Hirdetés

Nokia 6230 - egy igazi üzleti telefon



|

A Nokia 6230-as egy nem túl feltűnő, de igen praktikus és rendkívül sok funkciót tartalmazó készülék.

Hirdetés

Kézbe véve Kézbevételkor egy igen könnyű (97 gramm) és kisméretű (103 x 44 x 20 mm) modellel találkozhatunk, véleményem szerint egy remek kialakítású és szép készülék, mely az elegáns, letisztult formákat képviseli. Nem túl nagy - nem túl kicsi, pont kézbe illő. Semmi flancosság, sehol egy vad design-elem, ez egy elegáns készülék csupán, amely fel van szerelve mindennel, amire egy üzletembernek szüksége lehet. A készülék nem ropog, nem lötyög, a gombok pontosan illeszkednek egymáshoz - a 6600 óta ez az első Nokia, amelynél ezt leírhatom. A készülék bal oldalán a hangerő szabályzó gombot, jobb oldalt pedig az infrát és a hangszórót találjuk. A kijelzője 128 x 128 pixel felbontású és 65ezer szín megjelenítésű. Billentyűzete szögletes, gumiból készült és grafit színben pompázik, mely egybefüggő és fehér megvilágítást kapott. Már az elején feltűnhet a tapasztalt Nokia felhasználóknak, hogy a ki-és bekapcsoló gomb nagy és jól működő - a telefon tetején található. Ami talán gondot okozhat az a középen elhelyezkedő navigációs �parancsgomb�. A probléma forrása, hogy néha célt téveszt, nem mindig a szándékainknak megfelelően cselekszik (nyomódik le). Ettől függetlenül csak dicséret érdemli mind a kialakítást, mind a minőséget. A készülék hátlapja, mely egyben a kamera lencsevédője is, egyszerűen lepattintható, s egészében eltávolítható. Ha ez megtörtént rátalálunk a 850 mAh Li-Ion-os akkumulátorra, ez alatt a SIM -és az MMC kártya kapott helyet. Itt fontos megemlítenem, hogy ezzel a kialakítással a memória bővítése kicsit körülményesre sikeredett. A telefon egyik oldalán található a hangerő szabályozó gomb, a másikon, pedig az infra egyedi megoldással. A ház fenti sarkában található a hord-szíj rögzítő rész. Szolgáltatások A háromsávos (GSM, GPRS, EDGE 900/1800/1900) mobiltelefon menü rendszerét visszafogott színvilág jellemzi. A felhasználó kedve szerint állíthatja be a jobb és bal parancsgombokat, melyek gyorsabb elérést biztosítanak például üzenetírás vagy internetezés esetén. Menüjéről még érdemes megjegyezni, hogy ikonos megjelenítésre is állítható.
Milyen szolgáltatásokat is tartalmaz a Nokia 6230? Egyik fontos alap funkció, ami minden felhasználót érdekel, bármire is kívánja használni mobiltelefonját, az a telefonkönyv. 1000 név bejegyzésére ad lehetőséget a készülék. A nevekhez csatolhatunk három számot, e-mail-, web- és postacímet, plusz bármilyen jegyzetet hozzáfűzhetünk. Viszont érdemes azzal tisztában lenni, hogy ha három számnál és egy szöveges mezőnél többet kívánunk felhasználni egy névhez, akkor kevesebb embernek (telefonszámnak) marad hely. Kép és hang hozzáadása is lehetséges a hívócsoportokhoz. Az üzenet írását megkönnyíti a magyar predikítv szövegbevitel, s lehetőségünk van hosszú (láncolt) SMS írásra, mely 459 karaktert jelent. Saját SMS memóriával is rendelkezik a 6230-as, melynek köszönhetően SMS-ből 150-et, MMS-ből pedig 50-et képes tárolni úgy, hogy a 8,8MB dinamikus memóriából nem foglal helyet. Multimédiás üzenetküldés az üzenet maximális terjedelme maximum 100 kB MMS-enként. Szervező funkciókkal is rendelkezik, melyek a következőek: ébresztőóra, naptár (heti nézet, jegyzet írása), teendők, jegyzetek, mobiltárca és szinkronizálás. Ébresztésként a rádiót is lehet alkalmazni. Megtalálható rajta még a számológép, időzítés és a stopperóra. A szórakozást a három beépített játék nyújtja: Beach Rally2, Chess Puzzle és a Golf. A Nokia 6230 felhasználói a jelenlét szolgáltatással bõvített névjegytárral közölhetik elérhetõségüket, terveiket és tartózkodási helyüket munkatársaikkal, családjukkal, barátaikkal vagy másokkal. Egy fiatal vezetõ például telefonja profilját "Megbeszélésre" állítva javasolhatja kollegáinak és barátainak, hogy MMS-en vagy SMS-en keressék. Az azonnali szöveges üzenetváltás a jelenlét szolgáltatással bõvített csevegés újabb érdekes funkciója. Ezzel a szolgáltatással a Nokia 6230 felhasználói saját csevegést indíthatnak, amelybe másokat is meghívhatnak, vagy csatlakozhatnak az õket érdeklõ nyilvános vitákhoz. 16 funkcióhoz rendelhetünk hangparancsot és 25 nevet hívhatunk pusztán egy parancsszó segítségével.
Adatkommunikáció Többféle csatlakozási lehetőség áll a rendelkezséünkre. A számítógéppel kábelen, infrán és bluetooth-on keresztül kommunikálhatunk. Wapozni és internetezni HSCSD, GPRS és EDGE kapcsolattal tudunk. A beépített csatlakozási lehetőségek közül egyedül a Wi-Fi hiányzik. Még megtalálható az xHTML és a GPRS Class 10. A Nokia 6230 akár 236,6 kb/s-ot elérõ letöltési adatsebességével az EDGE-en át a GPRS-hez képest több, mint negyedére csökken a letöltéshez szükséges idõ. Az infra porton keresztül gond nélkül tudtunk képeket küldeni és fogadni, Bluetooth-on keresztül is hasonlóan pozitívak voltak a tapasztalatok - nem fagott le, gyorsan, pörgősen és hibátlanul ment az adatkommunikáció. A Nokia 6230 mobil e-mail kliense révén a felhasználók gyorsan intézhetik elektronikus levelezésüket. A beépített TCP/IP technológia pedig az éteren át történõ letöltést egyaránt megkönnyíti és felgyorsítja. A Nokia 6230 adatszinkronizálási funkciójával a felhasználók a hálózaton a távolból is elvégezhetik személyes adataik frissítését.
Multimédia VGA minőségű digitális fényképezőgép található a készülékben, azaz 640 x 480 pixel felbontású képek rögzítésére képes. A kép keresője gyors, a korábban megszokott Sries 40 telefonokhoz (pl.: Nokia 7250i) képest kiváló. Végre valahára nem csak rajznak tűnnek az elkészített képek a kijelzőn megjelenítve, hanem már valóban hasznos funkcióként szolgál. Fényképezéskor háromféle üzemmód közül választhatunk: normál, éjszakai és portré. Digitális zoom-ot sajnos nem tartalmaz, viszont 10 másodperces időzítőt találunk a készülékben. Az elmentett fotók JPEG kiterjesztéssel kerülnek a Galériába. Továbbá akár négy perces videó készítésére is van lehetőség, ha hang nélkül valósítjuk meg, akkor jelentősen csökkenhet a felvett anyag mérete, amit a telefon 3gpp formátumban rögzít. Ezenkívül mpeg4 klipek lejátszására is adott a lehetőség. Sokszor lehet hallani, olvasni, hogy képszerkesztővel rendelkezik egy mobiltelefon. De nem mindig teszik hozzá, hogy ez valójában mire is alkalmazható.
11 darab 24 szólamú polifonikus csengőhang áll rendelkezésünkre, melyek visszafogottak, nem túl feltűnőek és szépen szólnak. Ha véletlenül nem felelnének meg a gyárilag beépített csengőhangok, akkor ott van a lehetőség a Java segítségével, hogy új, nekünk tetsző dallamokat töltsünk telefonunkra. A Nokia 6230-asban FM rádió is van, melyhez kizárólag csak a gyári fülhallgató használható, mivel az antennát magában a fülhallgató készülékben rejtették el. A Nokia 6230 az AAC/MP3 zeneformátumokat alkalmazó digitális zenelejátszót is magába foglal. A kiváló, sztereó minõségû zene élményének élvezete mellett a zenerajongók ébresztõként, figyelmeztetõ- vagy csengõhangként is beállíthatják kedvenc számukat. A memória 32MB-tal bővíthető MMC kártyán keresztül. Ha igazán bolyongani kezdünk a készülékben, megnézhetjük a használt memóriát. Itt kiválaszthatjuk a telefon, a SIM-kártya memóriáját vagy mindkettőt. Összegzés A Nokia 6230 valóban az a telefon, amelyre már nagyon sokan vártunk. Évekkel ezelőtt hasonló dicsfény övezte a 6310i-t, mivel minden megtalálható volt benne, amire azokban az időkben szüksége lehetett egy felhasználónak. A Nokia 6230 egy kompromisszummentes mobiltelefon, amely fejlett multimédiás és üzleti képességeivel már most jól láthatóan sikerre van hivatva. A telefon akkumulátornak teljesítményével viszont nem tudtunk megbékélni, ugyanis átlagos használat mellet 2-3 napig bírta a gyűrődést. Nagyon remélem, hogy a jövőben, színvonalban és kivitelezésben sem fogja a finn gyártó alább adni a szintet.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.