Hirdetés

Nokia: a kutatások szerint komoly igény mutatkozik a mobil televíziózás iránt



|

Hirdetés

A CANAL+ Group, a Nokia, az SFR, és a towerCAST DVB-H próbaüzemét 2005. szeptember 13-án engedélyezte a CSA (Audiovizuális főhatóság). Azóta 500* résztvevővel zajlik a számos televízió-**, és rádiócsatornához hozzáférést biztosító próbaüzem, amelyet a DVB-H szabvány alapján Nokia 7710 készülékekre sugároznak. Az első eredmények az alábbiak (a készülékekről származó statisztikák felhasználásával a CANAL+ Group számára az ISL, az SFR számára a SYLAB YPSIS összesítése alapján): A felhasználók átlagosan napi 20 percet tévéztek. A résztvevők fele mondta, hogy főleg otthon***, 14 százaléka utazás közben (a próbaüzem ideje alatt a metrón számolni kellett a hálózat hiányával), 12 százalék pedig a munkahelyen nézett mobiltévét. A három csúcsidőszak: reggel (9-10 óra között), dél (13-14 óra között), és este (20-22 óra között). A résztvevők 18 százaléka hetente egyszer, 57 százaléka többször, 25 százaléka pedig naponta nézte a tévét.
A legnépszerűbb programok a híradók, a zenés-, és sportműsorok, a dokumentumfilmek, a CANAL+ tesztközönsége számára pedig a filmek voltak. A résztvevők 73 százaléka eléggé, vagy nagyon elégedett volt a szolgáltatással. 68 százalékuk a próbaüzem során javasolt havi 7 vagy több eurós előfizetési díjat is hajlandó lenne kifizetni a szolgáltatásért. Több mint 80 százaléknak tetszett az ajánlott műsor. Egyes felhasználók a műsorok időtartamát jól össze tudták egyeztetni programjukkal: a rövid programokat (kevesebb mint 5 perc) a váróteremben, a metró peronján (a Place d�Italie állomás rendelkezik DVB-H hálózati lefedettséggel), vagy ismerősöknél; a közepes időtartamúakat (max. 30 perc) az autóban vagy a buszon; a hosszú programokat (több mint 30 perc) pedig valamilyen épületen belül (otthon, étteremben, stb.) nézték.
Az eredmények egybecsengenek a 3G terén szerzett kezdeti tapasztalatokkal. A DVB-H a jó hang-, és képminőségnek köszönhetően fokozza a felhasználói élményt. A próbaüzem résztvevői ezt különösen értékelték, és a televízió-csatornák és rádióállomások teljes választékát megjelenítő kijelző méretével is elégedettek voltak. Mivel az emberek legtöbbször beltérben néztek tévét, ezért különösen fontos, hogy a hálózat az épületeken belül kiváló minőségű legyen. Ennek érdekében választották a próbaüzem létrehozói a masszív és hatékony sugárzást biztosító DVB-H szabványt.
A próbaüzem folytatódik, és ezentúl az új médiafajták tesztelésére koncentrál. A szolgáltatás optimalizálása is folyamatosan zajlik annak érdekében, hogy az a mobiltévézők igényeit a lehető legteljesebb mértékben kielégíthesse. A próbaüzem jelzi, hogy a mobiltelefonon vagy zsebtévén követhető mobil tévéadás rendkívül nagy vonzerővel bír. A tesztelést végző vállalatok bíznak abban, hogy a mobiltelevízió gyors elindításához szükséges szabályzói, gazdasági, és iparági feltételek mihamarabb teljesülnek.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.