Hirdetés

Nokia: a kutatások szerint komoly igény mutatkozik a mobil televíziózás iránt

|

Hirdetés

A CANAL+ Group, a Nokia, az SFR, és a towerCAST DVB-H próbaüzemét 2005. szeptember 13-án engedélyezte a CSA (Audiovizuális főhatóság). Azóta 500* résztvevővel zajlik a számos televízió-**, és rádiócsatornához hozzáférést biztosító próbaüzem, amelyet a DVB-H szabvány alapján Nokia 7710 készülékekre sugároznak. Az első eredmények az alábbiak (a készülékekről származó statisztikák felhasználásával a CANAL+ Group számára az ISL, az SFR számára a SYLAB YPSIS összesítése alapján): A felhasználók átlagosan napi 20 percet tévéztek. A résztvevők fele mondta, hogy főleg otthon***, 14 százaléka utazás közben (a próbaüzem ideje alatt a metrón számolni kellett a hálózat hiányával), 12 százalék pedig a munkahelyen nézett mobiltévét. A három csúcsidőszak: reggel (9-10 óra között), dél (13-14 óra között), és este (20-22 óra között). A résztvevők 18 százaléka hetente egyszer, 57 százaléka többször, 25 százaléka pedig naponta nézte a tévét.
A legnépszerűbb programok a híradók, a zenés-, és sportműsorok, a dokumentumfilmek, a CANAL+ tesztközönsége számára pedig a filmek voltak. A résztvevők 73 százaléka eléggé, vagy nagyon elégedett volt a szolgáltatással. 68 százalékuk a próbaüzem során javasolt havi 7 vagy több eurós előfizetési díjat is hajlandó lenne kifizetni a szolgáltatásért. Több mint 80 százaléknak tetszett az ajánlott műsor. Egyes felhasználók a műsorok időtartamát jól össze tudták egyeztetni programjukkal: a rövid programokat (kevesebb mint 5 perc) a váróteremben, a metró peronján (a Place d�Italie állomás rendelkezik DVB-H hálózati lefedettséggel), vagy ismerősöknél; a közepes időtartamúakat (max. 30 perc) az autóban vagy a buszon; a hosszú programokat (több mint 30 perc) pedig valamilyen épületen belül (otthon, étteremben, stb.) nézték.
Az eredmények egybecsengenek a 3G terén szerzett kezdeti tapasztalatokkal. A DVB-H a jó hang-, és képminőségnek köszönhetően fokozza a felhasználói élményt. A próbaüzem résztvevői ezt különösen értékelték, és a televízió-csatornák és rádióállomások teljes választékát megjelenítő kijelző méretével is elégedettek voltak. Mivel az emberek legtöbbször beltérben néztek tévét, ezért különösen fontos, hogy a hálózat az épületeken belül kiváló minőségű legyen. Ennek érdekében választották a próbaüzem létrehozói a masszív és hatékony sugárzást biztosító DVB-H szabványt.
A próbaüzem folytatódik, és ezentúl az új médiafajták tesztelésére koncentrál. A szolgáltatás optimalizálása is folyamatosan zajlik annak érdekében, hogy az a mobiltévézők igényeit a lehető legteljesebb mértékben kielégíthesse. A próbaüzem jelzi, hogy a mobiltelefonon vagy zsebtévén követhető mobil tévéadás rendkívül nagy vonzerővel bír. A tesztelést végző vállalatok bíznak abban, hogy a mobiltelevízió gyors elindításához szükséges szabályzói, gazdasági, és iparági feltételek mihamarabb teljesülnek.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.