Hirdetés

Négymagos mobil processzorok az AMD-től is



|

Három négymagos, és két hárommagos Phenom II-es modell érkezhet májusban.

Hirdetés

Még 2009 végén kezdtek el pletykálni az AMD noteszgépekbe szánt négymagos processzorairól, amelyek hivatalos debütálását az akkori források most májusra ígérték. Úgy tűnik, hogy valóban így lesz: a Dell  közzétette a nemsokára piacra kerülő Inspiron M501R jelzésű noteszgépe specifikációit, az adatok pedig alátámasztják a régi híreket.

 

AMD Turion64
AMD Turion64

 

 

 


A processzornál csupán annyi áll, hogy akár négymagos Phenom II-vel is kérhető lesz a masina, pontos típusok nincsenek megnevezve. Viszont az alaplapi lapkakészlet a Tigris platformba tartozó M880G, amely alapvetően DirectX 10.1-es Mobility Radeon HD 4200-szériás grafikus processzorral van felszerelve.

 

Az eredeti információk alapján az AMD a három egységet P920, N930 és X920 (Black Edition) típusszámokkal fogja ellátni, az órajelük ilyen sorrendben 1,6 / 2 / 2,3 GHz lesz. A 45 nanométeres csíkszélességű lapkák TDP-je elvileg 25 / 35 / 45 Watt, továbbá nem kapnak harmadszintű gyorsítótárat - összesen 2 megabájttal kell gazdálkodniuk. Természetesen mindegyik DDR3-mas memóriákat képes kezelni, a két erősebb 1333, míg a P920 csak 1066 megahertzig.

Érdekes, hogy a hírek szerint nemsokára két hárommagos Phenom II is jöhet: az N830 2,1 GHz-es fog ketyegni, 1,5 MB gyorsítótár, 1333 megahertzes memóriák és 35 Wattos TDP mellett. Az olcsóbb P820 jellemzői: 1,8 GHz-es órajel, szintén másfél megabájt gyorsítótár, 1066 MHz-es RAM-ok, és 25 Wattos fogyasztás.


Az Intel jelenlegi mobil processzorai közül csak a Core i7-720QM / 820QM / 920XM modellek rendelkeznek négy maggal, azonban ezek turbó frekvenciája rendre magasabb az AMD most említett egységeinél, ráadásul 6-8 MB gyorsítótárral rendelkeznek - a Hyper-Threading-ről már nem is beszélve. Így az AMD hiába zsonglőrködik a megnevezésekkel, teljesítmény szempontjából jóval alul fognak maradni.

 

Vélhetően nem is ez a szándékuk: mint ahogy az asztali CPU-k piacán már megtették az Athlon II X4 sorozattal, valószínűleg a mobil szegmenst is el akarják árasztani olcsó négymagosokkal.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.