Hirdetés

Nokia Nseries N90



|

Hirdetés

A Nokia Nseries N90-es mobiltelefon szétnyitható készülékházának csuklóvonalában két megapixeles, CMOS-képérzékelővel szerelt, elforgatható kamera kapott helyet. Az általánosnak mondható fix fókuszos kamerákkal szerelt mobiloktól eltérően itt autófókuszos rendszerrel találkozhatunk, amelynek több előnye is van. Nevezetesen a pontosabb fókuszálás, a portréfotók készítésénél választható kisebb mélységélesség, valamint az optika kialakításából adódó jóval nagyobb fényerő.

A Nokia nem elégedett meg ennyivel, hiszen a 2,9/5,5 fényerejű lencse a világhírű Carl Zeiss cégtől származik. Rosszabb fényviszonyok mellett egy, az optika mellé épített LED-vaku használható, amelynek fénye a makrofotóktól (akár hat centiméteres távolságból is készíthetünk képeket) egészen a kétalakos portrékig kielégítő teljesítményű.


A készülék egy 65 ezer színű külső kijelzőt is kapott, amelyen a telefon csukott állapotában is látható a hívó fél, illetve az óra vagy akár a fotózás során a keresőképernyő. Ami igazán ámulatba ejtő, az a belső kijelző, mely 262 ezer színt tud megjeleníteni, ráadásul elképesztően nagy, 352×416 képpontos felbontásban! Az elkészült fotókat vagy a VHS (tehát a videomagnók által felvett anyagokkal megegyező felbontású) MPEG4 tömörítésű mozgóképeket igen szép, animált kezelőfelületen keresztül nézhetjük meg. A 31 megabájt alapmemória tovább bővíthető, az oldalt található, fedéllel ellátott résbe RS-MMC kártyát csúsztathatunk. Ebből a csökkentett méretű kártyából kapunk is a készülék mellé egy 64 megabájtos példányt.

Tesztünk során igen jó minőségű felvételeket sütöttünk el vele, és bizony ki kell mondanunk, hogy az N90-es jó néhány ma kapható, CMOS-érzékelővel szerelt digitális fényképezőgépnél jobb képeket készít. A szabadban készült és a beltéri fotók egyaránt szépek, az élesség minden képen megfelelő. A fehéregyensúly-automatika jó munkát végez, bár nagyon ritkán előfordult, hogy erős napsütésben félremért. Ezt azonnal észrevehetjük a kijelzőn, és kézzel is beállíthatjuk a megfelelő fehéregyensúly- értéket, hiszen a készülék az automatikán kívül felkínálja a napos, a felhős, az izzó és a neonlámpa beállításokat is. A témaautomatika ajánlata a makro, a portré, a sport, a tájkép, valamint az éjszakai üzemmód.

Ha a kész képeket ki szeretnénk nyomtatni, kétféleképp is megtehetjük. A telefonhoz mellékelt USB-kábel segítségével egyszerűen nyomtathatunk egy PictBridge-képes nyomtatóhoz kapcsolódva, vagy egy arra alkalmas nyomtatóval Bluetooth kapcsolaton keresztül.

Az N90 nemcsak fényképezőgép, illetve videofelvevő, hanem egyben olyan mobiltelefon, amely tartalmazza a személyes adatkezelő alkalmazásokat, így a naptár, a névjegyzék, a teendőlista ugyanúgy megtalálható benne, mint a mértékegység-átváltó, a hangrögzítő, illetve az internetböngésző, vagy a teljes értékű, mellékletek kezelésére is képes levelezőprogram.

Mindazoknak ajánlható a Nokia Nseries N90, akik készüléküket nem csak telefonálásra, illetve rövid szöveges üzenetek írására használják. Ha azt vesszük, hogy a mobiltelefon szinte mindig nálunk van, az N90-es birtoklásával rögtön egy hétköznapi igényeket kielégítő, nem csupán hiánypótló fényképezőgépet és egy tenyérszámítógépet is magunknál tudhatunk. A kiemelkedő minőségű és felbontású belső kijelző pedig kivételes kiegészítő, bármely üzemmódban.

A cikk a 2005. júliusi számunkban olvasható.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.