Hirdetés

Opera Mini - világháló a zsebemben



|

Hirdetés

Az Opera weblapján a főoldalról egyenesen a kifejezetten mobil készülék számára kifejlesztett szoftver linkjére klikkeltem, és már böngészhettem is azokat a készülékeket, amelyeket hajlandó támogatni a fejlesztő cég. Az Opera bizonyos verziója már előre van telepítve a kommunikátorokban, ellenben mivel Java képes készülékről van szó, más típusokra szánt programot is le tudunk tölteni - az Opera Mini azon túl, hogy ingyenes, bármelyik Java futtatására alkalmas mobiltelefonon elindul. A gyors installálás után egy leheletnyit sokat tölt az alkalmazás, de legalább egy hasznos kezdőképernyővel nyitja a sort: itt tudunk webcímet beírni, a Google vagy a Wikipedia-ban keresni, illetve a korábban megtekintet oldalak linkjét is itt találjuk. Új cím megadásánál az Opera van olyan kedves, hogy a www-t automatikusan beírja a mezőbe, és nekünk már csak az URL további részét kell megadnunk.
A szoftver képes bármelyik a telefonban megtalálható vezetéknélküli adatátviteli technológiával (3G, Wifi, EDGE, GPRS) szörfölni, igaz, kissé furcsa, hogy a piros szegélyek ellenére egy oda nem illő rikító zöld színű G betű jelzi az aktív GPRS/EDGE kapcsolatot a jobb felső sarokban. A domain begépelése után nem is igazán az oldal letöltése tart hosszú idege, hanem maga a feldolgozás és az optimalizáció. Ugyanis az egyes tartalmakat a szoftver egy hasábba tördeli, így ami a valóságban egy sort jelent (például egy táblázat esetén) az a telefonunk kijelzőjén egy oszlop lesz. Így igen sokat kell görgetni, de csak függőlegesen.
A joystick használatával egyszerű a navigáció: ha lefelé léptetjük akkor csak az egyes linkek és adott esetben a számok lesznek aktívak, ha viszont az oldal aljára vagyunk kíváncsiak jobbra kell mozgatnunk a "kormánybotot", és már szaladunk is lefelé a lábléchez. Ugyanezt a műveletet visszafelé a joy balra pöckölésével tehetjük meg. A program kezeli a stíluslapokat, így az oldal nem fog szétesni, illetve gyakorlatilag minden az eredeti weblaphoz hűen fog megjelenni a szemünk előtt. Az Opera igen bőszen dolgozik együtt a letöltött adatokkal, így a cache-ből gyakran húz elő olyan tartalmakat, amelyekre éppen szükségünk van, az oldal megjelenítése határozottan gyorsabb lesz, és még a számlánk sem fog az egekbe szökni.
A képek megjelenítése az Opera Mini másik óriási előnye. A cég információi szerint az egyes tartalmakat akár 80%-ben is össze tudja tömöríteni az alkalmazás, így időt és pénz spórolunk meg. Ha egy kép egyben link is, akkor egy kék keret fogja jelezni ezt a tulajdonságot, ha viszont az adott fotót eredeti méretében akarjuk megtekinteni, akkor egy piros változat öleli körbe fájlt. Az Opera Mini általában véve igen gyors szoftver, ez főleg abban nyilvánul meg, hogy akkor sem kezd el akadozni, ha egy 500 kbyte-os weboldalon görgetünk lefelé, de ha az éppen betöltés alatt álló tartalom már nem érdekel azonnal megállíthatom a folyamatot. Hasonló szélvészgyors sebességre képes a vissza gomb is, amely egy egyszerű animációval kihúzza az éppen "legfelül" lévő oldalt a képernyőről. 3G vagy WiFi használatával a szörfölés élménye gyakorlatilag megegyezik az asztali számítógépeken található sebeséggel, illetve EDGE setén is élvezhető marad a szörfölés.
Természetesen lehetőségünk van könyvjelzők felvételére, az adott oldal frissítésére, az előzmények megtekintésére és számos extra beállítás közül is választhatunk. Utóbbi esetben kikapcsolhatjuk a képek betöltését, vagy javíthatunk a kompresszió minőségén. Az Opera Mini több órás használat során hajlamos a fagyásra, ilyenkor ki se tudtam lépni a programból, csak a telefon újraindítása segített. Ezzel a szoftverrel sikerült egy gyors, kényelmes megoldást találni az arra az évek óta jelenlévő problémára, miszerint hiába a szélessávú letöltési sebesség, ha mobil kijelzője alkalmatlan webes tartalmak megjelenítésére. Hatalmas űrt sikerült ezzel az alkalmazással betölteni. WAP oldalak rettegjetek!
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.