Hirdetés

Ön dönt! - Az év 50 legjobb alkalmazása - II



|

Talán furcsa, hogy az év 50 szoftverét ígérjük, de ehelyett háromrészes sorozatunkban több mint száz programot gyűjtünk össze. Az ötven legjobb köztük van, de eredményt csak később hirdetünk. Az itt bemutatott alkalmazások között Ön is szavazhat azokra, amelyeket különösen hasznosnak, eredetinek talál.

Hirdetés

Mint legutóbb, a bemutatandó szoftverek túlnyomó többsége most is mobilalapú, és ennek megfelelően nemcsak PC-re, hanem elsősorban „minden platformra” írottak. A legtöbb program több operációs rendszeren is átível, illetve weben keresztül is elérhető, hogy bárhonnan, bármikor és „bármivel” használni tudjuk.



Kapcsolatok és híváskezelés

 

 

Csevegjünk a barátainkkal: a legtöbb okostelefonra elérhető BeejiveIM lehetővé teszi, hogy egyszerre használjuk az AIM, Facebook, GoogleTalk, ICQ, Jabber, MSN, MySpace és Yahoo! üzenetküldő rendszereit. A program ára 10 dollár egy készülékre, az átvihető licenc pedig 15 dollárba kerül.

 

 

Az ingyenes BlackBerry Messenger azonnali üzenetküldő kliensprogram használatával könnyedén felvehetjük a kapcsolatot más BlackBerry-tulajdonosokkal. Az egyedi BlackBerry PIN-kód segítségével bővíthetjük ismerőseinket, cseveghetünk velük, illetve képeket és videókat is megoszthatunk másokkal.

 

 

A szintén ingyenes Bump az egyik legmókásabb mobilalkalmazás, amellyel valaha találkoztunk. Az Apple és androidos készülékeken futó program működéséhez elengedhetetlen a készülékek fizikai érintkezése – bump, más néven összeütés –, amely révén megoszthatunk két okostelefon között névjegyzéket, médiafájlokat és könyvjelzőket, de akár a népszerű közösségi hálózatokhoz történő kapcsolódás és az azokon történő csevegés is kivitelezhető. A GPS-vevő jelzései alapján érzékelik egymást a telefonok, majd ezután a program webes kapcsolaton keresztül indítja meg az adott állományok megosztását.

 

 

Csevegőstílusban, szövegbuborékos megjelenítéssel bír az ingyenes, BlackBerry készülékekre fejlesztett Crunch SMS, amely nagyfokú személyre szabhatósággal bír. Képeket rendelhetünk ismerőseinkhez, több szín közül választhatunk, hangulatjeleket és aláírást adhatunk üzeneteinkhez.

 

 

Elegáns és letisztult felületen keresztül kezelhetjük Facebook- és Twitter-hozzáférésünket a HootSuite webes szolgáltatásával. A HootSuite számos extra funkciói révén tűnik ki az átlagos közösségi hálózatokat menedzselő alkalmazások közül. Ütemezhetők vele az állapotfrissítések, követhetjük az általunk beállított kulcsszavakat és gyűjtőcímkéket adhatunk meg nekik, valamint lefordíthatjuk a frissen megjelenő üzeneteket, bejegyzéseket is. Több böngészőhöz is letölthető a beépülője. Ingyenes.

 

 

Az Android platformra készült Missed Call révén a felhasználó nem fogadott és bejövő hívásokhoz, üzenetekhez, Bluetooth-állományok érkezéséhez és naptárbejegyzésekhez választhat csengőhangokat, vibrációs jelzéseket és figyelmeztető jelzéseket, illetve LED-es állapotjelző fényt is. Ingyenes.

 

 

Helymeghatározással, valamint beépített kép- és videokezelővel kedveskedik a BlackBerry-felhasználóknak az ÜberTwitter. A program a Twitter kezeléséhez szükséges összes funkcióval rendelkezik, ám ezenfelül képes a hivatkozások rövidítésére és csoportok létrehozására is. Ingyenes.

 

 

Tudásbázis és információszerzés


 

A Berry Weatheren keresztül a BlackBerry-felhasználók azonnal értesülhetnek az aktuális időjárási adatokról, riasztásokról és tanácsokról, továbbá részletes hetes és 24 órás előrejelzést kaphatnak világszerte több mint 72 000 helységre lebontva. 10 dollárba kerül.

 

 

Ha épp úton vagyunk, akkor indítsuk el a Bloomberg Mobile-t, amely többek között a legfrissebb pénzügyi és vállalati híreket, tőzsdei helyzetjelentéseket és az aktuális piaci trendeket jeleníti meg az adott készüléken. A program diagramos formában mutatja be adott produktumok, részvények árainak alakulását, illetve a piaci trendek elemzéseiről is értesíti a felhasználót. A Nokia készüléken is elérhető alkalmazás ingyenes.

 

 

Magának a licitálásnak is megvan a saját alkalmazása, amely segít lépést tartani az üzleti élet történéseivel, valamint mélységében is áttekintést nyújt a piacról, 5,99 angol font fejében. A StockSpy Windows, Mac OS és iOS alatt is elérhető, iPad alatt futtatható változata valós idejű betekintést ad a pénzügyi hírekbe és elemzésekbe, adatokkal és diagramokkal együtt.

 

 

Az eBay közismert aukciós rendszerében a tudás hatalom. Az Android, BlackBerry és iPhone készülékekre elkészített eBay Mobile révén folyamatosan figyelemmel kísérhetjük az árverésre kirakott termékekre érkező liciteket. Ingyenes.

 

 

Ha a napi híreket egy helyen szeretnénk elolvasni, akkor az eSobi Mobile-t ajánljuk. Az alapvetően RSS-olvasónak tervezett program és a hozzá tartozó webes szolgáltatás nemcsak hírtöredékeket küld a felhasználó felé, hanem podcast-epizódokról is értesítést adhat. A legutolsó 20 adás eltárolható, így később is megtekinthető, ha netán épp lemaradtunk volna valamelyikről. Az Android és Windows Mobile rendszerekre készített kliens 6, a jóval többet tudó windowsos alkalmazás 25 dollárért kapható.

 

 

A webes Flashlight Worthy szolgáltatás segít kiválasztani a következő elolvasandó könyvet. A szoftver téma, típus és olvasói visszajelzések alapján listákat ajánl azokról a kötetekről, amelyek érdekelhetik a felhasználót, az Amazon könyváruházára mutató hivatkozások pedig lehetővé teszik a kiválasztott könyv azonnali megvásárlását. Ingyenes.

 

 

Könyvmolyok számára jótétemény a Lovereading.co.uk weboldal, amely hasonló elven működik, mint a Flashlight Worthy: fejezeteket és szerzői interjúkat kínál a regényekkel és életrajzokkal kapcsolatban, hogy eldönthessük, meg kívánjuk-e vásárolni a könyvet. A felhasználótársak ajánlásai alapján ötleteket is ad a további olvasáshoz.

 

 

Az iCurrent egy olyan webes hírszolgáltatás, amelyben kulcsszavak és témák alapján kérhetjük le napi vagy tetszés szerint beállítható időtartam szerint az angol nyelvű híreket. Ez akkor lehet ideális, ha csak egy-két téma érdekel minket, és nem óhajtunk foglalkozni az egyéb híradásokkal. Ingyenes.

 

 

Jobban beoszthatjuk az internetes cikkek olvasására szánt időnket az Instapaper révén. Egy böngészőkiegészítő – és persze a mögötte lévő webes szolgáltatás – révén akár iPhone-on böngészve a Read Later gombbal félretehetjük a cikket, hogy később jobb körülmények között olvashassuk egy e-book olvasón vagy egy asztali számítógép képernyőjén. Az Instapaper újratördeli a cikkeket, kihagyja a zavaró Flash-reklámokat, hogy olvashatóbb eredményt tárhasson elénk.

 

 

A Windowson is elérhető, multiplatform Kindle szoftver révén akár okostelefonunkkal is betekinthetünk az Amazon kínálatában elérhető könyvekbe, hogy eldönthessük, hogy a későbbiekben meg szeretnénk-e vásárolni őket. A letisztult és testre szabható kezelőfelületen belenézhetünk a kiválasztott könyv első fejezetébe, illetve a már megvásárolt alkotás szövegébe könyvjelzőket, jegyzeteket és kiemeléseket helyezhetünk el.

 

 

10 dollárért segít rendet tartani podcastjaink között a PodTrapper podcatcher, amely automatikusan letölti kedvenceink újabb epizódjait, hogy amikor időnk van rá, offline is meghallgathassuk őket. A blackberrys és androidos készülékeken futtatható alkalmazás saját podcast-böngészőt tartalmaz, lehetővé teszi a lejátszólisták készítését és elmenti, hogy éppen hol tartottunk egy hosszabb anyag meghallgatásában.

 

 

A Project Gutenberg révén ingyenes könyvgyűjteményhez juthatunk, legalábbis olyan művekből, amelyek jogvédelme már lejárt.

 

 

Sokkal több könyvet találunk a Google Books keresőjében, köztük rengeteg ingyenes, és belenézhetünk a szerzői jog védelme alá eső művekbe is, ráadásul általában nemcsak néhány oldal lapozható, hanem sokszor a könyv nagy részében böngészhetünk. A kiválasztott mű meg is vásárolható.

 

 

Az előbb említett gyűjtemények főleg angol nyelvűek, de van köztük néhány magyar mű is. A teljes legális hazai kínálatot a Magyar Elektronikus Könyvtár honlapján böngészhetjük végig.

 

 

Nagyszerű anyagokat kínálnak az előbb említett webes könyvtárak, de nem mobilos olvasásra szolgálnak. A kifejezetten erre a célra kifejlesztett szoftverek kiterjedt formátumismeretük mellett kényelmi szolgáltatásokkal segítenek, például megjegyzik, hogy hol tartottunk legutóbb és a következő indításkor ott ütik fel az elektronikus könyvet. A korábban már említett multiplatformos Amazon Kindle mellett érdemes szót ejtenünk a szintén ingyenes Stanza programról, amely az iPhone-os könyvolvasók „királya”.

 

 

Nemcsak geodéták számára lehet hasznos a Smart Measure mobilalkalmazás, amely az androidos okostelefonok kameráját használja. A program lényege, hogy megméri egy objektum magasságát és kiszámítja, hogy milyen messzire van. Nemcsak hasznos, de ingyenes szoftver is.

 

 

Hihetetlen, de létezik vízmérték (libella) alkalmazás is mobiltelefonra. Az ingyenes Spirit Level Plus Androidon, az egydolláros iBubbleLevel  iPhone-on segít beállítani a falra akasztott képeket, hogy azok pontosan függőlegesen álljanak.

 

 

Sok örömet szerezhet a csillagászat iránt érdeklődőknek a Star Walk, egy nem túl terebélyes, de nagyszerű letöltés, amely iPhone-on segít ismert vagy kevéssé ismert csillagképeket, konstellációkat felismerni. Pusztán az ég felé kell fordítanunk a telefont, amely érzékeli az irányt és a szöget, így meg tudja mutatni a kijelzőn, hogy épp mit láthatunk az égen. Mutatja a holdfázisokat is. Az iPhone-verzió 3, a kicsit többet tudó iPad-változat 5 dollárba kerül.

 

 

Szinte az összes okostelefonra letölthető a WeatherBug Mobile alkalmazás. A telefon GPS-információit felhasználva, részletes helyi jelentést ad az időjárásról, előrejelzéssel, radar- és műholdas térképpel, hőmérséklettérképpel stílusos, csúsztatható felülettel. Ingyenes és beállítható nyitóképernyő alkalmazásnak is, emellett Windowsra is elérhető.

 

 

Hol vagyok?

 

 

Ha elhagynánk a mobilunkat, akkor az AntiDroidTheft távolról élesíti a GPS-vevőt, amelynek segítségével megállapíthatjuk a telefon pozícióját. Sőt, akár a kamerát is működésbe hozhatjuk, így egy fotó készítésével még azonosíthatóbbá válhat a készülék helyzete. Ingyenes.

 

 

Ha tanácsokat szeretnénk begyűjteni arra vonatkozóan, hogy milyen érdekes helyet keressünk fel Nagy-Britanniában, akkor érdemes a Visit Britain által készített British Film Locations iPhone-programot kipróbálni. A Near Me (=Közel hozzám) funkcióval kideríthetjük, hogy van-e olyan helyszín a közelben, amely szerepelt már a mozivásznon. Minden filmről és az adott jelenetről is kapunk egy rövid leírást, amelyben szerepelt a helyszín. Ingyenes.

 

 

Külföldön barangolva kereshetünk ismeretlen ismerősöket is. Legyünk egy étteremben, kávézóban, bárban vagy akár egy buszmegállóban, a Foursquare segítségével minden aktuális eseményre, helyre bejelentkezhetünk, és azt is ellenőrizhetjük, hogy más Fousquare-tagok ott tartózkodnak-e éppen. Minden „check-in” pontot, vagy akár díjat, jelvényt (badge) ér, ha pedig valahova gyakran bejelentkezünk, akkor az adott hely „polgármesteri” (Mayor) címét is elnyerhetjük. Az okostelefonokra írt program és szolgáltatás ingyenes.

 

 

Az ingyenes és fejlettebb, fizetős Pro változatban is elérhető Google Earth program részletes műholdképeinek használatával az egész világot felfedezhetjük. Az érdekes, különleges helyszínek mindegyikét linkek jelzik, amelyek fotókhoz, leírásokhoz és egyéb hasznos tartalmakhoz vezetnek. A fő honlapon (www.google.com/earth/) a windowsos, linuxos és Mac OS-es változatokat tölthetjük le, az m.google.com/earth-t pedig eleve a mobileszközök képernyőjére optimalizálják.

 

 

Az ingyenes Layar Reality Browser a kiterjesztett valóság (augmented reality) technológiájával képes az androidos mobilok, illetve iPhone-ok kamerája által látott képre, és az azon szereplő helyszínekre (éttermek, közlekedési csomópontok, múzeumok, hotelek) pluszinformációkat ráhelyezni. Sőt még arra is lehetőség van, hogy a kamerával „befogott” személyek Twitter-bejegyzéseit is megjelenítsük. Sajnos online adatbázisa elsősorban a nálunk nyugatabbra levő országokban használható.

 

 

Senki nem tilthatja meg, hogy valaki fizetős navigációs programot használjon utazásai során, de mi az iPhone és BlackBerry készülékekre írt ingyenes MapQuest 4 Mobile kipróbálására buzdítanánk olvasóinkat. Az applikáció fordulóról fordulóra történő hangos navigációval, az útvonal automatikus újratervezésével, gyalogos útvonalakkal és még sok egyéb funkcióval szolgál.

 

 

A közösségi alapú, olvasók által szerkesztett, Wikipédia-szerű oldalaknak se szeri, se száma, mégis igen kevés akad belőlük, amely valóban hasznos. Üdítő kivételt képez az OpenStreetMap, amely egy, a felhasználók által szerkeszthető, együttműködésen alapuló térkép. Ha eddig nem használta ki valaki telefonjának GPS-vevőjét, ezzel érdemes lesz elkezdeni.

 

 

Az iPhone-ra írt MotionX-GPS kiváló eszköz azok számára, akik futás, kocogás, séta közben szeretnék nyomon követni az útvonalukat. A szoftver rögzíti az átlagos és legnagyobb sebességünket, a megtett táv pedig térképként exportálható az alkalmazásból. A program mindössze 3 dollár, de butított ingyenes (Lite) verzióban is elérhető.

 

 

A Runkeeper telefonunk GPS-vevőjének segítségével jegyzi testmozgásunk (futás, kocogás) távját, időtartamát, iramát, útvonalát, valamint a leküzdött emelkedőket is. Az adatokat később szinkronizálhatjuk a Runkeeper weboldalán, amelynek köszönhetően megtekinthetjük edzéseink történetét. Az Android és iOS (iPhone, iPad stb.) platformra írt program alapváltozata ingyenes, a mintegy 8 eurót érő Pro változat kezeli az intervallumedzéseket, hangjelzésekkel figyelmeztet, és beépül a zenéink lejátszási listájába. Mindkét változat letöltéséhez először regisztrálnunk kell magunkat a runkeeper.com-on.


 

 

Elsősorban túrázóknak, kirándulóknak, kerékpárosoknak készült a z iPhone-os Trails. Az alkalmazás menet közben automatikusan rögzíti az útvonalunkat, de még azzal is megbízhatjuk, hogy bizonyos időközönként fotókat készítsen telefonunk kamerájával. Mindez akkor különösen hasznos, ha utólag nehezen azonosítható utakon, útvonalakon közlekedtünk. 4 dollárért tölthető le.

 

 

A TripAdvisor.com azon független, szabadon utazni vágyók gyűjtőhelye, akik csak a legutolsó esetben szeretnek olyan helyeken megszállni, mint a híres-neves (de inkább hírhedt) „Waczak Szálló”. A beszámolókkal, kritikákkal teli weboldalnak elkészült a kényelmesen használható, ingyenes, szinte minden okostelefonon futó kliense is (www.tripadvisor.com/MobileApps), a tartalom persze változatlanul hasznos.

 

 

 

 

A Wi-Fi Finder kötelezően beszerzendő alkalmazás az iPhone-nal utazóknak. A szoftver adatbázisa 140 ország több mint 280 000 fizetős vagy akár ingyenes hotspotját tartalmazza. A találatokat szűrhetjük szolgáltatók, vagy helyszín alapján is. Ingyenes.

 

 

 

 

A World Mate szinte minden okostelefonra feltelepíthető kliensével teljes hozzáférést kapunk azokhoz az útvonalterveinkhez, amelyeket korábban a World Mate webes szolgáltatásával készítettünk el. Az applikáción keresztül friss információkat kapunk a járatokról, szállodákról, autóbérlési lehetőségekről és még sok egyébről – mindezt kattintható linkek formájában. A Prémium verzió figyelmeztet a járatok késésére, ezenfelül pedig alternatív útvonalakat is ajánl. A Basic változat ingyenes, a Premium szolgáltatásért pedig 12 dollárt kell fizetnünk havonta.

 

 

 

 

Az XE Currency több mint 180-féle valuta átváltására képes, és ezt mindig friss ráták alapján teszi. Az alkalmazás megjegyzi a legutóbbi átváltást arra az esetre, ha offline szeretnénk használni vagy ellenőrizni az adatot. Mind a webes szolgáltatás, mind az Androidra, iPhone–ra és BlackBerrykre írt kliensprogramok használata ingyenes.

 

Fotók telefonon, telefonról


 

 

 

Tegyünk több fotót egy képre a Diptic segítségével! Az iPhone-on használható, 2 dolláros alkalmazás két-három képet képes elhelyezni egyetlen képre, így az egy témáról készített képek elférnek egyetlen közös fotón.

 

 

 

 

Ne elégedjünk meg a telefon nal készített fotókkal, hozzuk ki belőlük a maximumot és dobjuk fel a képeket különböző effektekkel (például halszemoptika-hatással) az Android operációs rendszerre telepíthető ingyenes FxCamera programmal!

 

 

 

 

Androidos mobiltelefonokkal készült fotók manipulálásához és javításához nem feltétlenül szükséges számítógép, a PicSay használatával már a telefonon elintézhetjük ezek nagy részét. Ingyenes és kicsit többet tudó Pro változatban is kapható.

 

 

 

 

Az iPhone 4 előlapi kameráját kihasználó alkalmazások közül az egyik legnépszerűbb az IncrediBooth, amely a vérbeli és idehaza is létező (leginkább aluljárókban és plázákban található) fotókabinokhoz hasonlítható élményt ad, mindössze egy dollárért. Az elsősorban fiataloknak szánt program amellett, hogy három retróeffektet is támogat, kiválóan alkalmas közös „bulifotók” készítésére és azok megosztására.

 

 

 

 

A mobilkészülékkel készült fotók megosztásának egyik legegyszerűbb és leggyorsabb módja, ha feltelepítjük az ITookThisOnMyPhone webes szolgáltatás okostelefonos kliensalkalmazását, ennek segítségével az elkészült képeket egyetlen gombnyomással feltölthetjük a legnépszerűbb közösségi vagy fotómegosztó oldalakra. A szolgáltatás ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

 

 

 

 

Nyilvánvalóan többen is hallottak már az ingyenes Picasa képmegosztó szolgáltatás asztali gépre szánt fotószerkesztő programjáról, amely kiválóan használható a fényképek vizuális katalogizálására, rendezésére és persze feljavítására. Amennyiben csak androidos mobiltelefonunk van kéznél, úgy a Picasa Tool Pro Widget segítségével sem kell lemondanunk a Picasa szolgáltatásairól. A program segítségével elérhető saját és barátaink fotóalbuma, kötegelt képfeltöltésre is van lehetőség, illetve a folyamatos fejlesztésnek hála a funkciók tárháza folyamatosan bővül. Ingyenes.

 

 

 

 

A mennyiben mégis nagyobb változtatást kellene eszközölnünk megosztásra szánt képeinken, a Paint.Net alkalmazást ajánljuk e célra, amely egy hasznos és ingyenessége ellenére meglepően nagy tudású fotó/képszerkesztő program Windowsra. A szoftver támogatja a rétegeket (layer) és számos effekt közül válogathatunk, amellyel feldobhatjuk a képet. A Paint.Net másik előnye a többi hasonló ingyenes programmal szemben – mint amilyen például a Gimp – az egyszerű és gyors kezelhetőség.

 

 

 

 

Még Windows sem kell, ha az online Photoshop Express szolgáltatást használjuk képszerkesztésre. A „nagy” Photoshopot, a képszerkesztők nagyágyúját talán nem kell senkinek sem bemutatnunk. Az Adobe terméke a grafikusok egyik nagy kedvence, méltán tett szert nagy hírnévre, de ára és komplexitása révén az egyszerű felhasználók számára kissé bonyolult a használata. Ezzel szemben a webes változat ingyenes, egyszerű és bárhonnan elérhető, mindössze egy saját, ingyenes fiókot kell létrehoznunk.

 

 

 

 

Ha képeinket jobban szeretnénk könyvben publikálni, akkor a Blurb itthonról is elérhető szolgáltatása az, amit keresünk. A Blurb segítségével nemcsak hagyományos könyvet szerkeszthetünk, hanem fotóalbumot, portfóliót és számos egyéb kiadványt. Az elkészült művet megoszthatjuk vagy pénzért is árusíthatjuk a Blurb saját webes könyváruházában, de akár valódi, nyomtatott példányokat is készíttethetünk. Az ár a kiadvány fajtájától és persze példányszámától függ.

 

 

 

 

Végezetül álljon itt egy nem annyira fotós, ám esetenként hasznos, illetve látványos alkalmazás Androidra. A Color Flashlight lényegében elemlámpát csinál a telefonból, a kijelzőre kirajzolt ragyogó felületekre ráadásul különféle villanó, vibráló effekteket is beállíthatunk. Ingyenes.

 

 

Cikksorozatunknak még nincs vége, kattintson a folytatáshoz!

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.