Hirdetés

Nokia Lumia 930 teszt - méltó búcsú



|

A microsoftos hatalomátvétel közepette az eddigi legjobb Windows Phone mobilt készítette el a finn gyártó, ami az androidos csúcsmobilok méltó vetélytársa lehet.

Hirdetés

Eddig, valamelyest kényszerből a Nokia Lumia 1520 volt a csempés telefonok zászlóvivője, amelynek korábbi tesztünkben mégsem tudtuk megítélni a PC World ajánlata díjunkat a hatalmas mérete miatt, ám előre jeleztük, hogy azonnal törleszteni fogjuk az adósságunkat, ha később megérkezik az azonos képességű 5 hüvelykes kistestvére. Fél évvel később befutott az a telefon, amire vágytunk, a Nokia Lumia 930 személyében, amely ugyanolyan erőteljes lett, mint a nagy testvére: erős a hardvere, remek a kamerája, ugyanakkor a kisebb mérete miatt nem kell kompromisszumokra kényszerülnie a felhasználóinak.


Kétségtelenül az eddigi legjobb Windows Phone okostelefonnal van dolgunk, amely méltó utódja a Lumia 920-nak, pedig jóval kevesebb innovációval pakoltak bele a mérnökei. A két évvel ezelőtt bejelentett készülékben debütált ugyanis anno a vezetékmentes töltés, a kesztyűs vezérlés és a Lumiás Pureview kamera technológia. Ezeket a funkciókat most is megkapjuk, illetve a frissített Windows Phone 8.1 rendszert, valamint a legjobb komponenseket, ám érezhetően nem erőltette meg magát a finn gyártó. Talán nem is kellett, hiszen a microsoftos átvétel közepette is az eddigi legjobb csempés mobilt rakta össze a Nokia, méltán elbúcsúzva a Lumia termékvonaltól.

Külső

Szerkesztőségünkbe a négy választható színből - fekete, fehér, baracksárga és fűzöld - talán a legvagányabb érkezett, amely kellően figyelemfelkeltőre sikeredett, a bogarak mellett kétségtelenül a szemeket is vonzza. Piszkosul jól néz ki a mobil, a 925 dizájnját viszi tovább, azaz az oldalsávon a fémes sáv ad keretet az előlapi OLED kijelzőnek és a hátlapnak, amely ugyan műanyagból készült, tapintása mégis kellemes és csak kismértékben gyűjti az ujjlenyomatokat. A hátsója íves kialakítást kapott, így belesimul a tenyérbe, és habár nem egy kicsi, hanem egy 5 hüvelykes kijelzővel megáldott eszközről beszélünk, az egykezes vezérlése is kényelmes.

 

Sajnos a hátlap nem levehető és ezáltal nem is cserélhető. Így már a vásárlás előtt érdemes az egyik szín mellett letennünk a voksunkat. A fekete és a fehér kétségtelenül szolidabb választás, akik viszont szeretnének kitűnni a tömegből, azoknak a vagányabb zöldet és sárgát ajánljuk. Az akkumulátort tekintve azonban nincs választásunk, be kell érnünk a 2420 mAh-ás beépítettel, amely ugyan másfél napig ébren tudja tartani a Lumia 930-at, mégis örültünk volna, ha az eszköz a Lumia 1520 méretes, 3400 mAh-es akkumulátorát megörökli, vagy legalább egy 3000-est kap, hiszen akkor a kétnapos folyamatos üzemidő biztosítható lehetett volna.


Bár a Windows Phone 8.1 rendszernek köszönhetően a Nokia az oldalsó kameragombot száműzhette, illetve az előlapi vezérlőket is szoftveresre cserélhette volna - ahogy tette ezt a Lumia 630 esetében - szerencsére mindkettő maradt, legnagyobb örömünkre, így a fényképezéshez továbbra sem kell belépnünk a rendszerbe, elég ha hosszasan nyomjuk a gombját. Az oldalsávon ezen felül megtaláljuk a szokásos vezérlőket, egy nanoSIM foglalattal egyetemben, ám microSD foglalat sajnos nem került az eszközbe, így a beépített 32 GB memóriájával és az elérhető OneDrive tárhellyel kell gazdálkodnunk.

Kijelző és hardver

AMOLED kijelzőre cserélte a Nokia a Lumia 920 LCD paneljét, amelynek hála javult a kontraszt, és a betekintési szögek. Pompás képet varázsol a Lumia 930 a szemünk elé, a korábbi modellt mellé téve, olyan a 920-as megjelenítője, mintha egy Instagram szűrő lenne rajta. Az új modell kijelzőjén a ClearBlack a mélyfeketéivel még tovább javítja a kontrasztarányát, talán már túlságosan élénk képet vetít, ám ezt nem rójuk fel hibakánt, más gyártók is ezt az utat követik, és a valóságosnál sokkal szebb képekkel próbálnak minket megnyerni. Az biztos, hogy ha valaki egyszer is rápillant a Lumia 930 kijelzőjére, utána a 920-as fakónak fog tűnni.

 

Természetesen a Gorilla Glass 3 védelem nem maradhatott ki, illetve a Full HD felbontást is megkapjuk, ami összességében 441 ppi-t eredményez. A pixeleket és magát a rendszert a Snapdragon 800 bármiféle akadozás nélkül meghajtja. A méréseink alapján ez nem is csoda, hiszen az eddigi legerősebb Lumia modellről van szó, amely 2 GB memóriával tud gazdálkodni. Ha ezt a telefont vásároljuk, akkor évekig nem lesz problémánk a teljesítménnyel, hiszen a korosabb Lumia 920 is zökkenőmentesen tudja futtatni a Windows Phone rendszert és alkalmazásait, amelyek egyenesen szárnyalnak az új modell erős hardverén.

Persze ettől függetlenül lehet fanyalogni, hogy a legújabb Android csúcsmodellekben már a Snapdragon 801 üzemel (például az Xperia Z2-ben), ám nem szabad elfelejteni, hogy míg az Android igényli az erősebb vasat, addig a Microsoft és az Apple rendszere a jobb optimalizálás miatt kevesebbel is megelégszik. Beszédes például, hogy míg a platformfüggetlen SunSpider mérését a Lumia 930 mindössze 515 ms alatt tudta abszolválni, addig a Sony Xperia Z2-nél 920 ms, az LG G3 esetén (teszt hamarosan!) 635 ms értékeket mértünk, azaz e téren a Nokia telefonja veri a droidos riválisait. 

Kamera

Nem akarja fotós téren megszorongatni a Lumia 1020-at a Nokia legújabb készüléke, hiszen "csak" 20 megapixelt képes kezelni, ám az 1/2.5" szenzorméretével a legjobbak közé tartozik, amely a képek minőségén is meglátszik, ráadásul sötétben is értékelhető fotókat tud készíteni. Íme néhány tesztkép.

A Nokia Camera áll rendelkezésünkre, amellyel a gyors megosztáshoz készíthetünk mindössze 5 MP-es képeket, illetve egy kisebb és egy nagyobb (16MP) felbontású fotót, sőt a finnek készüléke a RAW felvételeket is tudja kezelni (DNG), így nagyobb szabadságot kapnak azok, akik utólag szeretnének belenyúlni a végeredménybe. A beállításoknál 100-4000 ISO érzékenységet, 4 másodperctől 1/16000 másodpercig terjedő zársebességet állíthatunk be, illetve alapbeállításon a szoftver fotóklippeket készít, amit bármikor letilthatunk.


Véleményünk szerint azonban érdemes aktívan hagyni, hiszen jelenlétével a háttértárra az állókép mellett egy pár másodperces videó is felkerül, úgy utólag az emlékeinket nem statikus elemként, hanem kvázi egy pár másodperces videóként nézhetjük vissza, megörökítve a mozgásokat. Egyébként mozgóképeknél valamiért a finnek nem engedélyezték a full HD felvételek 60 fps-es rögzítését, illetve a 4F felvételt sem, pedig elméletben a Snapdragon lapka erre lehetőséget ad. Ettől függetlenül nem lehet panaszunk a mobil ezen képességére, ahogy az tesztvideónkból jól látszik.

Szoftver

Szolgáltatások tekintetében a Lumia 930 hozza a termékvonalának az erősségeit, azaz a Windows Phone rendszer egy remek navigációs szolgáltatással (Here), alkalmazásajánlóval (App Social), távoli megjelenítéssel (Nokia Beamer) egészíti ki, amely mellé kapunk Vine integrációt, illetve rendelkezésünkre áll a Nokia Storyteller, ami a fotóinkat és felvételeinket helyekhez és időintervallumokhoz köti, így egyszerűbbé téve egy nyaralásról készült fotók visszatekintését. Mivel 30-as modellről van szó, ezért a Windows Phone 8.1 is előtelepítetten jár hozzá.


A rendszer újdonságairól már a Lumia 630 tesztünkben megemlékeztünk, így nem ismételnénk meg magunkat. Dióhéjban annyit elmondhatunk, hogy a VPN, az értesítési sáv és a jobb személyre szabhatóság megjelenésével rendszerszinten a Windows Phone már nagyon közel került riválisaihoz, most már csak az ökoszisztémája (appok is kiegészítők) miatt vonható felelősségre.

Összegzés

Hardveres tekintetben a Nokia mindent megtett, amire lehetősége volt. Az eddigi legjobb Windows Phone hardver tette le az asztalra, ami nyugodtan szembeállítható a top Android mezőnnyel, azaz akár az Xperia Z2, Galaxy S5, HTC One (M8) és LG G3 is összefüggésbe hozható vele, ha csak a vasról van szó. Szoftveresen azonban a Windows Phone még mindig kompromisszumokat kér felhasználójától.

Hirdetés

Nem is annyira a rendszerről van szó, hanem annak alkalmazáskínálatáról, amelynek a fejlődését a Microsoft maximum csak ösztönözni tudja. Persze utóbbi negatívumot csak akkor érezhetjük, ha vágyunk mindig a legújabb applikációkra és szenzorokkal vettük körbe magunkat. Ellenben ha nekünk egy okostelefon alapfunkcióira van szükségünk, és megelégszünk azzal, hogy a csengőhang-szerkesztéshez mondjuk csak 15 és nem 70 applikáció közül választhatunk, akkor jó választás lehet a Lumia 930. Egy igazi prémium készülékről van szó, aminek immár nyugodt szívvel tudjuk ajánlani a PC World ajánlata díjunkat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.