Hirdetés

Nem volt kérdéses a TouchPad bukása



|

A WebOS fejlesztői szerint stratégiai hiba volt a TouchPad piacra dobása, a platform ugyanis nem tud még konkurálni az iOS és az Android rendszerekkel.

Hirdetés

A 2011-es év egyik legnagyobb bukását a Hewlett-Packard TouchPad táblagépe szolgáltatta, amelyet a gyártója kevesebb mit két hónap alatt visszavont a piacról, áron alul értékesítve a meglévő készleteket. A WebOS alapú iPad-riválisnak szánt eszköz bukását már több helyen, több oldalról is elemezték, a New York Times friss írása szerint azonban az operációs rendszer készítői már a születésének a pillanatától sejtették, hogy a gép bukás lesz.

 

 



A gond a WebOS-sel volt, amely jelenleg még kiforratlan, és alapvető stratégiai tévedések sújtják. A platformot ugyanis a Palm - amely céget 2010-ben 1,2 milliárd dollárért vásárolt fel a HP - az internetböngészőknél használt WebKit motorra építette fel, hogy így a világ fejlesztőinek megkönnyítsék a rendszerre való fejlesztést. A cél egy iOS-nél rugalmasabb és nyílt, ámde az Androidnál sokkal látványosabb platform megépítése volt, ám az alap elgondolás hibás volt.

Egyelőre zsákutca?

"A Palm elsőként próbált meg egy webes technológiákra épülő mobil rendszert létrehozni, ám ezt az úttörő és formabontó tervet nem tudtuk végrehajtani" - nyilatkozta a New York Times kérdésére Paul Mercer, a Palm korábbi szoftverfejlesztési vezetője, aki közelről látta anno a felhasználói felület fejlesztését, és a WebOS-en dolgozó csapatot. "Talán nem is jártunk volna sikerrel, mivel az ehhez szükséges technológia még nem létezett" - tette hozzá.

 

 

 



A WebKit alapok ugyanis rossz iránynak bizonyultak. A WebOS sebesség tekintetében nem tudta felvenni a versenyt az iPhone-nal. Sőt egy másik korai fejlesztő elmondása alapján a Palm egyáltalán nem tudta megnyerni a külső fejlesztőket, így csak nagyon kevés alkalmazás készült a platformra. Ráadásul a rendszer mindössze kilenc hónap alatt készült el, és a fejlesztése sem úgy zajlott, ahogy az egy platformnál szokás. Ahelyett, hogy a készítői kombinálható blokkokat írtak volna, rögtönzött módon rakták össze az egyes programokat, így amikor a blokkosítás következett, akkor egy jelentős hibajavítási eljárás vált szükségessé. A Palm pechére ráadásul tehetséges programozókból is hiány volt, mivel a legjobb elméket már elszívta a piacról a Google és az Apple.

Személyi veszteségek

Az első WebOS okostelefonokat így - habár kedvező teszteket kapott elsőként - a lassúságuk miatt "extrém mértékben" küldték vissza a gyártónak. Ráadásul a stabilitással is gond volt, a készülék gyakran lefagyott, illetve spontán módon újraindult. A platform sorsa később a HP berkein belül sem fordult jobbra, amelyhez hozzájárult ahhoz, hogy a felvásárlás során komoly kulcsfigurák távoztak a rendszer mellől. Peter Skillman, a rendszer vezető dizájnere a Nokiához távozott; Matias Duarte, a felhasználói élmény felelőse a Google csapatához csatlakozott. Duarte egyébként a New York Times által megszólaltatott egykori Palm alkalmazottak elmondása alapján maga volt a WebOS, amely vákuumot később sem tudtak kitölteni.

Ráadásul a HP-nál is voltak személycserék. A botrányba keveredett Mark Hurd helyére érkezett Léo Apotheker, akinek a nevéhez fűződik a megbukott TouchPad piacra kerülése. "A Palm egy olyan cég volt, amely éhezett a pénzügyi befektetésre... Nem volt meg az elérése, nem volt meg a kapacitása. Habár egy kiváló technológiát alkotott, nem tudott piackész termékkel és hardverrel előállni" - nyilatkozta korábban Apotheker, akinek hittek a Palm korábbi mérnökei, reménykedve abban, hogy a HP eszközök széles skáláján fogja majd a rendszert alkalmazni. Nem így lett. "A WebOS lett a kedvenc új játékszerük, de magára hagyták azt" - mondta a New Yortk Times-nak egy névtelenséget kérő fejlesztő.

 

 

 



Újratervezés

A HP végül bejelentette, hogy az Andoridhoz hasonlóan teljesen nyílt forrású lesz a WebOS, amelyen továbbra is több mint 600 fejlesztő dolgozik. A problémák azonban még mindig adottak. A New York Times emlékeztet arra, hogy korábban Sam Greenblatt, a HP vezető fejlesztője is elismerte, hogy a rendszer korábbi verziói bizony lassúak voltak. Ám elmondása alapján ez a jövőben változni fog. "Ha a rendszer egy Cupertino szintű szoftverrel szépséget és gyors válaszkészséget kínál, akkor a WebKit továbbra sem képes első osztályú játékossá válni, mivel a web még nem tudja azt kiszolgálni" - vélte Paul Mercer.

 

Kapcsolódó cikkek:

- Véget ért a volt Palm szenvedése
- Totális bukás a HP ToucPad forgalmazása
- Nyílt forráskódúvá vált a HP WebOS
- 525 WebOS munkatárstól válik meg a HP
- Szétvált a WebOS csapata

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.