Hirdetés

Projektor a zsebemben

|

Kivetítőkről hallva a drága házimozi rendszerek nagyméretű képet előállító projektoraira gondolunk. Pedig a kivetítőknek sokkal kisebb méretben is van létjogosultsága, mi több, lehet, hogy hamarosan ők lesznek az igazi projektorok.

Hirdetés

A miniatürizálás mindenhova betette a lábát, nem csoda hát, hogy egyre több zsebprojektor kerül a piacra, vagy fog pár hónapon belül ott megjelenni. Az új technológia első sorban nem a mozizásra vágyókat veszi célba, sokkal inkább azokat, akik digitális fényképezőgéppel, esetleg mobiltelefonnal készített felvételeiket szeretnék baráti körben bemutatni. A kivetített képek mérete is ennek megfelelő, nem méterben, legfeljebb hüvelykekben mérendő. Ritkán nagyobbak egy mai számítógép monitor képénél, esetleg csak egy A/4-es lapnak felelnek meg, de így is feledtetni tudják a telefonkészülékek és kamerák (fél)tenyérnyi látványvilágát.

Kezdjük túránkat a miniatürizálás alapesetével, vagyis amikor egy jól bevált technológiát összegyömöszölnek kis helyre: a Mitsubishi hamarosan megjelenő PocketProjector PK-10-e a népszerű mozgótükrös DLP technológiát használja, fényforrásául egy 3LED márkanevű LED-es fényforrás szolgál. Legfeljebb 40 hüvelykes képátmérőt képes kivetíteni – ezzel még a hagyományos projektorok közé sorolhatnánk – igaz 250 luxos fényereje csak sötét szobában érvényesül. Mintegy 800 dollárért 800×600-as felbontású, elemről legfeljebb 2,5 órát üzemelő készüléket kapunk. A 3LED fényforrás várható élettartama mintegy 10 000 óra. A PocketProjector csak egy a hasonló termékek közül, több neves gyártótól várhatunk hasonló típusokat a közeljövőben.

A Sony is készíti a maga törpe projektorát, új LED-es készüléke 20 hüvelykes, 800×600 pixeles képet képes kivetíteni. A képalkotó rendszert 3 darab 16 milliméteres LCD panel, illetve a mögöttük elhelyezett négy vörös, négy kék és hat zöld, nagy fényerejű LED alkotja. A LED-ek összfénye így sem haladja meg egy 60 wattos normál izzóét, ezért a Sony saját fejlesztésű, magas visszaverő képességű vetítőernyőjét ajánlja projektorához. A világ legkisebb LED-es kivetítőjének maximális fogyasztása csak 30 Watt, megjelenési ideje és várható ára még nem ismert.

Bár az előző készülék is elég kicsi, mégis van kisebb. A Light Blue Optics Ltd. PVPro vetítőjét egy gyufásdoboz méretű, mindenféle mozgó alkatrésztől mentes, diffrakciós pásztázómű alkotja. Fényforrása egy 532 nanométeres szilárdtest lézer, ez gyakorlatilag meghatározza a készülék főbb tulajdonságait is: fókuszmentes, zöld monokróm kép, a megrendelő által kért, max. HDTV felbontásban. A fókuszmentesség azt jelenti, hogy a lézersugár bármiféle lencse közbeiktatása nélkül, közvetlenül lép ki a berendezésből, a fénykúpot – igazából csak egy pásztázó sugár – bárhol elmetszve éles képet kapunk. Egy átlagos notebook computer LCD-kijelzőjével egyező méretű, 15 hüvelykes képátmérő esetén mintegy 50 candela/négyzetméteres megvilágítással számolhatunk. Az egész készülék fogyasztása 1,5 Watt, így tényleg hasznos kiegészítője lehet kedvenc kézikütyünknek. Ez a készülék sincs még közforgalomban – az első demonstrációs darabok még csak most keltek el –, de a fejlesztők már a színes változaton dolgoznak. A Light Blue Opticsnek jó lesz sietnie, mert az ExPlay szintén színes lézeres mobil kivetítőt kíván piacra dobni. A jövő év első felére datált, hasonlóan gyufásdoboznyi készülék 7 és 35 hüvelyk közé eső méretű képet lesz képes megjeleníteni.

Van egy apró probléma a zsebprojektorokkal: a hurcolásukhoz pontosan egy zsebbel többre van szükség mint a velük együtt használt kézi készülékéhez, ráadásul az utóbbival valahogy össze is kell kötni őket. A vezeték közismerten mindig elveszik, a vezeték nélküli képátvivő rendszer – valójában egy digitális tévéadó és -vevő – pedig drága és helypazarló. Jobb lenne az egész vetítőművet beépíteni az azt felhasználó készülékbe! A mobilitás új korszakáról beszélhetnénk, ha minden egyes mobiltelefonba, kézi számítógépbe, kamerába, térképes GPS vevőbe, mobil médialejátszóba – pl. a Video iPodba – és kézi játékgépbe be lehetne pakolni a kis vetítőt. Ehhez „mindössze” egy legfeljebb 1-2 köbcentiméter helyfoglalást meg nem haladó vetítőműre lenne szükség. Az ausztrál Digislide Holding e projekt megvalósításán dolgozik, tervezett vetítőművük, a Digismart legfeljebb A/3 méretű képet projektálna. Mindez igencsak feltételes jövő, mert prototípus még nem született, csak számítógép generálta demó videók.

Akár lesz Digismart a jövőben, akár nem, a törpe kivetítők alaposan össze fogják zavarni a megjelenítő gyártók szinte nyugodt állóvizét. Átvehetik a kisebb-nagyobb hagyományos és LCD monitorok helyét, főleg ott, ahol a hordozhatóság, az energiatakarékosság és az ehhez mért viszonylag nagy képfelület már most piacképessé teszi őket.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.