Hirdetés

Ön dönt! - Az év 50 legjobb alkalmazása - I.



|

Talán furcsa, hogy az év 50 alkalmazást ígértük, de ehelyett itt több mint száz alkalmazást gyűjtöttünk össze. A végső eredménybe Ön is beleszólhat!

Hirdetés

Az ötven legjobb köztük van, de eredményt csak később hirdetünk. Az alkalmazásokra Ön is szavazhat, válassza ki, illetve pontozza őket, ebből fog összeállni a végső sorrend.

Az alkalmazások túlnyomó többsége mobil-alapú, de menet közben világossá válik majd, hogy miért is fontos kiemelni: „minden platformra”. A legtöbb program több operációs rendszeren is átível, illetve weben keresztül érhető el, hogy bárhonnan, bármikor és „bármivel” használni tudjuk.

 

 

Mobil munka, online iroda

 

Összeállításunk első részében leginkább azokat a programokat és szolgáltatásokat keressük elő, amelyek megkönnyítik a „futtában” dolgozó emberek életét. Többségük valamilyen mobiltelefonra készült, ám némelyiknek van windowsos változata is, illetve az adott szolgáltatáshoz valamilyen PC-s szoftver – például böngészőbeépülő – is tartozhat.

 

 

 

Hogy egy helyen kézben tarthassuk a jelszavainkat az iPhone-on, próbáljuk ki a 1Password programot. A mobilalkalmazás képes szinkronizálni saját asztali változatával is, igény szerint egyéb személyes információk tárolására, védelmére is használható. A windowsos (egyelőre béta) változat ára 21, az iPhone-kiadásé 10, a Mac OS-verzióé 40 dollár.

 

 

 

Archívumok kezelésére használható az erőteljes AndroZip File Manager, működik 7-ZIPPhone, BZIP2, GZIPhone, RAR, TAR és ZIPhone állományokkal is, emellett GZIP, TAR és ZIPhone tömörített fájlok létrehozására is alkalmas és mint neve is mutatja, Android platformon fut. Ingyenes.

 

 

 

Kicsit PC-s hangulatot ad a telefonnak az Astro File Manager for Android, a régi idők fájlkezelő alkalmazásait idézve. A segítségével másolhatunk, mozgathatunk, átnevezhetünk állományokat, lementhetünk és küldhetünk alkalmazásokat, illetve tömöríthetünk is. A reklámokat megjelenítő változat ingyenes, a reklámmentes kiadás 3,99 dollár.

 

 

 

Fogyasztóból tartalom-előállítóvá válhatnak az iPad-felhasználók, ha telepítik a Bento programot a hardverükre. A Mac OS alatt is elérhető személyi adatbázis és szervező alkalmazás segítségével adatbázisokat, táblázatokat, dokumentumokat készíthetünk a leggyakoribb típusfeladatokhoz (például leltár, receptek, költségek, útnyilvántartás) a 25 beépített sablon segítségével. Van próbaverzió is, és 29 angol fontért családi, háromszemélyes licenchez juthatunk.

 

 

 

Kiterjeszthetjük BlackBerrynk riasztójelzés-készletét a BerryBuzz segítségével. A LED színjelzések és a vibráció fajtái testre szabhatók, valamint megoldható az is, hogy a LED az alapértelmezésben 15 percre maximált időponton túl is villogjon. A havonta 6 dollárba kerülő alkalmazás révén beállítható, hogy a figyelmeztetések mindaddig élesek maradjanak, míg nem nyugtáztuk azokat.

 

 

 

Túl sok naptárban kell kutakodnunk? A CalenGoo szinkronizálható a Google Calendar szolgáltatással és még a megjelenésében is hasonlít ahhoz. Lehetőségünk van embereket meghívni a bejegyzett eseményekre, emellett beépített tennivalólista is rendelkezésünkre áll. A 7 dollárért beszerezhető program iPhone, iPod Touch és iPad készülékeken használható.

 

 

 

Ha névkártyák címjegyzékre viteléről van szó, akkor jól jöhet a CamCard Lite, amely beépített OCR-motorja révén képes elolvasni és címtárba illeszteni a lefényképezett névkártyákat. A cél lehet egy Gmail- vagy Exchange-címjegyzék is. Az Android 2.x-es és iPhone-os változatban is elérhető szoftvernek létezik ingyenes és 7 dolláros verziója is.

 

 

 

Találkozók, megbeszélések, rendezvények ütemezésére, a megfelelő időpont megszavaztatására használható a Doodle ingyenes szolgáltatása, illetve az az iPhone-alkalmazás, amely erre támaszkodik.

 

 

A Dragon nevét korábban is hallhattuk Naturally Speaking beszédfelismerő (diktáló) szoftvere kapcsán. Ennek mobilváltozatát építették be a Dragon Dictation 2 alkalmazásba, amelynek hosszabb szövegeket diktálhatunk angolul, németül, olaszul vagy franciául ahelyett, hogy a képernyős billentyűzettel bajlódnánk. Az iPhone-ra, iPadre és iPod Touch-ra is elérhető program ingyenes.

 

 

 

A meglehetősen közismert és jól megtervezett Dropbox szolgáltatás lehetővé teszi, hogy mappákat oszthassunk meg több számítógép között. Az Androidra és iOS-re írt kliensek (a BlackBerry-változat még a műhelyben) ingyenesek és lehetővé teszik, hogy ugyanazokat a fájlokat okostelefonunkról is elérjük.

 

 

 

Szöveges, fényképes és hangjegyzeteket gyűjthetünk és rendszerezhetünk az Evernote szolgáltatás kereshető archívumában, amely kiválóan segít abban, hogy ne felejtsük el tennivalóinkat és ötleteinket. A program szinte minden eszközön (PC, Mac és mobil) elérhető, adott az iPad-, Android-, BlackBerry-, iPhone- és Windows Mobile-támogatás, sőt még Palm Pre és Pixi mobilokkal is használható. Az alapszolgáltatás ingyenes.

 

 

 

Android os telefonokon vehetjük hasznát az ingyenes Gesture Search-nek, amely lehetővé teszi, hogy ismerőst, zenét, alkalmazást vagy könyvjelzőt keressünk a betűk és számok érintőképernyőre rajzolásával.

 

 

Ki ne ismerné az ingyenes Google Dokumentumok szolgáltatást, amely lehetővé teszi, hogy webböngészőben szerkesszünk dokumentumokat, amelyeket szerkesztés közben is a Google kiszolgálóin tárolhatunk és nem kell letöltenünk az éppen használt gépre?

 

 

 

Az időbeosztásunk menedzselése trükkös lehet. Az Android OS alatt használható gTask feladatkezelő szinkronizálható a Google Tasks szolgáltatással, amely elérhető a Gmail webes felületén és a Google Calendarban is. Olyannyira hasznos, hogy minden androidos telefonon ott a helye.

 

 

 

Ha távolról szeretnénk elérni a PC-nket, akkor a LogMeIn szolgáltatása a legjobb választás. A modern kor követelményeinek megfelelően választhatunk a desktop- és az okostelefonos verzió között – utóbbi Androiddal és iPhone-nal kompatibilis, magyar felülettel is rendelkezik és LogMeIn Ignition névre hallgat. 30 dollár egy évre.

 

 

 

A rengeteg bejövő/kimenő üzenet kezelése manapság életfontosságú. A MailSuite szolgáltatása pontosan ezen a területen segít, méghozzá úgy, hogy egy helyen kezeli a különböző e-mail fiókokat, illetve elbánik több Twitter-accounttal is. Az okostelefonokról, PC-ről és Mac OS alól is elérhető szolgáltatás cikkünk írásakor még ingyenes béta-tesztelési fázisban leledzett.

 

 

 

Netes prezentációk készítésére használható az ingyenes myBrainShark. A webcast-alapú szoftver kiváló termékbemutatókhoz, tanulmányok kommentálásához, de bevethető egy-egy podcast, e-learning előadás erejéig, vagy éppen egy diavetítés narrációjához is.

 

 

A Microsoft a felhőalapú technológiákat kihasználva, a könnyebb és hatékonyabb együtt dolgozás segítésére bővítette ki az ingyenes Office Web Apps szolgáltatással az Office 2010-es kiadását. Ennek eredményeképpen a weben keresztül intézhetjük ügyeinket a kollégákkal, és akár menet közben is elérhetjük, szerkeszthetjük Office-os dokumentumainkat.

 

 

 

Ne vesződjünk BlackBerry okostelefonunk különböző indítófelületeivel és képernyőivel! Az 5 dolláros QuickLaunch segítségével korlátlan számú ikont hozhatunk létre, amelyek egyetlen klikkel vezetnek el minket bármelyik böngészőbeállításhoz, funkcióhoz vagy alkalmazáshoz.

 

 

 

Remember The Milk: fejlesszük tökéletesre tennivaló listáinkat ezzel az ingyenes, de mégis funkciógazdag programmal. Használhatunk emlékeztetőket, válthatunk az elvégzett és még elvégezetlen feladatok közt, válogathatunk fontosság, dátum vagy elnevezés szerint is.

 

 

 

Ha valamely témában átfogó felmérést, például közvélemény-kutatást kell készítenünk, akkor az ingyenes SurveyMonkey szolgáltatás lesz a segítségünkre. E webalapú kérdőívgyártó és -monitorozó rendszer igen erős az elemzések elkészítésében és a különböző szűrők létrehozásában. Nagyobb cégek, például könyv- és újságkiadók is használják olvasói felméréseik során. Egyetlen hátránya, hogy angol nyelven érhető el.

 

 

 

Az érintőképes mobilok virtuális billentyűzetén való gépelés még azoknak is kihívást jelent, akik sokat használják ezt a szövegbeviteli módszert. Ezért erősen ajánlott a mindössze 4 dolláros SwiftKey kipróbálása, amely alaposan felgyorsítja a kissé ügyetlen beviteli eszköz kezelését. Az Androidot használók eddig kizárólag pozitívan nyilatkoztak róla.

 

 

 

A Tether applikáció lehetővé teszi, hogy PC-nk vagy Macintosh-unk egy BlackBerry okostelefon 3G-kapcsolatát használva csatlakozzon az internetre. Ára 50 USD, illetve 30 euró.

 

 

 

Csak az androidos készülékkel rendelkezők tölthetik le a gondolatainkat, ötleteinket kordában tartó, azaz rendszerező Thinking Space alkalmazást. A sokat gondolkodó, mindig új megoldásokra vágyóknak jól fog jönni az ötletek szervezéséhez és új koncepciók kialakításához. Az ingyenes verzió reklámokat tartalmaz, a prémium verzió ára pedig 4 dollár.

 

 

 

A Vlingo akkor jöhet kapóra, amikor valami miatt akadályozva vagyunk, és nem tudjuk a billentyűzetet vagy a gombokat használni. Hangutasításokkal segít bennünket a mobilos alapfunkcióinak elérésében: ide tartozik az alap üzenetkezelés, hanghívások indítása, Facebook-állapotfrissítések, és jegyzetek készítése. Android és BlackBerry rendszereken még a beérkező üzeneteket is felolvassa. A Symbian rendszerekre is elkészített program sajnos csak angolul ért és beszél. Az alapverzió ingyenes, a prémium változat ára platformtól függ.

 

 

 

A szabad és lehető legkevésbé terhelt Wi-Fi-kapcsolatokra vadászó Android-használók biztosan örülni fognak az ingyenes WiFi Analyzernek. Ez a segédprogram grafikusan jeleníti meg az egyes Wi-Fi SSID-k jelerősségét azzal az információval együtt, hogy ezek mely csatornákat használják.

 

 

Wuala Sync – a Wuala.com online tárhelyet biztosít előfizetőinek, de egy kicsit másképp, mint a többiek. Különlegessége abban rejlik, hogy saját magunk is bérbe adhatjuk gépünk tárkapacitását – mindössze napi 4 bekapcsolt üzemórát kér csak a Wuala. Az adatok persze titkosítva tárolódnak, így a biztonság garantált, és az is, hogy legyünk bárhol a világon, mindig szinkronizálhatjuk az adatainkat oda-vissza. Az első 1 GB ingyenes, egy 10 GB-os fiók pedig 29 USD egy évre, de ezen összegbe beszámítható az általunk biztosított hely bérleti díja is.

 

 

 

A Zoho nemcsak egy egyszerű webes alkalmazás, hanem egy komplett webalapú, irodai szoftvercsomag, amelyet közösen használhatunk a kollégákkal, ismerősökkel. Legyen szó akár naptárkezelésről vagy online megbeszélésekről, a Zoho lehetővé teszi, hogy megosszuk és közösen dolgozzunk egy dokumentumon, amelyben mindenki egyedi színnel ejtheti meg változtatásait. Mobilos és táblagépes kliensprogramok is egyaránt elérhetők hozzá. Ingyenes.

 

 

 

A Zumo Drive szintén a webes tárhelyet biztosító, szinkronizálási és megosztási szolgáltatások közé tartozik. Kliensprogramja elérhető Windows, Mac, Linux, iPhone, Android és Palm Pré platformokon is. Az első 2 GB tárhely ingyenes.

 

 

Cikksorozatunknak még nincs vége, kattintson a folytatáshoz!

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.