Hirdetés

Olcsó telefon, nem rossz telefon



|

Ha sokallod a 200 ezer forintot mobilra, nem vagy egyedül, de jó hírünk van: a 100 ezer forint alatti készülékek óriásit fejlődtek és mára abszolút vállalhatók lettek.

Hirdetés

Az okostelefont cserélni kell időről időre, ez nem is kérdés: jó esetben 2-3 évet kibír egy készülék, de a használat végére már egészen biztosan kompromisszumokra kényszerülünk sebességben, szolgáltatásokban, appokban stb. Sőt, külsőre sem éppen túl szép az eszköz. Be kell látni, hogy az okostelefonok nagyon sérülékenyek, de legalábbis nincsen túl jó hatással rájuk az idő múlása. De változott-e valamit a kínálat, az eloszlás, a kategóriák az elmúlt időszakban? A válasz: Igen!


Hirdetés


Nem kell a csúcs

Nem is olyan régen még az a stratégia működött, hogy vagy olcsó telefont vettek a felhasználók gyakrabban, vagy a csúcskészüléket és azt használták a lehető legtovább. Ez mára szerencsére megváltozott, a 100 ezer forint körüli készülékek, sőt, már az 50 ezer forint körüli eszközök is egészen jók. Több szolgáltatást egyenesen a drága mobiloktól kaptak meg, és szinte mindenre jól használhatók. A kijelző elfogadható, akár full HD-s, a kamera sok MPixeles és viszonylag jó minőségű, az SoC és a GPU nem ijed meg akár a játékok futtatásától sem, nem hiányoznak az extra szolgáltatások sem - mi hát akkor a trükk?



Személyre szabott kompromisszum

Az olcsóbb modellek árait úgy tartják alacsonyan, hogy kicsit gyengébb komponenseket, alapanyagokat használnak, mint a csúcsmodellekben. Ha 100 ezer forint körül nézelődünk, már ez sem feltétlenül igaz - csak 1-1 tulajdonságban kényszerülünk kompromisszumra, a többi akár felsőkategóriásnak is tekinthető. Például olyan telefonunk lehet 100 ezer forint alatt, aminek a kijelzője szuper minőségű, a kamerája is jó, de fém helyett műanyag borítást kapott, vagy mondjuk az SoC gyengébb, mint a ma elérhető legjobb. Más gyártó épp, hogy a kamerán spórol, esetleg a rádiós modulból kapunk szerényebbet (Wi-Fi ac még nem mindenhol van, gyorstöltés, NFC és Qi zsinórnélküli töltés sem).



Ha olyan telefont keresünk, ami 2-3 évig is kitart mellettünk, érdemes masszív, akár fémborítású, lehetőleg minél erősebb SoC-vel szerelt modellt választani sok RAM-mal és mSD kártyahellyel. A kamerából talán nem kapunk olyan jót, de ezzel azért még együtt lehet élni, ahogy a Wi-Fi ac hiánya is megszokható. Ha még az akkumulátor is cserélhető, az külön jó hír (és ritkaság), így 1-1,5 év után új akkumulátorral ismét szuper üzemidőt kapunk.


A héten megjelenő PC World magazinban bemutatjuk a ma kapható legjobb mobilokat 100 ezer forint alatt, ahol bizony még mi is találkoztunk meglepetésekkel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.