Hirdetés

PIN-kódot változtat az androidos kártevő



|

A többség csak factory resettel tud majd megszabadulni a zsarolótól.

Hirdetés

Az ESET tájékoztatása alapján olyan androidos zsarolóprogram kezdett terjedni, amely világelsőként képes megváltoztatni az okostelefonok záróképernyőjének PIN-kódját. A kártevő eddig elsősorban az Egyesült Államokban hozott sokakat kellemetlen helyzetbe, az eddigi regisztrált fertőzések 77 százaléka az USA területén történt.

Hirdetés


Az "Android/Lockerpin.A" névre keresztelt kártevő úgy változtatja meg a PIN-kódot, hogy szimplán ráveszi a felhasználót egy gomb megnyomására. Ennek hatására - az ígérettel ellentétben - nem szoftverfrissítés érkezik a telefonra, hanem eszközkezelői jogosultságot kap a ransomware, amely birtokában pedig képes átállítani a záróképernyő PIN-kódját. Ha megtörtént a baj, akkor a felhasználó csak ahhoz a felülethez tud hozzáférni, amelyen a bűnözők 500 dollár váltságdíjat követelnek a telefon feloldásáért cserébe. Ez totális átverés, ugyanis a véletlenszerűen generált új PIN-kódot nem kapja meg a támadó, nem lehetséges távolról deaktiválni a kártevőt.


Az ESET szerint az áldozatok többsége kizárólag a telefon gyári beállításainak visszaállításával lesz képes eltávolítani a kártevőt, ám a factory reset során a készüléken található összes adat törlődni fog. A rootolt mobilok esetében a csökkentett módban való indítással, vagy az ADB felületen keresztül is meg lehet szabadulni a zsaroló programtól.


(Forrás: PCWorld | Nyitókép: JD Hancock)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.