Hirdetés

Rendszerválasztás: hüvelykről hüvelykre



|

Teljes pályás letámadást indított az Android és a Windows, több fontos eszközkategóriát bevonva a csatába. Végignéztük a tornasort avagy a frontvonalat.

Hirdetés

Okostelefonok, phabletek, mini-tabletek, táblagépek, hibridek – nem egyszerű kiválasztani ebből a gazdag kínálatból azt az egy, netán két eszközt, amit használni szeretnénk. Hüvelyknyi különbségek ezek, mégis sokat számít minden egyes méretbeli eltérés; aki nem hiszi, vegyen kezébe egy 5 és egy 6 colos mobilt. Igazi kihívás eligazodni a kínálatban, és a korábbi ismereteinkre sem támaszkodhatunk. Két-három évvel ezelőtt egy 4,7 hüvelykes mobil még péklapátnak számított, ma viszont már kicsi. Szemléletes például a Samsung Galaxy S széria méretváltozása is: az első generáció még 4 hüvelykes volt, ami 4,3-re, majd 4,8-re nőtt, hogy negyedik évében elérje az 5 hüvelyket, most pedig már az 5,1-nél tart.

Hirdetés


Melyik a méreted?

Megváltoztak a készülékhasználati szokásaink. Egyre kevésbé fontos a hanghívás, helyette csevegünk, Facebook- és Instagram-üzeneteket küldünk, e-mailezünk. A telefon funkció helyett inkább egy személyi számítógépre van szükségünk, amelyen a nagyobb kijelző megkönnyíti az adatbevitelt – ne csodálkozzunk azon, hogy megnőttek a mobileszközök. Ha már így történt, mi is gondoljuk át még egyszer, hogy mire használjuk jelenleg telefonunkat, táblagépünket, és mit tervezünk vele. Utóbbi rendkívül fontos, hiszen szinte évente változnak az eszközhasználati szokások.


Főként telefonálni szeretnél? A négy- és öthüvelykes mobilokat neked találták ki. Egy okostelefonra vágysz, amin főként applikációkat futtatnál, de a hanghívásokról sem akarsz lemondani? Válassz egyet a hathüvelykes termékekből. Ha viszont meglévő telefonod mellé kiegészítő eszközt keresel, amelyen útközben játszanál, leveleznél, olvasnál úgy, hogy fontos számodra a nagyobb kijelző, akkor a 7 hüvelykes mini-tableteket és 8-as táblagépeket érdemes tüzetesebben megnézned. A kilenc hüvelykre csak akkor lépj tovább, ha az előbbi felvetésekre mind bólogattál, ám a hordozhatóság nem elsődleges számodra. A tízhüvelykes eszközöket pedig akkor vizsgáld meg, ha az eszközt tartalom-előállításra is használnád, és egycsapásra meglévő gépedet is kiváltanád vele.


A rendszerek korlátai

Nemcsak az eszközt, hanem az azon futó operációs rendszert is érdemes meghatároznod. Alapvetően az „Android vagy Windows?” dilemmával fogsz szembesülni. Bár az iOS és a BlackBerry is szóba kerülhetne, ezeket nem vizsgáltuk, mert ezeknél a rendszereknél nagyon erős tényező az irántuk való hűség, de ettől még tény, hogy a kilenchüvelykes kategóriában nincs jobb vétel az iPadnél, mint ahogy 5 hüvelyk alatt is érdemes számolni az iPhone 6-tal.
Míg az Apple eszközökhöz inkább a érzelmileg kötődnek tulajdonosaik, addig az Android–Windows kérdés teljes egészében a racionalitás talaján értelmezhető. A felvetés a Windows 10 érkezésével még inkább aktuálissá vált, a Microsoft új rendszere ugyanis egységes platformot ad minden eszköznek, legyen annak 4 vagy 14 hüvelykes megjelenítője. Ettől függetlenül mindkét rivális rendszernek megvannak a sebezhető pontjai.


A redmondiaké például főként a hagyományos Asztalon tudja kidomborítani erejét; kétségtelenül nem érintésre tervezték, így megfelelő minőségű modern applikációk híján kisebb kijelzőkön kissé nehézkes a használata külső billentyűzet és egér nélkül. Az Android ellenben egy tartalomfogyasztásra optimalizált rendszer, ami ugyan 10-12 hüvelyken is meg tud jelenni, azonban nincsenek olyan alkalmazásai, amelyek professzionális szerkesztői eszközöket adnának a felhasználók kezébe. Ismert hibák ezek, ám ettől függetlenül a két rendszer majd minden kijelzőméretre támad, a rendszerépítők kísérleteznek velük, gyakran ugyanazt a konfigurációt Windows- és Android-verzióban is eladják. Melyik a legjobb választás? A következő két oldalon hüvelykről hüvelykre haladva mutatjuk meg a legjobb vételeket és a felmerülő buktatókat.


5"


Windows

Körülbelül egy-másfél éve folyamatosan nő az okostelefonok átlagos kijelzőmérete, így az 5 hüvelykes képátmérő manapság már teljesen általánossá vált, pedig 2011-ben még a HTC Titan 4,7 colos megjelenítőjén szörnyülködtünk. Windows-fronton, úgy tűnik, bevált ez a méret, hiszen a Lumia 535, a 640, a 830 és például a 930 egyaránt 5 hüvelyken terpeszkedik.

Nokia Lumia 930 (5")


Android

Okostelefonok között mindemellett megkérdőjelezhetetlen a Google rendszerének előnye, és ezen még a Windows 10 sem lesz képes egyhamar változtatni. A jelenlegi csúcskészülékek mind Androidot futtatnak, és kijelzőméretük ötössel kezdődik. Köztük találjuk például a Samsung Galaxy S6 Edge-et is, mi most mégis inkább a Sony jobb ár-érték arányú modelljét ajánlanánk.

Sony Xperia Z3 (5,2”)

 

6"


Android

Ha meg kellene határozni, hogy jelenleg mit tartunk phableteknek, mi a mostanság rendkívül népszerű (iPhone 6 Plus, LG G3 és G Flex 2), 5,5” méretű eszközök felett húznánk meg a határt. Ezek a mobilok már inkább működnek modern tartalomfogyasztási eszközként, mint telefonként. Szinte táblának számítanak, csak nem mutatnak teljesen furán a fülünkhöz emelve.

Motorola Nexus 6 (6”)

 

Windows

Mint ahogy az Android-eszközök, úgy az ablakosak is megpróbálják elkerülni a 6,1 és a 7 hüvelyk közötti pusztaságot, a piacon kapható készülékek java megelégszik a hatos mérettel. A csempés készülékek mérsékeltebb appkínálatukkal e méretben is lemaradásban vannak, igaz, a sokkal jobb stabilitás és a platformok közötti átjárhatóság mindenképpen mellettük szól.

Nokia Lumia 1520 (6”)

 

7"

Windows

Túlléptünk a Windows Phone világát, hét hüvelyken már Asztalt is tartalmazó készülékekkel találkozhatunk, ami ugyan jól hangzik, ám tapasztalatunk szerint ekkora méretben nehéz elboldogulni a hagyományos felületen, így jobbára a modern applikációkra vagyunk kényszerítve, ami kompromisszumokat követel. Talán a Windows 10 e téren is változást hoz.

Lenovo MIIX 3 (7,9”)


Android

A mini-táblagépek egyelőre az Android terepének számítanak, e méretben tényleg hatalmas a kínálat. Az árukereső oldalakon e méretben több mint 412 különböző modellt találtunk, amelyekből 385-ön található meg a Google rendszere. Ezek a gépek jellemzően 30-40 ezer forintba kerülnek, azaz az olcsó táblák dömpingje ezt a termékkategóriát fedi le leginkább.

Asus MeMO Pad 7 (7”)

 

8”

Windows

Nyolc hüvelyken már 40-50 ezer forintra emelkedik az átlagos termékérték, részben annak köszönhetően, hogy e méretben már több Intel Atom-alapú Windows 8-as eszköz is megtalálható. Többek között a Toshiba, a Dell, a Lenovo és az Acer is jelen van-e kategóriában, ám gépeik csak külső billentyűzet, netán stylus és HDMI-kimenet birtokában számítanak versenyképesnek.

Acer Iconia W4-820 (8”)


Android

Elértünk ahhoz a mérethez, ahol az Android még versenyképesnek számít, kilenc és tíz hüvelyken viszont már nem tekinthető elsődleges platformnak. A nyolcasok között azonban még remek és erőteljes modelleket találunk: a Nexus 9, az LG G Pad S 8,4, az Nvidia Shield és a Samsung Galaxy Tab S 8,4 mind fajtájuk legjobbjainak számítanak. Játékhoz, kikapcsolódáshoz ideálisak.

Samsung Galaxy Tab S (8.4”)

 

9”

Android

Tartanak a riválisok a termékkategóriát megteremtő iPadtől, a 9,7 hüvelykes gépnek ugyanis alig akad riválisa. Az Apple eszközei mellett itthon mindössze 42 különféle androidos eszközt lehet e méretben megvásárolni, többek között az Alcor, az Orion, az Akai, a WayteQ és az Overmax versenyez a „királykategóriában”, a nagyobb gyártók közül viszont egy sem.

WayteQ xTab 9 (9”)

 

Windows

Ablakos fronton még rosszabb a helyzet, itthon ugyanis mindössze egy méregdrága, Windows 7-alapú eszközt találtunk e méretben. Kockázat nélkül kijelenthetjük tehát, hogy kilenc hüvelyken tarolt az Apple, aki így pont beékelődik az Android és a Windows királysága közé. Talán később élesedik majd a verseny, a Windows 10 érkezésével a Microsoft lehet offenzívabb.

Winmate M970D (9,7”)

 

10”


Windows

Nyíltan a tartalom-előállítást is zászlajukra tűzik a 10 hüvelyk körüli táblagépek, amelyekhez nem ritkán külső billentyűzet jár, illetve csatlakozókból is többet kapunk. A Windows részaránya már meghatározó e kategóriában, több remek modellből is válogathatunk. Ez már a hibridek területe, a modern kori netbookoké, amelyek a CPU-k fejlődésével évről évre jobbak lesznek.

Acer Aspire Switch 10 (10,1”)


Android

Habár vannak csupán kijelzőt tartalmazó 10 hüvelykes Android-modellek, a gyártók a robotos rendszernél is billentyűzettel próbálják noteszgéppé formálni eszközeiket. Tapasztalatunk szerint erre a platform csak korlátozottan, inkább levelezésre, böngészésre és gyors szerkesztésre alkalmas, ám mivel kettő az egyben eszközökről van szó, csábító lehet a vegyes használat.

Asus Transformer Pad TF103C (10,1”)


Hasonló érdekességeket olvashatsz az aktuális PC Worldben is. Éves előfizetéssel ráadásul most 6 960 forintot is megspórolhatsz!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.