Hirdetés

Nokia 8800 - Finn acél

|

Mi ez? Ékszer, fegyver, vagy tényleg telefon?

Hirdetés

Külsőségek Egy fekete doboz van a kezemben, rajta a Nokia felirat ékeskedik. Egy fém tartó fogja össze a doboz tartalmát. Sejtelmes, gondolom magamban. Hirtelen enyhe bizsergést érzek a fém leesik, a doboz teteje lassan az ég felé emelkedik, és előtűnik a misztikus tárgy. Párperc csodálkozás után, oda megyek a dobozhoz és kiemelem az acélborítású készüléket. Nehéz és hideg. Letisztult formavilág, elegáns külső. Egyszerűen szép. Hirtelen pánik tör rám kit hívjak, ha baj lesz? Hirtelen tárcsázni akarok, de gombokat nem találok. Harag tört rám. Hol vannak a gombok? Csupán egy mélyedést találok az amúgy karcmentes kijelző alatt, melybe ujjamat belehelyezve, majd feltolva az acél előlapot, elém tárultak a készülék gombjai, egy jókora csattanás után. Óvatosan megfordítom a telefont és egy kamera fogad, melyre valamely ismeretlen népek ezt írták: SVGA. Meghökkenek. Majd megnyomom a bekapcsoló gombot. Elsőre belsőre Regénybeillően áradoztam a készülék külsejéről, de a belső már nem hagyott ilyen mély nyomokat bennem. Nem mintha gond lenne a kijelzővel, csak semmi extra. Akinek közeli ismerőse a Nokia 6230i, jól ismerheti a Nokia 8800-ban megtalálhatót is, hiszen ugyanaz. Egy apró különbséget leszámítva, utóbbiba 262 144 színű TFT kijelző került.
Amíg az acélborítást nem húzzuk le addig a gombok, zárva vannak. Csak feltolás után lépnek életbe a telefon funkciói. Megemlíteném, hogy a �flip� felcsúsztatásakor erős csattanást hallunk, ami nagyon jól hangzik, köszönhető a mechanikának, ami tökéletesre sikeredett. Sokat csattogtattam mégsem vesztett a �kicsapódás� erejéből. Mindenben 6230i, bár se 1,3 Megapixeles kamerát, se memória bővíthetőséget nem találhatunk benne. Csupán azt a fránya SVGA camot. Miért? Miért nem csinál a Nokia egy olyan telefont, ami külsőre is és belsőre is minden követelménynek megfelel. Utólag beláttam itt a belső másodrangú, hiszen ezt a telefon nem a tudása miatt vesszük. Ha követtük a Nokia e szériájának kronológiáját nem meglepő, hiszen a maga korában mindegyik 8xxx széria alulmúlta belsőleg kortársait. Ehhez képest a 8800 csak fejlődött.
Tudás Az elégnek mondható memória (48 MB) és az egyéb funkciók, majdnem teljes körűvé varázsolják a telefont. Találunk benne mp3 lejátszót, ráadásul hangszínszabályzósat, ami véleményem szerint csak felesleges dísz a telefonban, hiszen 48 MB memóriával mit szeretnénk ilyen téren. Maximum ráírhatjuk a dobozra, hogy ez is van benne. Rádió is van, ez manapság alapszolgáltatás. Érdekesség, hogy anno mikor a 8810 megjelent nagy felháborodás övezte, hogy kimaradt a rádió belőle. Ebből tanulva a Nokia mérnökei többet nem követték el ezt a hibát, mivel a 8850 óta mindegyikben megtalálhatjuk ezt a szolgáltatást is. E funkciót a mellékelt headsettel élvezhetjük, mely sajnos nem stereo. A telefonkönyvben 1000 férőhelyet találhatunk. Természetesen képet, hangot kedvünk szerint mellékelhetünk az adott kontakthoz. Üzenetek terén minden megfelel az elvárásoknak, mind a szöveges mind az MMS üzenetekkel kapcsolatban. Ha szinkronizálni szeretnénk készülékünket a számítógéppel, több lehetőségünk is van: kábellel vagy vezeték nélkül bluetoothal. A mellékelt PC Suite program alkalmas segítőtárs lesz ebben. Van még GPRS és EDGE is, ami szintén nem elhanyagolható.
Egyebek Feltétlen szeretném még megemlíteni annak a kimondhatatlan japán úriember nevét is aki, abszolút a készülékhez illő, méltóságteljes csengőhangokat komponálta. Az alkalmazások terén hasonló a helyzet, mindent megtalálunk benne a convertert, translatort, de még a world clock 2-t is kisebb extrákkal fűszerezve. A játékok terén hasonló a helyzet, bár ide csak egy újdonság került. Egy sakkprogram, mellyel az üzletember jól elütheti unalmas perceit. Végül, de nem utololsó sorban még egy extra, a töltő. Ugye erre senkise számított? Pedig szintén egy gyöngyszem. Egy fém töltő melybe telefonunkat beleállítva, kék neoncsík fut végig az alján. Azért ez sem utolsó látvány. Igazi felsős Ezt a készüléket bátran ajánlom mindenkinek, akinek van rá pénze. Ugyanis egy rendkívül jó telefon, és most nem is említem meg a belső tulajdonságainak hiányát, mivel e telefon főleg azoknak készült, akik Aston Martinnal rohangálnak (készült a 8800-ból ilyen kiadás is). Bolti ára nem titok, jelenleg 200.000 Ft körül mozog, ezért jó darabig nem a kisnyugdíjasok kezében fogjuk viszontlátni.
Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.