Hirdetés

Óvakodj a túl olcsó mobiltól



|

Vonzó árakon találunk vadonatúj mobiltelefont a neten, de ennek az alacsony árnak megvan az oka és nem biztos, hogy mindenkinek megéri vállalni a kockázatot.

Hirdetés

Szépek az új csúcstelefonok, a csapból is az folyik, hogy milyen szuper az iPhone 6S és a Galaxy S6, mi is szeretjük őket, no de mégis annyiba kerülnek, mint egy jobb notebook, vagy egy egészen erős, asztali gamer PC. Amikor mobilvásárlásra kerül a sor - legyen az szolgáltatói ajánlat 2 éves hűséggel vagy független készülék vásárlása - a felhasználók többsége kényszerűségből mégis az olcsó modellek közül választ. Nos, ez a spórolás nem mindig éri meg, mert sokszor olyan funkcióktól esünk el, amit ugyan szoftveresen megkapunk, csak éppen a hardver olyan gyenge, hogy nem tudjuk használni.

Hirdetés


Sarkalatos pontok

Az olcsó, filléres mobiloknál elsősorban a kijelzővel és a borítás anyagával spórolnak. A Gorilla Glassról és az alumíniumról le is mondhatunk, mondjuk ettől még lehet jó minőségű műanyag a borítás. A kijelző felbontása már fájóbb, így például 20 ezer forint körül még mindig találunk TN-paneles, 240×320-as, vagy 320×480-as felbontású mobilt - itt készüljünk fel arra, hogy semmi nem fér el a kijelzőn, amit nappali fényben amúgy sem fogunk látni. A kamera tényleg csak arra van, hogy rögzítsünk vele ezt-azt, még a villanó led sem alapértelmezett. Miután sok gyártó úgy készíti filléres Android telefonját, hogy régi, elavult alkatrészeit szórja ki, erősebb SoC-re se számítsunk. Ezeknek a 2-4 magos CPU-knak már 4-5 app egyidejű futtatása is megterhelő, be fog akadni a kezelőfelület is, a memóriából pedig pillanatok alatt kifutunk. És miután itt túlzottan sok pénz nincsen fejlesztésre, optimalizálásra és támogatásra, még nem ritka a 4-es Android, amihez nem is várható ötös vagy hatos frissítés.


Ha tényleg nagyon meg akarjuk fogni a mobilvásárlási kiadásunkat, és legalább 1 évig használható készüléket keresünk, válasszunk qHD vagy HD kijelzőt (960×540, 720×1280) lehetőleg IPS-panellel, amit négymagos SoC hajt (3D játékra így se nagyon számítsunk). Fontos az 1 GB RAM és a bővíthető tárhely, továbbá az ötös Android is.


Ha nagy szerencsénk van, még LTE-képes is lesz a telefon, kapunk Dual SIM-et, FM-rádiót, talán egy villanó led is kerül a hátlapra és az akkumulátoron sem spórol túl sokat a gyártó, így 1-2 napos üzemidő elvárható egy kb. 30 ezer forintos telefontól. Ha mindezek tetejébe még a 2 év garanciát is vállalják, máris nyert ügyünk van.


Windows-alternatíva

A szívünk csücske a Windows Phone ökoszisztéma, ezt senki nem kérdőjelezheti meg, csak éppen azzal nem tudunk teljes mértékben egyetérteni, ahogy mostanában kezeli a Microsoft a platformot. Csúszások, még mindig bétás Windows 10-frissítés, rengeteg elszalasztott lehetőség, vékonyka app-kínálat és egyre csak romló támogatás a szoftverfejlesztők oldaláról. Ugyanakkor az alapfeladatokhoz minden szükséges applikációt megtalálunk, a térkép, a chat, a levelezőkliens, böngésző mind szuperül működnek és nem lesz velük gondunk, sőt, a kameraszoftver is egészen jó és a zenelejátszás is használható.


Aki olyan okostelefont keres, amely ezeket az alapszolgáltatásokat megbízhatóan, lassulások, fagyások és hibák nélkül nyújtja, valamint igencsak biztonságos, mindenképpen próbáljon ki egy olcsó Windows Phone modellt. A különösen androidos szemmel harmatgyengének titulált Snapdragon 210/400/410-es SoC-ken is repül a Windows kezelőfelülete, az appok pillanatok alatt betöltenek és akár a kétnapos üzemidő is elvárható már egy olcsó modelltől is.


Ti melyik olcsó mobilt választanátok?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.