Hirdetés

Projektor a zsebemben



|

Kivetítőkről hallva a drága házimozi rendszerek nagyméretű képet előállító projektoraira gondolunk. Pedig a kivetítőknek sokkal kisebb méretben is van létjogosultsága, mi több, lehet, hogy hamarosan ők lesznek az igazi projektorok.

Hirdetés

A miniatürizálás mindenhova betette a lábát, nem csoda hát, hogy egyre több zsebprojektor kerül a piacra, vagy fog pár hónapon belül ott megjelenni. Az új technológia első sorban nem a mozizásra vágyókat veszi célba, sokkal inkább azokat, akik digitális fényképezőgéppel, esetleg mobiltelefonnal készített felvételeiket szeretnék baráti körben bemutatni. A kivetített képek mérete is ennek megfelelő, nem méterben, legfeljebb hüvelykekben mérendő. Ritkán nagyobbak egy mai számítógép monitor képénél, esetleg csak egy A/4-es lapnak felelnek meg, de így is feledtetni tudják a telefonkészülékek és kamerák (fél)tenyérnyi látványvilágát.

Kezdjük túránkat a miniatürizálás alapesetével, vagyis amikor egy jól bevált technológiát összegyömöszölnek kis helyre: a Mitsubishi hamarosan megjelenő PocketProjector PK-10-e a népszerű mozgótükrös DLP technológiát használja, fényforrásául egy 3LED márkanevű LED-es fényforrás szolgál. Legfeljebb 40 hüvelykes képátmérőt képes kivetíteni – ezzel még a hagyományos projektorok közé sorolhatnánk – igaz 250 luxos fényereje csak sötét szobában érvényesül. Mintegy 800 dollárért 800×600-as felbontású, elemről legfeljebb 2,5 órát üzemelő készüléket kapunk. A 3LED fényforrás várható élettartama mintegy 10 000 óra. A PocketProjector csak egy a hasonló termékek közül, több neves gyártótól várhatunk hasonló típusokat a közeljövőben.

A Sony is készíti a maga törpe projektorát, új LED-es készüléke 20 hüvelykes, 800×600 pixeles képet képes kivetíteni. A képalkotó rendszert 3 darab 16 milliméteres LCD panel, illetve a mögöttük elhelyezett négy vörös, négy kék és hat zöld, nagy fényerejű LED alkotja. A LED-ek összfénye így sem haladja meg egy 60 wattos normál izzóét, ezért a Sony saját fejlesztésű, magas visszaverő képességű vetítőernyőjét ajánlja projektorához. A világ legkisebb LED-es kivetítőjének maximális fogyasztása csak 30 Watt, megjelenési ideje és várható ára még nem ismert.

Bár az előző készülék is elég kicsi, mégis van kisebb. A Light Blue Optics Ltd. PVPro vetítőjét egy gyufásdoboz méretű, mindenféle mozgó alkatrésztől mentes, diffrakciós pásztázómű alkotja. Fényforrása egy 532 nanométeres szilárdtest lézer, ez gyakorlatilag meghatározza a készülék főbb tulajdonságait is: fókuszmentes, zöld monokróm kép, a megrendelő által kért, max. HDTV felbontásban. A fókuszmentesség azt jelenti, hogy a lézersugár bármiféle lencse közbeiktatása nélkül, közvetlenül lép ki a berendezésből, a fénykúpot – igazából csak egy pásztázó sugár – bárhol elmetszve éles képet kapunk. Egy átlagos notebook computer LCD-kijelzőjével egyező méretű, 15 hüvelykes képátmérő esetén mintegy 50 candela/négyzetméteres megvilágítással számolhatunk. Az egész készülék fogyasztása 1,5 Watt, így tényleg hasznos kiegészítője lehet kedvenc kézikütyünknek. Ez a készülék sincs még közforgalomban – az első demonstrációs darabok még csak most keltek el –, de a fejlesztők már a színes változaton dolgoznak. A Light Blue Opticsnek jó lesz sietnie, mert az ExPlay szintén színes lézeres mobil kivetítőt kíván piacra dobni. A jövő év első felére datált, hasonlóan gyufásdoboznyi készülék 7 és 35 hüvelyk közé eső méretű képet lesz képes megjeleníteni.

Van egy apró probléma a zsebprojektorokkal: a hurcolásukhoz pontosan egy zsebbel többre van szükség mint a velük együtt használt kézi készülékéhez, ráadásul az utóbbival valahogy össze is kell kötni őket. A vezeték közismerten mindig elveszik, a vezeték nélküli képátvivő rendszer – valójában egy digitális tévéadó és -vevő – pedig drága és helypazarló. Jobb lenne az egész vetítőművet beépíteni az azt felhasználó készülékbe! A mobilitás új korszakáról beszélhetnénk, ha minden egyes mobiltelefonba, kézi számítógépbe, kamerába, térképes GPS vevőbe, mobil médialejátszóba – pl. a Video iPodba – és kézi játékgépbe be lehetne pakolni a kis vetítőt. Ehhez „mindössze” egy legfeljebb 1-2 köbcentiméter helyfoglalást meg nem haladó vetítőműre lenne szükség. Az ausztrál Digislide Holding e projekt megvalósításán dolgozik, tervezett vetítőművük, a Digismart legfeljebb A/3 méretű képet projektálna. Mindez igencsak feltételes jövő, mert prototípus még nem született, csak számítógép generálta demó videók.

Akár lesz Digismart a jövőben, akár nem, a törpe kivetítők alaposan össze fogják zavarni a megjelenítő gyártók szinte nyugodt állóvizét. Átvehetik a kisebb-nagyobb hagyományos és LCD monitorok helyét, főleg ott, ahol a hordozhatóság, az energiatakarékosság és az ehhez mért viszonylag nagy képfelület már most piacképessé teszi őket.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.