Hirdetés

Rögös volt a Windows Phone 7 útja



|

2008 végén a Microsoft teljesen újrakezdte az operációs rendszer fejlesztését.

Hirdetés

A méltán népszerű Wired magazin még múlt év végén utánajárt a Windows Phone 7 történetének, az eredeti angol nyelvű beszámolójuk itt olvasható. Mint kiderült, a jelenleg ismert operációs rendszer fejlesztése lényegében 2008 végén indult, mikor a cikk szerzőjének humoros megállapítása szerint a redmondiak egyszerűen lenyomták a CTRL + ALT + DEL gombok trióját, és kidobták a Windows Mobile 7-et.

 

Microsoft Windows Phone 7
Microsoft Windows Phone 7

 


A Microsoft rendkívül korán, még 1996-ban lépett be a nem x86-alapú ultramobil eszközökre tervezett operációs rendszerek piacára, azonban az utána következő 12 évben nem voltak képesek alapvetően újragondolni az eredetileg üzleti felhasználók számára készített szoftvert.


A Windows Mobile helyzete a kétezres évek második felében lett igazán tarthatatlan, hiszen berobbant többek közt az első Apple iPhone, amely megmutatta, hogy az okostelefonoknak nem csak az üzleti szférában van létjogosultságuk, az átlagos fogyasztók is egyre jobban igénylik az általuk nyújtott széleskörű funkcionalitást. A végső döfés természetesen a vállalati ügyfelektől érkezett, akiket szintén meggyőzött az újdonság, és lassan elpártoltak a redmondiaktól.

 

Microsoft Windows Mobile 7

 

Állítólag így nézett ki a Windows Mobile 7 a kukába dobása előtt


Az almás cég akkoriban még csak iPhone OS-ként emlegetett szoftvere intuitív kezelőfelületével sikerrel szolgálta ki mind a hétköznapi fogyasztók, mind az üzletemberek igényeit, és rámutatott az aktuális Windows Mobile 6 elavultságára. Steve Ballmer az első iPhone megjelenéskor egyszerűen kinevette az Apple egész koncepcióját, három év múlva viszont a most iOS néven ismert rendszer piaci részesedése már meghaladta a WM 6-ét.


Ballmer ekkoriban kénytelen volt újragondolni korábbi álláspontját, és megkezdte a Microsoft mobilos üzletágának átalakítását. Elsőként 2008 derekén felkérte Andy Lees-t a divízió irányítására, aki az addigi új fejlesztésekkel elégedetlen volt, és konkrétan leállította a Windows Mobile 7 munkálatait.

 

Joe Belfiore
Joe Belfiore


Joe Belfiore

 


Ezek után csatlakozott a csapathoz Joe Belfiore, a Zune részleg korábbi vezetője, a feladata az újraértelmezett OS fejlesztésének gyakorlati vezetése. Az úriember elmondta, hogy ekkor gyökeres fordulat állt be a Microsoft mobilos politikájában is, ugyanis a korábban OEM-gyártók igényeit megvalósító hozzáállás átváltott felhasználó-centrikusra. Megszülettek a rendszert jelenleg alapvetően meghatározó döntések, például ekkor találták ki a „minden készüléken azonos élmény" elvet is.


Bill Flora, a Microsoft egyik grafikus tervezésért felelős főmunkatársa szerint a korábbi rendszereik kezelőfelületével az volt probléma, hogy túl sok funkció elérését próbálták meg egyszerre biztosítani, számítógépes élményt nyújtottak, átláthatatlanok és nyomasztóak voltak az új vásárlók számára. Ehelyett kitalálták a mostani Metro felületet, amely szöges ellentéte a régebbinek.

 

Microsoft Windows Phone 7
Microsoft Windows Phone 7

 


A Metro filozófiája viszonylag egyszerű, a lényege, hogy sok dolgot meg lehessen vele tenni kevés vezérlőelem felhasználásával. Magát a képernyőn megjelenő tartalmat is a korábbiaktól eltérő módon tagolták, a különféle ablakok/keretek helyett a tipográfia vette át a főszerepet.


2008 végére megtörténtek a gyakorlati fejlesztés megkezdéséhez szükséges lépések, az operációs rendszer alapvető terveinek elkészítése csupán másfél hónapot vett igénybe. Ezután a Microsoft vezetői kitűzték az egy éves kiadási határidőt, és elkezdett alakot ölteni a Windows Phone 7.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.