Hirdetés

Ősszel jön az otthon javítható okostelefon



|

Csak csavarhúzó és cserealkatrész kell a Fairphone 2 megszereléséhez.

Hirdetés

Az integráció egyben az elektronikai ipar legnagyobb áldása és átka. Lehetővé teszi, hogy minden eddiginél kisebb, gyorsabb, okosabb, hatékonyabb és olcsóbb eszközök kerüljenek piacra, azonban ezzel párhuzamosan csökken a termékek fejleszthetősége és javíthatósága. Ez nem csak környezeti szempontból letaglózó, hanem a fogyasztók számára is kellemetlen, drágán orvosolható problémákat okozhat. Az egyik legkézenfekvőbb példa erre a telefon leejtése: legjobb esetben legfeljebb esztétikailag sérül a készülék, talán betörik a kijelzője (mindig a rossz felére esik, mint a vajas kenyér), a legrosszabb esetben viszont tönkremegy benne valamelyik hardver.

Hirdetés


Ha megtörtént a baj, akkor talán lehetőség van megjavíttatni a készüléket. A tulaj elviszi a szervizbe, mire a szervizes közli, hogy többe kerül a javítás, mint újonnan a komplett készülék. Szép és működőképes állapotában.


Ebben látta meg a lehetőséget a holland Fairphone. A cég első mobilja esetében csak a környezettudatos előállítás volt a kitűzött cél, nem maguk tervezték a hardvert, sikerült eladniuk közel 60 ezer darabot a szimplán Fairphone névre keresztelt eszközből. A vállalat most vált igazán érdekessé, ugyanis a második készüléke nem csak „zöld” lesz, hanem otthon szaktudás nélkül javítható is.


Fairphone 2

A már házon belül megtervezett Fairphone 2 érdekessége, hogy a lehető legteljesebb mértékben moduláris kialakítást kapott, egyetlen csavarhúzó kell a szétszereléséhez. A „LEGO-mobil” Project Arával ellentétben itt nem a tökéletes modularitás volt a cél, a vállalat teljesen hétköznapi fogyasztóknak szeretne egy időtálló, olcsón és könnyen javítható készüléket készíteni.


Összesen 7 modulból áll az eszköz:

1) a készülék külső háza;
2) akkumulátor;
3) a fő NYÁK, ez a legdrágább mind közül: modemek, lapkakészlet, memória, beépített háttértár, SIM és microSD foglalatok, egyes érzékelők;
4) Gorilla Glass 3 üveggel védett érintőkijelzős egység;
5) a felső egység: antennák, előlapi kamera, fejhallgató-aljzat, előlapi kamera, fényérzékelő és távolságérzékelő, értesítési LED;
6) a hátlapi kamerát és vakut tartalmazó egység;
7) a hangszórót, vibramotort, fő mikrofont és USB kaput magában foglaló modul.


A gyártó szerint a Fairphone 2 tervezésekor a javíthatóság volt a fő szempont, azonban gondoltak a bővíthetőségre is, így a jövőben könnyen elképzelhető, hogy a tulajok az eredetinél fejlettebb egységeket vásárolhatnak majd a készülékükbe. Jobb hátlapi kamera, erősebb processzorú és több memóriával rendelkező alaplap és egyebek.


A jelenlegi ütemterv szerint a Fairphone 2 kártyafüggetlenül bruttó 525 euróért kerülhet majd piacra az ősz folyamán. Ennyi pénzért természetesen korrekt hardver jár: 5 colos és 1920×1080 pixeles érintőkijelző, Qualcomm Snapdragon 801 lapkakészlet, 2 GB RAM, 32 GB bővíthető hátttértár, LTE, Wi-Fi 802.11ac, 8 MP-es hátlapi kamera, Android 5.1 OS.


El tudnátok képzelni az új Fairphone-t a következő mobilotokként?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.