Hirdetés

Samsung E760 - Riszálom úgyis, úgyis



|

Az új mobil nemcsak szép, de tudásban is megfelelően illeszkedik a gyártó által a számára kijelölt szegmensbe.

Hirdetés

Az ismerkedés Kezdetnek elárulom, hogy mindig is féltem a szétnyitható készülékektől. Bárki hozzáértőtől megkérdeztem mindenki azt mondta, hogy jól néz ki, de ami mozog az kopik és ez különösen igaz egy mindennapi használatban lévő tárgyra. Erre rácáfol a tesztelt telefon. Legalábbis az 1 hetes intenzív teszt után. A külseje tökéletesen megállja a helyét az elegáns társaságban vagy akár az iskolapadon is. Különösen jól néz ki az ezüstszínű keretbe foglalt matt fém színű előlap, amiről hosszas kocogtatás után sem tudtam eldönteni, hogy valódi fém vagy csak egy jól sikerült műanyag. A kérdés felvetődésének az volt az oka, hogy bármikor megfogtam mindig sokkal hidegebb volt az előlap mint a készülékház többi része. Itt még nem ér véget a jó minőségű anyagok sora. A ház többi része nagyon kellemes gumitapintású műanyagból készült. Tartós darabnak tűnik. A külső fémszínű előlapot 2 kör töri meg, a kisebb a kamera, a nagyobbik pedig a külső kijelző. Kezünkbe véve a baloldalon bújik meg a hangerőszabályzó, jobb oldalon egy téglalap alakú többfunkciós gomb. A telefont szétnyitva és bekapcsolva elénk tárul a Samsung jól bevált 176x220 pixeles, 262 ezer színű, TFT megjelenítője. Egy elegáns ezüstszínű kerettel kiegészítve. A gombok mérete jó, bár nekem többször is meggyűlt a bajom a jobbranyillal ugyanis rendszeresen a jobb oldali menüválasztót vagy a hívásmegszakítót nyomtam, ezt az apró hibát ki lehetett volna küszöbölni úgy, hogy a 4 irányú gombot egy kicsi picit feljebb emelik. A törtfehér billentyűk fehér háttérvilágítása nagyon jó dizájnelem sötétben, de egy esetleg gyengébben látó felhasználónak megnehezíti a dolgát erős fényben. Menü, telefonkönyv, üzenetek A jól áttekinthető menürendszerben a színes animált ikonok alatt a szokásos pontokat találjuk. A naptár már ismerős más Samsung telefonokból, semmi extra, de jól használható a mindennapokban. A telefonkönyv együtt kezeli a sim és a telefonmemóriát, viszont érdemes átmásolni a számainkat a telefonba ugyanis csak így használhatjuk ki teljesen a névjegyzék funkcióit. Ha már az 1000 név tárolására alkalmas készülékmemóriában vannak az ismerőseink, akkor rengeteg plusz információt rendelhetünk minden kontakthoz.
A legjobban használható ezek közül a fénykép hozzárendelés, így megjelenik a hívó arcképe a külső kijelzőn is. Az SMS-eknek 200 hely van a belső memóriában, a MMS-ek a 90Mb-os dinamikus memóriában tárolódnak. Multimédia üzenet küldésnél lehetőségünk van 3gp kiterjesztésű videóinkkal, illetve hangklipekkel kiegészíteni a szöveget. A telefonban van pop3 illetve smtp kliens is így az e-mailek kezelése is megoldott. A magyar t9 jól használható, viszont a szövegbevitelnél nem értem, hogy az á és ó betűt mért csak az ékezetes módban ismeri, - ráadásul akkor unicode-ként kezeli és így jelentősen kevesebb lesz a rendelkezésre álló karakterszám - míg az é-vel simán megbírkózott. Hívások, böngésző Sajnos még mindig nem sikerül samsungéknál megoldani, hogy a telefon egyszerre rezegjen és csörögjön, vagy csak csörög, vagy csak rezeg illetve a személyes tapasztalat alapján legjobban használható az először rezeg aztán csörög. A böngészőt először nem szerettem, mert kicsit nehézkes volt a navigáció aztán lassan megszokható volt, de a teszt végére sem voltam teljesen kibékülve vele. A böngészőt készenléti állapotban elindíthatjuk a normál esetbe "ok" gomb szerepet betöltő középső gomb megnyomásával, illetve menüpontból. Nem sikerült rájönnöm, hogy a szolgáltatás miatt vagy a telefon miatt, de annyira jól használta a cache-t, hogy mindig üríteni kellett ha nem az előző napi tartalmat akartam látni.
Mp3, fényképek, mozgásérzékelő Az mp3 lejátszó nem sikerült rosszul, szépen, torzításmentesen szól. Lehetőségünk van lejátszási listát összerakni és a menüből elérhető az alap funkciókat (véletlenszerű lejátszás, ismétlés) is tudja. A háttérben futó képi megjelenítés jól néz ki, de köszönőviszonyban sincs az épp futó zenével. A csomagban kapott headset-et első használat után tettem vissza a dobozba, mert ugyan nem szól rosszul, de a fülhallgató része nagyjából használhatatlan. Ha benyomom a fülembe akkor nagyon kényelmetlen, 10 percnél többet nem lehet kibírni vele, ha meg csak éppen odarakom úgy hogy kényelmes legyen akkor az első apró fejmozdulattól kiesik. Az 1,3 megapixeles kameránál az 640x480as és az 1280x1024es felbontás között több fokozatba állíthatjuk a felbontást. Hagyhatjuk automatán vagy kézzel is babrálhatunk a fehéregyensúllyal illetve az ISO értékekkel. Különböző effektek (szépia, skicc, fekete-fehér, stb.) illetve keretek közt válogathatunk. Vicces, de használati értéke nem sok van hogy hangot rendelhetünk a zoom illetve a fehéregyensúly állításhoz. Beépített vaku nincs, de még így is elég jó képeket csinál a 4x-zoomos fényképező. A kamera természetesen videófelvétel készítésére is alkalmas. 3gp formátumú 352x288 pixeles videókat készíthetünk hanggal együtt. Felvétel közben és lejátszásnál is akadásmentes, folyamatos a megjelenítés.
A beharangozás alapján úgy tűnt, hogy a mozgásérzékelő egy új és fontos funkció lesz ebben a készülékben. Játéknak nem rossz, de gyakorlati használatban mindössze két olyan helyzet van amikor örülhetünk hogy van. Az egyik az önarcképkészítés, ugyanis ha fényképezőmódban összecsukjuk a telót akkor nem rakja át a képet a külső kijelzőre, hanem bezáródik az alkalmazás. Így ha saját magunkat akarjuk megörökíteni akkor tartsuk lenyomva a jobb oldalon megbúvó gombot és csináljunk egy tempós fel aztán le mozdulatot. Így megjelenünk a külső kijelző és már kattinthatunk is! A másik használható funkció az mp3 lejátszóban való navigálás. Szintén a jobbgomb nyomása mellett a jobbra-balra mozdulatokkal navigálhatunk a számok közt, míg a fel-le mozdulatokkal a pillanatnyi megállítás illetve a kikapcsolás parancsot adhatjuk a telefonnak. Többször is megpróbáltam a metrón, hogyan is reagálnak az emberek a rázom ide oda a mobilomat dologra. Ha elővettem és a kezemben volt és úgy próbálkoztam, nem váltam feltűnővé. Bezzeg néztek rendesen mikor kitaláltam, hogy elvégre arra van a mozgásfunkció, hogy ne kelljen szétnyitni a készüléket szóval miért is szedném ki a hátsózsebből és néhány erőteljes csípőmozdulattal próbáltam megtalálni a kedvenc számomat.
Adatkommunikáció, memória, java Az infra már nem került be a telefonba, viszont az alapcsomagban kapunk USB-s adatkábelt, amivel könnyen szinkronizálhatjuk a számítógéppel. Mind kábellel, mind Bluetooth-al tölthetünk fel mp3-akat, bár a helyünk meglehetősen korlátozott. A 90Mb-os belső memóriában kapnak helyet az MMS-ek, képek, mp3-ak, videók, ezt egészíti ki a többek közt a Java alkalmazások számára fenntartott 4Mb-os memória. A valutakonverter és a világóra mellett 2 olyan játékot találunk amit a telefon döntögetésével játszhatunk. Az Pharao�s Treasure meglehetősen unalmas, viszont a téli olimpia hangulatát idéző bobverseny tényleg nem rossz. Összegzés A telefon jól néz ki, és tökéletes társ a mindennapokban. Intenzív használat mellett 2-3 napig bírta a nyomkodást. A külső design-ban a személyes kedvencem a kör alakú óra volt, amihez a narancs színű analóg óra passzol. Akinek kell egy elérhető árú telefon, amivel még egy darabig biztos feltűnést kel, ha mással nem is a csípőriszálással akkor ez egy nagyon jó alternatíva lehet. A készüléket a Pannon-tól kaptuk tesztelésre. A szolgáltatónál a Samsung E760-at jelenleg 59.980 Ft-ért vásárolhatjuk meg számlás előfizetéssel.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.