Hirdetés

Perli a Motorolát a Microsoft az Android miatt



|

Elrettentő példának szánhatja a pert a Microsoft.

Hirdetés

 

Pénteken keresetet adott be a Microsoft a Nemzetközi Kereskedelmi Kamaránál és az USA szövetségi bíróságánál, Washingtonban a Motorola ellen. Úgy tűnik, hogy a szoftveróriás él erős pozíciójával a szabadalmi piacon, hogy gátolja az Android terjedését, időt adva saját mobil operációs rendszerének.

 

Azt állítja a felperes, hogy a Motorola Android telefonja kilenc szabadalmát is sérti. Annyiban érinti a per a többi Android-érdekelt piaci szereplőt, hogy az érintett funkciók az ő készülékeikben is ott lapulnak. Olyan szabadalmakról van szó, melyek ma már alapvetőnek számító funkciókat látnak el, például kijelzik a telep töltésszintjét vagy a jelerősséget. Úgy tűnik, hogy a Microsoft Exchange Activesync jogai is érintettek a dologban, ez az a modul, mely biztosítja az e-mail üzenetek, naptári események és a címlista egyeztetését a mobil eszköz és a kiszolgáló között - legalábbis erre utal Horacio Gutierrez, a Microsoft általános jogtanácsosa egy blogbejegyzésben.

 

Megrettennek az Androidosok?

 

A Microsoft nyilatkozatában saját intellektuális tulajdonjogainak védelméről beszél, rámutatva, hogy más gyártók, például a Nokia is vitáztak már okostelefonokhoz kapcsolódó jogok felett. „Felelősséggel tartozunk az ügyfeleinknek, partnereinknek és a részvényeseknek, hogy megvédjük dollármilliárdokat, melyeket évről évre befektetünk, hogy innovatív szoftver termékekkel és szolgáltatásokkal léphessünk piacra."

 

 

 

Android
Android

 

 

Chris Hazelton elemző (451 Group) felhívja rá a figyelmet, hogy míg a Google licenceli a Microsoft Active Sync modult az Androidhoz, addig a Motorola nem, inkább egy saját kiegészítővel oldja meg a problémát. Ez bizony szúrhatja a Microsoft szemét, aki nyilván úgy gondolja, hogy annak is kellene licenc díjat fizetnie, aki saját modullal oldja meg az Exchange funkciók biztosítását. Mellesleg a Motorola az egyetlen a főbb Android támogatók között, aki nem fizet ezért, minden más gyártó - HTC, Samsung, Sony Ericsson, Dell - igen.

 

Érthető persze, hogy a Motorola szeretné megkímélni magát a plusz költségektől, hiszen százmillió dolláros összegekről van szó. A cég pedig anyagilag küszködik az utóbbi években.

 

Hazelton szerint a Microsoft a perrel kíván nyomást gyakorolni a Motorolára, hogy építsen Windows Phone 7 alapú telefonokat (ez a Microsoft legújabb mobil operációs rendszere). Habár a múltban a Motorola készített Windows alapú mobilokat, ma már az Androidra esküszik.

 

Valószínű, hogy a szoftveróriás nem csak a Motorolára gondolt, mikor benyújtotta a pert. Egyúttal az Android rendszer térnyerését is igyekszik lelassítani, az új nyílt forráskódú mobil operációs rendszer ugyanis igencsak lendületben van, a Gartner szerint 2010-re már a második legnagyobb mobil platform lesz a világon, csak a Symbian utasíthatja maga mögé. Ez ellen tesz a Microsoft, mikor ezzel a kvázi mintaperrel figyelmezteti a piaci szereplőket. Pereskedni az óriással ugyanis mindenképpen költséges, erőforrásigényes és hátráltató, így megrettenhetnek azok a gyártók, akik az Android választásán gondolkodtak.

 

 

 

Motorola
Motorola

 

 

Már nem kell sokáig várnunk, hogy meglássuk a Microsoft alternatívát, az első Windows Phone 7 telefon már ebben a hónapban várható. A Microsoft szerint ez a kitaposott út, a a Windows Phone 7 használata komoly előnyökkel kecsegtet más, akár ingyenes operációs rendszerekkel, például a Symbiannal vagy az Androiddal szemben. Konkrétan kiterjedt licenc portfóliót foglal magába a Phone 7, mely bebiztosítja a telefongyártókat jogi kellemetlenségekkel szemben.

 


Lehetne szoftverlicencek nélkül?

 

Sötét felhőként látja az Android jövője felett lebegni a jelen pert Florian Mueller, aki elindította Európában a NoSoftwarePatents mozgalmat: „Konstruktívan kell, hogy fellépjen a Google és barátságos megegyezésre kell jutnia a jogtulajdonosokkal. Egyébként attól tartok, hogy a független alkalmazásfejlesztők által az Android rendszerbe ölt kreativitása, kemény munkája és pénze bánja. Mindez a szellemi tulajdonjogok felelőtlen megközelítés miatt, egy olyan piacon, ahol a szabadalmak mindig is lényeges szerepet játszottak."

 

A Motorola azt állítja, hogy nem kapta meg a panaszos fél anyagát, egyúttal védeni fogja magát: „A Motorola élenjáró intellektuális vagyonnal rendelkezik, az iparágban az egyik legerősebbel. A cég elszántan fog védekezni ezen a téren."

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.