Hirdetés

Samsung Galaxy 3 teszt - egy kis fekete, amiből bármi lehet



|

Egy kis fekete ruha minden nő szekrényében ott kell álljon. Ez az a ruha, amit bárhová fel lehet venni, mindössze a megfelelő kiegészítőkre van szükség ehhez. A Samsung Galaxy 3-nál ezeket a kiegészítőket a letölthető androidos programok jelentik.

Hirdetés

 

Fényesfekete, ergonomikus ház, üvegfelület, lekerekített sarkok – első pillantásra egyértelmű, hogy a készüléket a minimalista dizájn kedvelőinek, illetve azoknak szánták, akiket nem zavar (nagyon), hogy minden egyes ujjlenyomat meg fog látszani a mobilon (amely fehér színben is kapható egyébként). A Samsung Galaxy 3 külseje mentes minden sallangtól, mindössze a legfontosabb gombokat találjuk meg az oldalain, úgymint hangerőállító billentyű és ki/bekapcsoló gomb, amely mellett a lepattintható retesszel védett miniUSB-port és a 3.5-ös szabvány jack csatlakozó helye található. És ennyi, kifújt – hiányoltuk róla a fényképezőgombot, mivel ennek hiányában csak a menübe belépve tudunk fényképezni, ezzel értékes másodperceket veszítve el, hogyha gyorsan szeretnénk lekapni valami érdekes dolgot. Sajnos a ház műanyag, ezzel akkor fogunk szembesülni, amikor megpróbáljuk lepattintani a hátlapot, hogy behelyezhessük a microSD- és a SIM-kártyát - ez bizony nem lesz egyszerű művelet, viszont vigasztaljon minket a tudat, hogy nem fognak lötyögni a mobilt alkotó részek, hanem jól illeszkedik minden mindenhez.

 

 


A kapacitív TFT-kijelző alatt három gombot találunk, a bal oldali az androidos mobiloknál megszokott További lehetőségek-füleket nyitja le, ahol van erre lehetőség, a középső minden körülmények között visszanavigál a kezdőképernyőre, a jobb oldalival pedig egyet visszaléphetünk az adott menüben. Személy szerint hiányoltam a közvetlen telefonálásra szolgáló, hívásfogadó és -visszautasító gombokat, mivel ily módon mindig könnyebb telefonálni, viszont az érintőképernyős hívásfogadással sem volt gondunk, nem „gondolkozott” a készülék, mielőtt megláthattuk volna, ki keres minket – az olcsóbb androidos mobilok sajátja az ilyen viselkedés.


Hardveres felépítés


Habár a Samsung Galaxy 3 is azok közé az androidos telefonok közé tartozik, amelyek igen kevés pénzért is beszerezhetők (szolgáltatónál megfelelő konstrukcióban akár mindössze 15 000 forintért is elvihetjük, ráadásul egy gigabájtos microSD-kártyát is kapunk hozzá), ennek ellenére nem panaszkodhatunk sem hardveres, sem szoftveres felszereltségre. 667 megahertzes processzor dolgozik benne, amelyet 800 megahertzre is felskálázhatunk, 512 megabájt ROM és 256 megabájt RAM áll segítségünkre. Az operációs rendszer verziója 2.1-es, amit parádésan meg is hajt a mobil, a tesztelési idő alatt nem jelentkezett sem indokolatlan lassulás, sem fagyás, illetőleg még az akkumulátor is jól viselkedett, folyamatos internethasználat mellett is csak két nap múltán kellett töltőre tenni a mobilt.


A kezdőképernyő alapból háromhasábos, amelyet jobb-bal irányban bővíthetünk olyan hosszúságúra, amilyen nekünk tetszik. Mindegyik hasábon megtalálható négy, nem eltávolítható ikon legalul a könnyebb kezelhetőség érdekében, ezek a telefonálás, névjegyzék, üzenetkezelés és alkalmazások ikonja. A kezdőképernyőn érdemes létrehozni olyan hasábokat, amelyeken csak egy jellegű alkalmazásikonok találhatók, ezzel megkönnyítve a tájékozódást, ily módon formálhatjuk saját magunk kézreállóvá a mobilunkat. Sajnos a menüsorról már nem mondható el ugyanez, ahová az összes alkalmazás ikonját elhelyezi a mobil magának; az még rendben van, hogy a legújabban telepített szoftver ikonját az ikonsor legvégére pakolja, viszont ha törlünk egy alkalmazást, akkor nem „ugrik fel” a helyére más ikon, hanem üres marad a helye. Erre akkor vigyázzunk, amikor agyba-főbe telepítünk programokat a mobilunkra, majd letöröljük a feleslegeseket, mert később, a használat folyamán akár olyan ikonok is felbukkanhatnak elszórtan, amelyekre nem is emlékezünk, hogy telepítettük.

 

 

 


Sajnos az ikonok témája nem változtatható, az a TouchWiz nevű felület fogad minket 3.0-s verzióban, amely a Galaxy S-ből lehet ismerős – a Samsung filozófiája mostanság az, hogy mindenhol egységes legyen a felület, nem számít, hogy badás vagy androidos az adott mobil. Kinek hogy tetszik, nekünk annyira nem nyerte meg a tetszésünket, akadt olyan is a szerkesztőségben, aki csiricsárénak tartotta, de a legtöbbeket nem zavarta.


Mit ad a Samsung?


Alapból nem kapunk túl sok mindent, a Samsung Apps nevű alkalmazásban mindössze két programot találunk, valamint egy Napi tájékoztató nevű szoftvert, amelyben bejelentkezhetünk különféle weboldalakra, így egy helyen láthatjuk a híreket, órát stb. Elméletben jól hangzik, gyakorlatilag azonban túlzsúfolt felületet hoz létre valamelyik képernyőhasábunkon, amelyet nehéz lesz használni. Ezenkívül rendelkezésünkre állnak még Samsung widgetek, például AccuWeather óra, Samsung naptár stb. A többség nagy valószínűséggel úgyis az Android Marketből fogja letölteni a neki kellő alkalmazásokat – a választáshoz mi is segítséget nyújtunk online cikkeinkben, ha például offline navigációs szoftverre vagy képregény-olvasó alkalmazásra vágynánk. Első használatba vételkor arra ügyeljünk, hogy sajnos Google-ös névjegyzék importálásakor a mobil minden egyes névjegyet bepakol a telefonkönyvünkbe, amit csak fellel a Címjegyzékben, teljesen mindegy, hogy létrehoztunk-e csoportokat, nem lehet csoport szerint importálni. Annyi szerencsénk van persze, hogy eltüntethetjük azokat, akiknek a névjegyéhez nem tartozik telefonszám, viszont akik szeretik csoportokba rendezni a kontaktjaikat, azoknak sajnos le kell mondaniuk erről az importálási lehetőségről.


A készülék összességében véve az olcsóbb kategória egyik gyöngyszeme, dizájnos, gyors, kényelmes a használata, gyorsan lehet rajta internetezni is, így csak ajánlani tudjuk.


Pro

Dizájnos felület

Könnyű kezelhetőség, nagyon gyors


Kontra

Összekeverednek az ikonok

A kamera optikáját semmi sem védi, nincs vaku


Specifikációk

Méret: 113,5x55x12,9 milliméter

Tömeg: 109 gramm

Kijelző: 3,2 hüvelyk, 240x400 pixel, kapacitív TFT-érintőkijelző

Memória: 512 MB RAM / 256 MB ROM

Memória bővíthetősége: microSDHC (alapcsomag: 1 GB)

UMTS/HSDPA/HSUPA: van/3,6 Mbps/nincs

Wi-Fi: 802.11b/g/n

USB: microUSB 2.0

GPS-vevő: van

Platform: Android 2.1 TouchWiz 3.0

Kamera: 3,2 megapixeles, autofókuszos

Videofelvétel: 320x240 pixel @ 15 fps

Alap akkumulátor: 1500 mAh lítiumion

Készenléti idő: 620 óra (2G) / 510 óra (3G)

Beszélgetési idő: 15,5 óra (2G) / 7,25 óra (3G)

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.