Hirdetés

Apple iOS: biztonságos jelszótárolásból egyes



|

A Fraunhofer kutatóinak megoldásával hat perc alatt ki lehet nyerni készülékeken tárolt jelszavak nagy részét.

Hirdetés

Sokáig az Apple iPhone elsősorban az átlagos fogyasztók körében hódított, a cégek ragaszkodtak a már jól bevált mobilos platformjaikhoz. Ez a hozzáállás az utóbbi időben megváltozott, hiszen egyrészt az iOS fejlesztéseinek, másrészt a szoftverkínálatának dinamikus bővülésének hála elhárult az üzleti felhasználás akadályainak döntő többsége.

 

RIM Blackberry Bold 9780
RIM Blackberry Bold 9780

 


Ettől függetlenül sokaknak komoly, biztonsággal kapcsolatos ellenérzéseik vannak az iOS-szel kapcsolatban, amelyek ugyan többségében csak mítoszok, néhány viszont kellemetlenül valós. Utóbbira mutattak most egy példát a Fraunhofer munkatársai: a történet főszereplője egy ellopott iPhone, amelyen a tulajdonosa kényelmi okokból számos jelszót tárolt, ám eltulajdonítás esetére azért beállította készülék lezáró kódját.


Az iOS-ben a jelszavak egy 256 bites titkosítással védett „kulcstartóban" vannak tárolva, amellyel csupán annyi a probléma, hogy a dekódoláshoz szükséges karakterlánc független a felhasználó által beállított lezáró kódtól, az operációs rendszer tartalmazza.

 

Apple iPhone 4
Apple iPhone 4

 


A kutatók első lépésben egyszerűen jailbreakelték a telefont, majd telepítettek rá egy SSH-szervert. Ennek segítségével le tudták rajta futtatni az általuk írt alkalmazást, amely csupán hat perc alatt kibogarászta a tárolt jelszavak többségét.


A visszanyert kódok közt megtalálható volt például a vezeték nélküli hálózaté, a vállalati VPN-é, és az e-mail fióké is. Utóbbi különösen kényes, hiszen sokan további hozzáféréseket tartalmazó leveleket tárolnak a postafiókjukban, egy gyors akció esetén pedig a támadók rengeteg bizalmas információra tehetnek szert.

 


Sajnos az előbb ecsetelt módszer az összes iPhone-t, és az iPadet is érinti, így amíg az Apple nem változtatja meg a kulcstartó titkosításának módszerét, addig különösen a vállalati felhasználóknak nem ajánlhatóak jó szívvel az érintett almás termékek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.