Hirdetés

Nagyimobilok körképe



|

A szépkorúaknak szánt készülékek speciális funkciókkal és egyszerűséggel keresik a vásárlók kegyeit, ráadásul tévedés azt gondolni, hogy csak az idősebbek vehetik hasznukat.

Hirdetés

Többször futottunk már munkánk során abba a csapdába, hogy egy-egy, a gyártók szerint az idősebb korosztálynak szánt terméket mi magunk is ennek a vásárlói csoportnak szántunk, hiszen senki sem állíthatja teljes biztonsággal, hogy egy 60 éven felüli ember ne tudna elboldogulni egy nagy képernyős, modern okostelefonnal.

Az is könnyedén előfordulhat azonban, hogy egy negyvenéves felhasználónak gyűlik meg a baja a nagy felbontású kijelzőn megjelenő aprócska karakterekkel, a bonyolult menürendszerekkel és az alapvetően internethasználatra kihegyezett operációs rendszerekkel. Ennek ellenére a „nagyimobil” elnevezést kapták azok a készülékek, amelyeket arra szántak, hogy a gyengébb látással, megromlott hallással rendelkező, vagy egyszerűen csak az újdonságoktól idegenkedő felhasználók is megkapják, amire valóban szükségük van. Semmiképpen sem szeretnénk tehát előre elrendelni ezeknek a termékeknek a célcsoportját, már csak azért sem, mert akár gyerekek első mobiljának is tökéletesen megfelelnek.

 



Általános jelenség, hogy az egyszerű, nem okostelefonok lassan kiszorulnak a gyártók és így a szolgáltatók kínálatából. Androidos, és egyéb operációs rendszerrel felvértezett mobilok találhatók mindenhol, sőt a Sony Ericsson nemrég be is jelentette, hogy befejezi az úgynevezett „feature phone-ok” (kb. alapkészülék) gyártását, és innentől kezdve kizárólag a smartphone-okra koncentrálnak. Ez nem feltétlenül jó hír azok számára, akiket hidegen hagynak a hatalmas háttértárak, a 8 megapixeles kamerák, a kétmagos processzorok, az óriási kijelzők, hiszen ők azt akarják, amit pár évvel ezelőtt szinte mindenki: telefonálni és SMS-t küldeni, fogadni, ami pedig még fontosabb: nem naponta tölteni a telefont. Ezekre az alapfeladatokra azonban kár lenne 60-70 ezer forintos készülékeket beszerezni. Itt jönnek képbe a tesztünkben tárgyalt mobilok.

Tipikus réspiacról van szó tehát, ami nem kéne, hogy azt jelentse, hogy ne legyen kínálat, ha valakinek ilyen eszközre van szüksége. Hazánkban mégis ez a helyzet, nekünk is hosszasabb utánajárásra volt szükség, mire beszereztük a teszttermékeket. A mezőny érdekes összetételű lett, bár az Emporia márkát eddig is ismertük, hiszen az osztrák gyártó kifejezetten ezekre a típusú mobilokra specializálódott, a termékei pedig már több mint egy éve megtalálhatók a hazai szolgáltatók kínálatában. Sőt, ez a cég az, amely kutatásokat, felméréseket is végez az idősek körében, hogy kiderüljön, pontosan milyen funkciókra van szükségük és milyen kialakítású készülékeket forgatnak szívesen. Így kialakult az ezekre a mobilokra jellemző dizájn és megjelenés, ami körülbelül az összes ilyen termék esetében felismerhető. A négyes többi tagja közül a Panasonic rendelkezik mobilgyártási múlttal, a kínai ZIO egyedül ezzel a modellel (illetve annak variánsaival) van jelen a piacon, a szintén Kínából származó ZTE pedig egyébként is az olcsóbb készülékek szakértője, így teljesen érthető a döntés, és várható tőle egy ilyen készülék. Lássuk tehát, hogy a négy gyártó hogyan közelíti meg a témát és milyen készülékekkel, funkciókkal, tartozékokkal igyekszik a vásárlók igényeit kielégíteni.

Panasonic KX-TU301

A Panasonic már évek óta kivonult a mobilok piacáról, ezért is fogadtuk örömmel, hogy még ha speciális formában is, de visszaért a márka. Ez a készülék emlékeztet a leginkább a pár évvel ezelőtt használatos hagyományos mobiltelefonokra, de formája, fogása miatt eszünkbe juthatnak a DECT (otthoni vezetékes) modellek is, így elsőre nem egyértelmű, hogy mitől „easy” a készülék. A gombok nem nagyok ugyan, viszont a barázdáltságuk miatt könnyen eltalálhatók, a házon körbefutó fémcsík pedig arra hivatott, hogy védjen az esetleges sérülések ellen. Praktikus, töltővel kombinált dokkolóval érkezik a telefon, de a hálózati kábelt közvetlenül is csatlakoztathatjuk hozzá.

 



A kontrasztos, fekete hátterű, de különösebben nem nagy kijelzőn fehéren jelennek meg a karakterek, amelyek így könnyen leolvashatókká válnak. Sajnos a karakterméret nem állítható, ezt a hibát azonban ellensúlyozza, hogy a számok beütésénél (tárcsázásnál) a készülék hangosan visszamondja azokat, megerősítve így a használóját, hogy a jó számot hívja. Felül egy meglepően erős fényű elemlámpa segíti a felhasználót a sötétben, amit a jobb oldalon lévő gombbal kelthetünk életre. A hátlapon található egy SOS-gomb is, aminek megnyomásával azt a számot tárcsázza a készülék, amit előzetesen beállítottunk. Végül fontos megemlíteni azt az egyedi tulajdonságot, amely szerint a telefon problémamentesen használható hallókészülék esetén is, vagyis a megfelelő árnyékolás megakadályozza az esetleges interferenciát. Hiányoltuk a könnyű tárcsázást segítő, előre programozható gombokat, a kijelző lehetne nagyobb, ám mindezeket leszámítva egy kiváló minőségű, extra funkciókkal rendelkező mobilt tett le az asztalra a Panasonic.

Ár: 19 900 Ft
Forgalmazó: panashop.hu
Web: panashop.hu

Adatok:  900/1800 MHz, SMS, polifonikus csengőhangok, 1,8” TFT-kijelző, 128x160 képpont, elsősegélyhívás közvetlen gombnyomásra, hallókészülék-kompatibilitás, equalizer, kihangosító funkció, ütésálló fémkeret, 128x20x49 mm, 128 gramm, 940 mAh akkumulátor

Emporia Elegance Plus

Az Emporia már ott tart, hogy különböző igényeknek feleljen meg a készülékeivel, így ez a darab egyértelműen a dizájn és az elegancia kedvelőnek készült. Ez azt is jelenti, hogy kisméretű a telefon, ami viszont ront a kezelhetőségen, illetve a kijelző is szükségszerűen kicsi. A numerikus gombok mérete rendben van, viszont a fémes betétekkel megbolondított híváskezelő-, illetve menügombok már kis helyre zsúfolódtak össze – a Panasonic négyirányú navigációs gomb megoldása praktikusabb. A fel nyíllal jelölt gombot megnyomva egyébként egy testre szabható gyorsmenübe, az ellenkező irányban pedig a telefonkönyvbe jutunk. A készülék két oldalát is bőven megszórták gombokkal, kapcsolókkal: jobbra az elemlámpa aktiválható, alatta a Bluetooth és a menügomb következik, végül pedig egy csúszkával az ébresztést kapcsolhatjuk ki és be. Balra a bekapcsológomb, a hangerőállító, illetve a lezáró billentyű található.

 



Hátul az Elegance Plus is rendelkezik egy SOS-gombbal, aminek hosszú megnyomása után az előre beállított számra egy SMS indul, majd ha azt a fogadó fél nyugtázza, akkor indul a vészhívás. Amennyiben valamilyen oknál fogva mindez nem jön össze, akkor a rendszer megpróbálja a sorban következő számot. Az Emporia mobiljának legerősebb része egyértelműen a kijelző, illetve maga a menürendszer. Az OLED-panelen világoskékkel, fekete háttéren jelennek meg a karakterek, így tökéletesen olvasható a szöveg, a betűk méretét pedig óriásira is növelhetjük. A többiekhez képest pluszfunkció a Bluetooth és az FM-rádió, utóbbit a beépített antenna segítségével headset nélkül is hallgathatjuk. Az Emporia készüléke átgondolt kialakítású, kijelzője és animált, színes menürendszere, illetve pluszfunkciói kiemelik a mezőnyből.

Ár: 28 000 Ft
Forgalmazó: T-Mobile
Web: webshop.t-mobile.hu

Adatok: GSM 900/1800 MHz, 1,8 OLED-kijelző, 160x128 képpont, SMS, FM-rádió, Bluetooth, LED-zseblámpa, kihangosító, hallókészülékkel kompatibilis hangszóró, sürgősségi hívás funkció (TOP 5 kontakt), számológép, 109x50x14 mm, 92 g, 1100 mAh lítiumion akkumulátor

Zio Lupus L1

Ez a telefon rendelkezik a legjobb arányokkal: széles, könnyen benyomható gombok, jókora kijelző (a legnagyobb a mezőnyben), könnyű készülékház és kellemes tapintású anyagok leledzenek mindenhol. Talán túl könnyű is a mobil, ami egy bizonytalanabb kézben nem biztos, hogy jól viselkedik. A burkolat miatt (lekerekített, gömbölyded formák) elsőre ütésállónak hittük, de nem az, még akkor sem, ha a hátlapot az ilyen mobiloknál megszokott, körömmel kitekerhető csavarral rögzíthetjük a helyére. A telefon jellegzetes extrája a billentyűzetre ráhajtott műanyag nagyító (ami egyébként aktív, vagyis le- és felhajtásnál aktiválja, majd kikapcsolja a kijelzőt), ami elmés ötletnek tűnik, de nem vagyunk benne biztosak, hogy az egyébként nem eltávolítható elem nem törik le az első adandó alkalommal. Elemlámpa-funkció természetesen itt is van, sőt, csúszkával aktiválható, vagyis nem csak addig világít, amíg nyomva tartjuk.

 



Ezenkívül a hátlapon megtalálható SOS-gomb az érdekes, illetve az M1 és M2 gombbal jelölt gyorsbillentyűk, amelyekhez szabadon társíthatunk telefonszámokat. A kijelző grafikus megjelenítése sajnos elég igénytelenre sikerült. A menürendszer logikus ugyan, de mégis nehezen követhető, mivel nem használták ki a rendelkezésre álló felületet és a betűk nagyok, de vékony rajzolatúak. Az extrák közé itt az ébresztőt, a számológépet és naptárat sorolhatjuk, valamint dicséret jár a szabványos microUSB-s töltőcsatlakozó használatért.

Ár: 19 900 Ft
Forgalmazó: smartshop.hu
Web: okostelefon-navigacio.hu

Adatok: GSM 900/1800 MHz, 2,2'' inverz FSTN-kijelző, 128x160 képpont felbontás, 250 név a telefonkönyvben, nagyító, 95 gramm, 116x54x14 mm, microUSB-csatlakozó, zseblámpa-funkció, naptár, ébresztő, számológép, kihangosító, vészhívógomb, 850 mAh akkumulátor

ZTE S202 Senior

A kínai ZTE mobilja a legkisebb és egyben ez a modell rendelkezik a leggyengébb minőségű anyagokkal is. Az összeszerelés sem a legjobb, itt-ott nyiszog, recseg-ropog a borítás. A numerikus gombok a készülék méretéhez képest nagyok, a kijelző viszont rendkívül kicsi. A kezelőszervek kényszerűségből itt is oldalra költöztek: jobbra a csúszkás megoldású elemlámpa-kapcsoló és a billentyűzár található, balra pedig a hangerőállító, a microUSB-port, valamint a dedikált FM-rádió gombja, ami szintén nem igényel külön headsetet. A kijelző könnyen leolvasható, a narancsszínű háttérvilágítás kellemes, a menürendszert pedig a végletekig egyszerűsítették.

 



Menügomb nincs, abba a középen elhelyezett fel-le nyilakkal jelzett billentyűkkel lehet belépni. Az SOS-gomb (pontosabban csúszka) itt is megtalálható a hátlapon, elhúzásával éktelen hangon megindul a vészhívás a megadott számra. A ZTE mobilja nyújtja a legkevesebb pluszt, de azt a feladatot, amire szánták, becsülettel elvégzi.

Ár: 1–11 990 Ft (előfizetéstől függően)
Forgalmazó: Vodafone
Web: shop.vodafone.hu

Adatok: 850/900/1800/1900 MHz, kihangosítható FM-rádió belső antennával, programozható vészhívó gomb (5 telefonszámra küld SMS-t és sorban felhívja őket), naptár, max. 1000 névjegyzék lítiumion 950 mAh akku, 107,6x50,8x17,2 mm, 160 gramm

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.