Hirdetés

Olcsó tabletek tesztje: minőség, alacsony áron?



|

Tesztlaborunkban megvizsgáltunk négy költséghatékony tabletet, hogy kiderüljön, érdemes-e ezeket az olcsó készülékeket választanunk - akár karácsonyra.

Hirdetés

Manapság már nem kell százezreket költenünk, ha jó minőségű táblagépet szeretnénk beszerezni, azonban a választást ugyanúgy meg kell fontolni, mint korábban. Felhasználási szokásaink változhattak, lehet, hogy több tárhelyre van szükségünk, mint korábban, illetve válogatósabbak vagyunk a felhasznált paneltípussal kapcsolatban is. A meggyőző teljesítmény persze változatlanul fontos.

MyAudio 916QI

Lacza Gábor, a hazai MyAudio márka létrehozója pár hónapja előrevetítette terveit, melyben a szerviz erősítését pedzegette. Erre szükség is van, hiszen a négy-öt kínai gyártótól érkező készülékekkel lehet probléma, és a márkának nem tesz jót, ha a vevők problémáira nem találnak gyors és hatékony megoldást.

A „szabásmintákkal” operáló cég berkeiből érkező MyAudio 916QI alkalmankénti kifagyásai hamar előcsalták elnyomott félelmeinket, miszerint érdemes fenntartásokkal kezelni a kínaiaknál összerakott, majd itthon márkázott eszközöket. Félreértés ne essék, nincs mindegyikkel probléma, de alkalmanként bele lehet futni egy-egy gyengébb kivitelű darabba. A 9,7 hüvelykes kijelzőjű, 1024×768 pixeles felbontású IPS-es masinával ezen az ársávon nem lenne szabad ilyen problémákkal találkoznunk, még akkor sem, ha egy tavalyi modellről van szó.

Képe egyébként szép, a Freescale iMX6Q Cortex-A9-es magokat dolgoztató négymagos processzor órajele 1200 MHz-re húzva jól teljesít, így innentől kezdve elsősorban szoftveres problémákra kell gyanakodni. Gyakori frissítésekre sajnos egyelőre nem érdemes számítani, hiszen azok is Kínából kell, hogy érkezzenek. Az esetleges hibáktól eltekintve az 1 GB RAM és a 16 GB tárhely a legtöbb felhasználó jelenlegi igényének megfelel, plusz ha nem volna elég a hely, microSD-kártyával bővíthető is az 560 grammos táblagép.

ConCorde Tab SLIM

Akár előző lapszámunk Alcor táblagépe, a ConCorde Tab SLIM is az iPad mini kitaposott ösvényén kíván előre törni. Első blikkre hasonlít a külső, az árcédulán szereplő tétel csábító ajánlatot sejtet, amitől a készülék még vonzóbbá válik. A 7,9-es 1024×768-as IPS-panellel szerelt kijelzőn a pixelkeresés közel hajolva egyszerű, de normál használati körülmények között nem lesz zavaró.

 

A matt alumínium hátlap alatt lapuló 28 nanométeres csíkszélességen készült, ARMv7 utasításkészletű Rockchip RK3188-cal már találkoztunk, bár az Alcor ZEST Q813I esetében 200 MHz-cel alacsonyabb órajelen pörgött. Ennek köszönhetően jelenlegi tesztalanyunk kissé pörgősebb lett, amit leginkább az erőforrásigényes alkalmazások futtatása során lehet érzékelni.

Hirdetés

A frissnek mondható Android felületek között is kényelmes a navigáció, az átvezető animációk nem akadnak, az alkalmazásváltás folyamatos. Kár, hogy a belső tárhely mérete nem lett hasonlóan csábító. Mindössze 8 GB-ot kapunk, melyből a rendszer után csak bő 6,5 GB-tal rendelkezhetünk szabadon. MicroSD-aljzat szerencsére van, melyet a mini-HDMI-kimenet mellett találunk az összes kezelőszervvel egyetemben. A HDMI-csatlakozónak köszönhetően a memóriakártyánkon tárolt filmeket nagyobb kijelzőn is élvezhetjük. A burkolat alatti fix, 4000 mAh-s akkumulátor egy töltéssel maximum másfél napig bírja, erőteljes használat során pedig már három-öt óra alatt lemerül.

Alcatel One Touch Tab 8HD

Nemrégiben vált elérhetővé hazánkban az Alcatel One Touch Tab 8HD, ami két társával együtt hivatott megalapozni a gyártó táblagépüzletágát. A moduláris OT EVO 7 is jópofának tűnt, de végül a francia cég legerősebb darabjára voltunk kíváncsiak. A lekerekített szélű fém hátlap igényes iPad minis külsőhöz juttatja a táblagépet. A kávák ugyan vastagabbak az almás modellen látottnál, de a kijelzőfelbontás klappol, bár egy tized collal nagyobb képátmérőt kapunk. Az így 8 hüvelykre jutó 1024×768 pixel felbontás képpontsűrűsége enyhén csökken, de tűrhető mértékben. Tűéles képeket ne várjunk, az IPS-panel fényereje közepes, de a betekintési szöggel nem lesz probléma. Amennyiben pedig a hátlap kissé merevebb lenne, erősen markolva a kijelző elszíneződésével se kellene számolni. Erre nem figyelt a gyártó, bánjunk hát gyengéden a formás masinával.

 
 

Odabent agy korábbi Rockchip széria, a 40 nm-es RK3066 kapott helyet, amit 1 GB memória és 4 GB belső tárhely kísér. A működési tempó megfelelő, bár a ConCorde érezhetően gyorsabb, plusz ott már egy frissebb Android verzió fut. Az Alcatel megoldásánál egyelőre be kell érni az Android 4.1.1-gyel. Általános célra, útitársnak, hírolvasásra, böngészésre, időelütésre tökéletes darab, de alkalmazásokkal nem áraszthatjuk el. Gyárilag mindössze 2,2 GB áll rendelkezésünkre, amit ugyan bővíthetünk microSD-kártyával, de még így is karcsú marad. Az üzemidő átlagos, a 4150 mAh-s akkumulátor egy energiafröccsel moderált használat mellett egy napig bírja.

Lenovo IdeaTab A-1000-F

A készülék komolyabb panellel szerelt, dual SIM-es A-3000-es modellje már járt nálunk korábban, így kíváncsiak voltunk a kistestvérre is. Lássuk hát a különbségeket. Az A1000-es enyhén gyengébb képességű MediaTek MT8317T lapkészletet kapott, ami csak kétmagos processzort dolgoztat. A processzor ugyan változatlanul 1,2 GHz-en pörög, a teljesítményen érezhető hatása volt a költséghatékonyság érdekében elkövetett változtatásoknak, mely a GPU-t sem kímélte. A PowerVR SGX531 nem rossz ugyan, de négy évvel idősebb az A3000-ben használt SGX544-nél, ami papíron majdnem ötször tempósabb nála. Összhatás szempontjából ekkora különbség nincs, de mérés nélkül is érezni lehet, hogy az IPS-kijelzős modell fürgébb.

 

Képernyőméret és felbontás szempontjából nincs különbség, azonban az itt alkalmazott TFT betekintési szögei gyengébbek, és a képminőség is harmatosabb. Körképünk szereplőihez képest a kisebb Lenovo adatkommunikációs képességek terén verhetetlen. A GPS- és a Bluetooth 4.0-modul megléte bővíti a felhasználási lehetőségeket, ezeknek köszönhetően az A1000 navigációra is bevethető, illetve Bluetoothon több eszközt csatlakoztathatunk hozzá. A belső tárhely mérete kielégítő, 16 GB-on kényelmesen el lehet férni, de ha a keret szűkösnek bizonyulna, akkor a táblagép jobb oldalán található bővítőhelyre egy maximum 32 GB-os microSD -ártyát csúsztathatunk. A mérlegelésnél a tárhelyen kívül az utóbbiak csak egy réteget fognak érinteni. A teljesítmény és a kijelző minősége a többségnek fontosabb.

Összegzés

Felbontás alapján egyik készülék sem diadalmaskodott, hiszen mindegyik 1024×768 pixeles felbontású, de a panelválasztás szempontjából az 50 ezres ársávnál egy tízessel olcsóbb Lenovo alulmaradt a többiekkel szemben. Kedvező árát a teljesítményén is érezni lehetett, egyik készüléket sem tudta megszorongatni. A legmeggyőzőbb benyomást a ConCorde nyújtotta – szép kijelzővel, megfelelő anyaghasználattal és erős hardverrel várja a felhasználót. Belső tárhelymérete viszont lehetne nagyobb, ugyanezért az összegért az Alcor korábban bemutatott táblája nemcsak hasonló teljesítményt nyújt, de a tárhely is a duplája benne. A második helyen az Alcatel megoldása végzett. Habár a Myaudio fürgébb megoldást rakott le az asztalra, a One Touch sokkal megbízhatóbb táblagépnek bizonyult. Hibái persze vannak: a régi SoC, a kis tárhely csökkentheti a keresletet. A nap végére még mindig úgy véljük, hogy az Asus-Google koprudukcióból született Nexus 7-tel nehéz felhasználói élmény szempontjából versenyezni

Kövess minket Facebook-on, ha még több friss tartalmat szeretnél!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.