Hirdetés

NOOKcolor: tablet, vagy e-book olvasó?



|

Színes IPS-kijelző került az új modellbe, továbbá netezésre is alkalmas.

Hirdetés

Hazánkban egyelőre nem hódítanak az e-bookok, a magyarok többsége hű maradt a hagyományos, nyomtatott könyvekhez. A jövőben ez nyilván meg fog változni, hiszen egyrészt jelenleg itthon nem is igazán lehet kimondottan erre a célra tervezett megjelenítő-eszközt kapni, másrészt a magyar nyelvű elektronikus könyvek piaca sincs még sehol.

 

Barnes & Noble NOOKcolor
Barnes & Noble NOOKcolor

 


Az Egyesült Államokban viszont már néhány éve pörög az üzlet, az egyik legnevesebb szereplője a Barnes & Noble. A vállalkozás könyvek és magazinok árusításából él, amelyeket nyomtatott és digitális formában egyaránt terjesztenek.


Utóbbiakhoz 2009 vége óta megvásárolható tőlük a NOOK névre hallgató e-book olvasójuk, amellyel könnyedén lehet böngészni, vásárolni, és olvasni a tartalmaikat. A készüléken futó szoftver a Google Androidjára épül, ám a NOOK eddig főképp a mesterségesen limitált funkcionalitása, és a monokróm E-Ink kijelzője miatt nem volt tabletnek nevezhető.


Mindez változni látszik, ugyanis a vállalat tegnap bejelentette a második generációs e-könyv olvasóját, amely a NOOKcolor névre hallgat. A nevéből sejthető is a legfontosabb újítása: a 7 colos, 1024×600 pixeles érintőkijelzője színes lett, az új panel IPS-típusú. Ez főképp az Apple iPad/iPhone 4 kapcsán lehet ismerős a többségnek, a technológia ragyogó színeket, és nagy betekintési szögeket biztosít.

 

Barnes & Noble NOOKcolor
Barnes & Noble NOOKcolor

 


Egyéb tekintetben nem történt hatalmas előrelépés: a NOOKcolorba 8 GB szabadon felhasználható háttértár került, amely akár 32 GB-os microSD-vel is bővíthető. Természetesen a Wi-Fi-vezérlőt sem hagyták ki a masinából, továbbá fülhallgató-kimenet, és microUSB-kapu is került a gépházba.


Funkcionalitás tekintetében semmi eltérés sem tapasztalható az elődhöz képest, vélhetően a kettő modellen ugyanaz a szoftver fut. A korábban említett mesterséges butítás egyre jobban a háttérbe szorul: immáron lehet a készülékekkel internetezni, zenét hallgatni, videókat nézni, és játszani - lassan, de biztosan teljes értékű tabletekké válnak a Barnes & Noble gépei.


Az új NOOKColor ráadásul csak 249 dollárba, átszámítva durván 50 ezer forintba kerül. A tudását, és a szoftveres fejlesztés irányát is figyelembe véve elképzelhető, hogy belátható időn belül egy igazi iPad-kihívó lesz az eszközből.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.