Hirdetés

Project Fi: hivatalos a Google mobilszolgáltatója!



|

Bármikor faképnél hagyható a több szempontból is rendhagyó MVNO.

Hirdetés

Több hónapnyi pletykaáradat után magyar idő szerint szerda este a Google hivatalosan is bejelentette, hogy virtuális mobilszolgáltatóvá válik az Egyesült Államokban. Egyelőre nehézkes előfizetővé válni, ugyanis tesztüzemben működik a Project Fi, csak az előfizetési szándékot lehet jelezni a vállalat számára. Az érdeklődők folyamatosan kerülnek be a programba.
 

Hirdetés


Két mobilszolgáltató

A Google Project Fi több szempontból is rendhagyó mobilszolgáltató. Egy helyett például rögtön kettő valódi mobilszolgáltató hálózatát használja, a partnerek a Sprint és T-Mobile. A vállalatok az Egyesült Államok legnagyobb mobilszolgáltatói, így a keresőcég MVNO-ja kiváló lefedettséggel rendelkezik. A megoldás további előnye, hogy az előfizetők készülékei mindig a legjobb jelerősségű hálózatra tudnak kapcsolódni. Ha az adott területen a Sprint és T-Mobile egyaránt kínál szolgáltatást, akkor mozgás közben a mobilok folyamatosan és automatikusan váltogathatnak a szolgáltatók hálózatai közt. A Project Fi nagy érdekessége, hogy támogatja a Wi-Fi-n keresztül történő hívást és üzenetküldést is, így akkor sem maradnak mobilszolgáltatás nélkül az előfizetők, ha a tartózkodási helyükön egyáltalán nem érhető el semelyik cég mobilhálózata, de fel tudnak lépni egy vezeték nélküli routerre.
 


A két mobilszolgáltató neve hallatán valószínűleg többen ráncolták a homlokukat, ugyanis mintha úgy rémlene, hogy a Sprint CDMA, míg a T-Mobile GSM típusú hálózatokat üzemeltet. Nem csal az emlékezetük, a Project Fi használatához ebből fakadóan olyan okostelefonra van szükség, amely GSM és CDMA hálózati vezérlőkkel egyaránt rendelkezik. Jelenleg csak a Google Nexus 6 okostelefonnal használható a Project Fi, a jövőben persze bővül majd a támogatott eszközök köre.


Havi előfizetés

A Project Fi ügyfeleinek nem kell hűségszerződést aláírniuk, bármikor megszüntethetik az előfizetésüket. A havidíj két részből tevődik össze: az alap havidíj 20 dollár + adó (~5640 forint), ezen felül pedig a mobilnetes adatkeret gigabájtonként 10 dollárt + adót (~2820 forintot) kóstál. Ez elsőre nem tűnik szuper olcsónak, de az alap havidíjban korlátlan mennyiségű belföldi telefonhívás, szintén korlátlan mennyiségű belföldi és külföldi SMS van benne, plusz a nemzetközi hívások is kedvező árúak.
 


Azt sem érdemes figyelmen kívül hagyni, hogy a mobilnetes adatkeret valójában a felhasználás alapján van számlázva. Aki nem használja el az előre kifizetett mennyiséget, az arányosan visszakapja a fel nem használt mennyiség árát: például ha 1 GB-ot fizetett ki előre az ügyfél, de csak 500 MB-ot használt fel a számlázási ciklus során, akkor a Google visszatérít neki 5 dollárt.


Végszóként két érdekesség: a Project Fi egyáltalán nem korlátozza a tetheringet, továbbá az előfizetők bármely olyan eszközről – például tabletről, számítógépről – telefonálhatnak és SMS-ezhetnek, amelyről képesek online elérni a Hangouts szolgáltatást.


Ha Magyarországon megjelenne ugyanezekkel a tarifákkal a Project Fi, akkor Ti átváltanátok rá?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.