Hirdetés

Philips BT6000B - Hangrúd a strandra



|

Amikor az okostelefon hangszórója kevés, akkor jön jól egy minőségi mobil hangszóró. Csak legyen rá elég pénzünk.

Hirdetés

A mobil eszközökhöz csatlakoztatható Bluetooth hangrendszerekkel lassan Dunát lehet rekeszteni, a négy-ötezer forintos termékektől egészen a harmincezres csúcsváltozatokig szinte minden elérhető. A Philips egyértelműen az igényesebb és jóval drágább hangfalak közé sorolható, cserébe viszont megpróbál mindenből a lehető legjobban vizsgázni.

Hirdetés

A hengerszerű külső elég dizájnos, a külsőségekre a Philips mindig is ügyelt. A felhasznált anyagok minősége is jó, nem gagyi kopogós műanyagból készült, még a védőrács is minőségi fémből van. A hangfal tömege viszont majdnem fél kilogramm, a beépített akkumulátor szerencsére ennek megfelelően kellő energiát képes biztosítani a BT6000B számára.

 

A kezeléséhez nem kell diploma, a tetején található ezüst színű tárcsával lehet bekapcsolni és vezérelni a hangerőt. A párosító gomb segítségével minimum Bluetooth 2.1-es adapterrel rendelkező eszközt párosíthatunk vele, az A2DP, AVRCP, és HFP Bluetooth profilokat is támogató hangszóró egy kék LED segítségével ad visszajelzést a kapcsolat meglétéről. A készülék legalján találunk egy titkos gumiajtót is, e mögött található a 3,5 milliméteres jack bemenet és a microUSB foglalat, amivel lényegében tölthetjük a beépített lítiumion-akkumulátort.

360 fokos hangzás

A Philips BT6000B a hordozható Bluetooth hangfalak között közepes méretű példánynak számít, cserébe viszont nem két-három wattos teljesítménnyel szúrja ki a szemünket. A Philips kapszulaszerű kialakítása persze nem világújdonság, pár éve már a Logitech is próbálkozott a Boom szériával, de a JBL Flip 2 is körülbelül ugyanezt a formát kínálja. Ennek a kialakításnak megvan az az előnye, hogy nem egyetlen irányba lövi a hangot, hanem 360 fokba. Legjobban tehát akkor járunk, ha állítva tesszük az asztalra, akkor minden irányból jól hallható a zenénk. Egy kisebb, kb. 10-15 négyzetméteres szobához bőven elég lesz a hangereje. A 12 W RMS teljesítmény ugyan a PC-s hangszórókat tekintve egyáltalán nem sok, de egy Li-ion aksival szerelt mobil kütyütől elég tisztességes teljesítmény.

 

A passzív hangsugárzókat egymással ellentétes oldalra helyezték el, ennek köszönhetjük a dinamikus mély hangokat is, az első és hátsó, teljes hangterjedelmű hangszórók pedig mindezt egy 360 fokos térhangzással egészítik ki. Asztali PC-s rendszerhez szokott fül keveselni fogja a mély hangokat, de az tény, hogy ennek a kategóriának azért vannak korlátai és a Philips ezt rendesen kimaxolta. Az utcán vagy a strandon ráadásul amúgy sem tudunk tökéletes hangélményt elérni, hiszen ilyenkor rengeteg környezeti zajt kell leküzdeni, így főként a kellő hangerőt és a torzításmentességet kell vizsgálnunk.

 

A BT6000B kellően hangos, viszonylag torzításmentesen szól, talán csak a max hangerő fog ki rajta, vagy ha mondjuk VLC-vel túlvezéreljük. Egy ilyen eszköznél egyébként fontos, hogy ne támasszunk irreális igényeket és ne verjük át magunkat. Egyik 490 grammos hangrendszertől sem lehet azt elvárni, hogy megrezegtesse az ablaküveget és átcsalogassa a kettővel alattunk lakókat. Arra viszont nagyon jó, hogy a kerti grillparti vagy sátorozás alkalmával kellemesen szóljon valami a háttérben, vagy a telefonunkról pörgessük a YouTube listánkat.

Alternatív felhasználások

Egy dologra különösen érdemes figyelnünk, ha Bluetooth hangszóróval szeretnénk meglepni magunkat, vagy másokat. A kütyü lehetőleg legyen vízálló, mert elég könnyen tönkretehetjük. A Philips által is alkalmazott IPX4 szabvány ahhoz elég, hogy ne kapjunk szívinfarktust, ha ráfröccsen a sör, vagy a gyerek levízipisztolyozza a strandon, esetleg egy gyors zápor eláztatja. A kültéri felhasználás mellett beltéren is jól jöhet egy ilyen hangszóró, például telefonkonferenciákat is tarthatunk vele, vagy akár kihangosítóként is funkcionálhat.

 

A bejövő híváskor a zenelejátszás automatikusan szünetel és már intézhetjük is a beszélgetéseinket. Mivel ezt a hangfalat fektetve is lehet használni, autóban is praktikus. Elég ledobni az anyósülésre és így is hallani fognak minket a túloldalon. nem kell hozzá speciális tartó. Mondjuk heassetnek kisség drága mulatság.

A sztereó rendszert iPod, iPhone és iPad készülékhez, laptophoz, valamint asztali PC-hez is kapcsolhatjuk. Lényegében a kis jack segítségével a Bluetooth mentes készülékek is zenére foghatók. Az NFC támogatás is jópofa dolog, elég a párosító gomb fölötti logóhoz érinteni az NFC képes telefonunkat és már szól is a zene. Bár a beépített akkumulátor kapacitását titkolja a gyártó, mi megfelelőnek találtuk. A 6,6-7 órás üzemidő normál hangerőn mellett érhető el, maximumon viszont inkább 4,5-5 órát bír. Lemerülés esetén a töltést megoldhatjuk a mellékelt USB 2.0 kábelről, amit sajnos külön kell cipelnünk, így sanszos, hogy előbb-utóbb el is fogjuk hagyni.

 

Megéri a pénzét?

A Philips BT6000B nem egy rossz mobil hangfal, sőt, aki a maximumot keresi, annak kevés jobb választás lesz a piacon. Ennek viszont ára is van, egész pontosan körülbelül 30-32 ezer forintot kérnek el érte, ami nem kevés pénz. Sőt, hazai viszonylatban nagyon sok. A JBL Flip 2 picit olcsóbban kínálja közel ugyanezt, viszont ott csak 5 órás üzemidőre számíthatunk, ami egy mobil eszköznél jelentősen levon az élvezeti értékből. Aki nem szán ennyi pénzt mobil zenehallgatásra, annak léteznek 3-5 ezer forint közötti megoldások is, viszont ezek hangerőben és hangminőségben is jelentősen gyengébb megoldásnak számítanak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.