodafone 200 Multimédia - 200 előre megvásárolt perc belföldi hálózatokba percalapú számlázással - 30 perc hálózaton belüli videotelefonálás percalapú számlázással - 10 nap korlátlan hozzáférés a Mobil Tv alapcsomaghoz - 1 500 forint értékű Vodafone live! letölthető tartalom - 50 MB WAP - 50MB Internet Havidíj: bruttó 6 000 Ft 3G tartalmak / szolgáltatások árai Mobil Tv Alapcsomag Napi 24 óra 399 Ft-ért - Hír TV, Fashion TV, Chilli TV, RTL Klub - tv@go Mobil Tv Prémium csomag Napi 24 óra 900 Ft-ért - Blue TV Videók Ezek ára bruttó 90, 156, 240 és 450 forint között változik, a tartalom jellegétől, illetve attól függően, hogy egyszer, vagy többször nézhető-e meg. Zeneletöltés Bruttó 156, 240, 450 Ft Videótelefonálás Hálózaton belüli hívások: 78 Ft Hálózaton kívüli hívások: 78 Ft Vodafone Kék szám: 39,6 Ft Nemzetközi hívások: 276 Ft Roaming indított: 864 Ft (csak havi díjas előfizetés esetén) Roaming fogadott: 288 Ft (csak havi díjas előfizetés esetén) A számlázási egység minden esetben 1 perc.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.