Hirdetés

Samsung Galaxy S4 teszt: a mindent látó

|

A Samsung legújabb csúcskategóriás készüléke rettentően hasonlít elődjére. Kérdés, hogy a belső tulajdonságai elegendőek lesznek-e a sikerhez.

Hirdetés

A Samsung Galaxy S4 vitathatatlanul az idei év egyik legjobb készüléke és legalább annyian várták, mint annak idején az iPhone 5 megérkezését. Debütálásakor a hatalmas lelkesedés kicsit vissza esett, mivel radikális újításokat nem tudott felmutatni a telefon. Távolról nézve a készülék szinte ugyanaz maradt, mint az elődje - a Samsung fanok sokkal többet vártak az új csúcsmobiltól. 

 

 

A Galaxy S III sikersztorijának folytatója, az eddigi legjobb Samsung okostelefon, amivel találkoztunk. A készülék őrjítően sok funkciót kapott, a hardveres specifikációja nagyon ütős, nem is csoda, hogy már most úgy néz ki, hogy sokan társ helyett ezt a telefont választják majd. Persze a vágyakozás mellett kételyek is felmerülnek. Kérdéses, hogy elég nagy-e a különbség az S III és az S4 között ahhoz, hogy bezsongjanak a felhasználók és a boltokban toporogva a sorszámuk felvillanására várjanak.

 

 

A Samsung úgy vélte, hogy csak hardveres oldalról nem lehet kitűnni a tömegből. A többi gyártó ugyanazokból a komponensekből válogathat, így csak úgy léphetnek el a többiektől, ha létrehoznak egy szuperfegyvert. Ez meg is történt, bemutatkozott az Exynos 5 Octa lapka. Az Octa-val szerelt modellekkel egyelőre azonban csak a világ egyik fele ismerkedhetett meg.

 

 

A hardveres fejlesztéssel párhuzamosan a szoftveres oldalt erősen felspanolták. A cél az volt, hogy egy olyan készülékkel jelentkezzenek, melynek kezelése adja magát, nem kell agyalnunk mi miatt történik. A mérnökök szeme előtt egy a felhasználót jobban értő mobil képe lebegett.

A cikk tovább folytatódik. 

 

Külső

A Samsung Galaxy S4 5 hüvelykes kijelzőt kapott, melyet az oldalakon olyan vékony perem vesz körbe, hogy a kisebb manccsal rendelkezőknek is könnyedén bogarászhatnak a felhasználói felületén. A Samsung mérnökei hihetetlen jó munkát végeztek, hiszen az S III házával szinte identikus burokba zsúfolták be a 0,2 hüvelykkel nagyobb kijelzőt. Amellett, hogy az oldalakon kisebb lett a perem ez azt is jelenti, hogy lent is és fent is elcsíptek egy keveset belőlük. Minket ez egyáltalán nem bántott. Sőt az sem, hogy a vezérlésre szolgáló kapacitív gombok nem vesznek el helyet a kijelző értékes felületéből.

 

 

A fizikai "home" gomb szerencsére megmaradt. Amennyiben úgy érezzük, hogy vissza kell rohannunk a kezdőképernyőre bármikor megnyomhatjuk. A fizikai gombokat még mindig jó érzés nyomogatni. Átélhetjük, hogy a billentyűút végén az aprócska kattanás után az utasítást hibátlanul végrehajtja a készülék. A kapacitív gomboknál ez nincs minden esetben így, pláne ha nehéz őket eltalálni, mint az első Next szériás Sony-k esetében.

 

 

A kijelzőt pár látható szenzor és jó pár rejtett szenzor veszi körbe. A látható darabok a fehér készüléken jobban szemet szúrnak, de a tesztalanyunkon sem mondhatjuk, hogy túlzottan rejtőzködnének. Rájuk egy picit később visszatérünk, mikor a készülék hardverét taglaljuk.

 

 

Az előlap teljes egészét Gorilla Glass 3 védi a sérülésektől. A Corning mostanában teret nyerő védőrétege a gyártó állítása szerint háromszor ellenállóbb elődjénél és 40 százalékkal nehezebb észrevenni rajta a karcokat. A Gorilla Glass 3-mat a Samsung Galaxy S4-en nagyon nem mertük meggyötörni. Párszor végigszaladtunk rajta egy kulccsal és gyakorlatilag ennyi. Nyoma nem maradt az akciónknak, amiért hálásak is vagyunk a Corningnak. Rossz lett volna karcosan visszaadni a tesztkészüléket. Akit egyébként érdekel, hogy mit bír a Corning Gorilla Glass 3, annak ajánljuk figyelmébe az alábbi videót, ahol mérőberendezésekkel is gyötrik az edzett üveget.

 

 

A kijelzőt körülfutó perem pontozott textúrát kapott, mely akkor mutat különösen jól, ha ráesik a fény. A készüléket körbefutó krómozott fém és az alatta terpeszkedő szálcsiszolt alumínium keret azonban mindenki számára jól mutatnak. Habár a HTC One-on található fémhez képest az S4 kicsit kevesebbel rendelkezik, végre a prémium árcédula mellé, a prémium közeli érzet is megérkezik.

 

 

Az alumínium kereten találjuk a további kezelőszerveket, illetve a csatlakozókat és egy régi, ezidáig sokáig hanyagolt ismerőst, az infraportot. A TV-k változatlanul népszerűek és a Samsung a többi gyártóval együtt úgy véli, hogy ha már a felhasználó úgyis birizgálja tévézés közben az okostelefonját, akkor miért ne használhatná a televízió távvezérlésére. Okos húzás, örülünk neki. Az infra apró kör alakú furatát a telefon tetején találjuk, ahol a 3,5 milliméteres jack is beleásít a nagyvilágba. Jobb oldalon a készülék be/ki kapcsolására és a képernyő ki/be kapcsolására szolgáló gombot találjuk, bal oldalon a hangerőszabályzók kerültek elhelyezésre, alul pedig az MHL kompatibilis microUSB csatlakozót találjuk.

 

 

Lehet a korábbi készüléktesztek során hozzászoktunk a jóhoz és emiatt hiányzik a kameragomb, de az is lehet, hogy a tesztelős múlt nélkül is hiányolnánk. Megfelelő téma után koslatva a városban, többször előfordult, hogy fényképezni szerettem volna. Más esetben, ekkor hosszan megnyomva a kameragombot, pillanatokon belül fényképezésre kész a mobil. Dizájn szempontjából lehet kilógott volna a plusz egy gomb, de a megléte gyakran megkönnyíthette volna a életünket.

 

 

A Galaxy S4 hátlapja valamivel rugalmasabbnak tűnik az S III-énál, bár még mindig rettentően vékony. Erre akkor döbben rá igazán az ember, mikor első ízben be szeretné rakni a SIM-et. A hátlapot szinte le kell nyúzni a telefon hátuljáról. Kialakítását tekintve, annak ellenére, hogy nem került túl sok dizájnelem rá, pofás darabról van szó. Az ezüst Samsung felirat mutatósan fest az ezüstös fényű burkolaton, amit egyébként a LED-es villanóval ellátott kamera és a hangszóró tör csak meg.

 

 

A Samsung Galaxy S4 összeszerelési minősége rendben van, illesztési hézagok nincsenek és normál használati körülmények között a hátlap sem recseg. Összességében, ha ez volna az első ilyen készülék, amit láthatott a nagyérdemű, akkor azt is írhattam volna, hogy ez igen, a Samsung most ismét villantott. Távolról a mobil azonban nagyon hasonlít az elődjére. Első blikkre nem is lehet eldönteni, hogy ki melyiket használja. A fémkeret árulkodik ugyan, de azt ki látja. Másik oldalról megvizsgálva a kérdést, miért változtatott volna túl sokat a Samsung, ha a tavalyi dizájn már bevált. Most slankítottak, kicsit könnyebbé tették a mobilt, majd feldobták egy kis maszkulin stíluselemmel. A változatlannak tűnő külső, azonban számos új extrát tartogat.

A cikk tovább folytatódik. 


Kijelző és akkumulátor

Nagy vonalakban már szóba került a Samsung Galaxy S4 kijelzője. Most azonban részletesebben is kitárgyaljuk. Az 5 hüvelykes panel 1080×1920 pixeles felbontással rendelkezik, ami következtében a panel 441 ppi értéket ér el. A HTC One kijelzője szintén ekkora értékekkel bír. Persze felmerülhet a kérdés, hogy mi szükség van ilyen képpontsűrűségre. Az iPhone 5 kijelzője 326 ppi-t mutat fel és azzal is tökéletesen elégedettek a felhasználók. A Galaxy S4 kijelzőjének szempontjából azonban nagyon is előnyös a magas képpontsűrűség. Az alkalmazott Super AMOLED pentile RGBG mátrixos alpixel elrendezésének hatásait nem lehet érzékelni -  A karakterek nem szőrösödnek.

 

 

A full HD felbontású Super AMOLED panelen tűéles képek köszönnek vissza, a betekintési szög nagy (színdegradálódás csak minimális mértékben jelentkezik, az is extrém nagy betekintési szögben) és immáron a színhűségre sem lehet panaszkodni. Az elődök zöldes árnyalatait elmosta a fejlődés. A fekete fekete, a fehér pedig most már közelebb áll az RGB paletta #FFFFFF kóddal jelölt színéhez. További pozitívum, hogy a felhasználók maguk is állíthatják a kijelzőn megjelenő színek élénkségét. Nagy szabadságot nem kaptunk ugyan, de legalább van miből választani. Eldönthetjük, hogy dinamikus, szokásos, professzionális fénykép vagy film kijelzőmódban köszönjenek vissza a képek a kijelzőn, illetve rábízhatjuk az RGB szenzorra is a látvány optimalizálását.

 

 

 

A tűéles kijelzőn a képek és a videók hihetetlenül jól mutatnak. Normális fényviszonyok között nem is lehet vitatkozni a panel képességeivel. Odakint napsütésben azonban a legvilágosabb elemek kiszúrása is kihívást jelent. A kijelző csillog, a fényerő pedig kevés. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy az elődhöz képest itt is javulásról beszélhetünk, akárcsak az akkumulátor kapacitásának esetében.

 

 

A Samsung mérnökei az S3 2100 mAh-s akkumulátora helyett egy 2600 mAh-s akkumulátort szántak a mobilba. Sajnos hiába a megnövelt teljesítmény az akkumulátor energiakészletit az S4 egy nap alatt megcsapolja. Az energiatakarékos mód valamelyest kitolja a töltések közötti időintervallum hosszát, de csodát ne várjunk tőle.

 

 

A rövid üzemidőt, vagyis az okostelefon egyik betegséget a Samsung több módon is igyekszik orvosolni. Egyrészt kiegészítőként vásárolhatunk magunknak egy tartalék akkumulátort, melyet ha feltöltünk bármikor cserélhetjük az erősen lemerült, készülékben senyvedő társát. Másrészt bevethetjük az S4-hez készült indukciós töltőpadot. Ekkor azonban a gyári hátlapot le kell cserélnünk a Qi szabvány szerint előkészített társára. Ez a hátlap kissé vaskosabb, merevebb is. Ha pedig felkészítettük a mobilt, akkor csak rá kell tennünk a hálózatba bedugott töltőpadra és a ”vezetéknélküli” töltés azonnal elkezdődik.

 

 

 

Melyik a jobb? A hagyományos, vagy a Qi szabványos megoldás. Aki ráér, illetve otthon vagy a munkahelyen egy megszokott helyre szokta lepakolni a telefonját, annak a töltőpados variáns nagyon is feküdhet. A padon a töltés nem olyan fürge mintha közvetlenül kábelen kapná az energiát az akku. A többieknek a hagyományos kevésbé látványos módot javasolnánk.

A cikk tovább folytatódik. 


Hardver és szenzorok

A Samsung az S széria modelljeibe mindig is a lehető legerősebb hardvert szerette volna beszerelni. Most sem járt el másként, azonban ahhoz, hogy a gyártás megfelelő tempóban történjen és hogy ne legyen készülékhiány, a Samsung két modellt készít. A Samsung névlegesen 8 magos megoldása az Exynos 5 Octa az itthon egyelőre nem kapható I9500-as modellekben találtak otthonra, míg nálunk az I9505-ös modellek kaphatók, melyben a szintén erős Qualcomm Snapdragon 600 dolgozik. Panaszkodni ennek a SoC-nak a teljesítményére egyáltalán nem lehet. A 28 nanométeres csíkszélességen készült megoldás négy magos Krait processzora 1,9 GHz-es tempón, minden feladatot elsöprő magabiztossággal végez, ha a szoftveres optimalizáció is megfelelő. Az erős processzor mellet egy izmos grafikus gyorsító egy Adreno 320 szolgál. Melléjük 2 GB RAM-ot pakoltak be a mérnökök. Mi felhasználók, 16/32 vagy 64 gigabájtos tárhelyű kivitelekből válogathatunk, de ha az utóbbi mobilviszonylatban bőségesnek nevezhető hely sem lenne elegendő, akkor maximum 64 gigabájtig a microSD bővítőhelyen keresztül kitolhatjuk a korlátainkat.

 

 

Mit tud a vas? Ilyen szinten túl sok értelme nincs a szintetikus teszteknek. Egyrészt a konkurencia modelljei (HTC One, LG Optimus G Pro, Asus Padfone Infinity) is hasonló komponensekkel bírnak, csak órajelkülönbségekkel lehet találkozni, másrészt a csúcskategóriától elvárható módon szuperül teljesítenek a hardverek. Azt kapjuk, amit a mostani csúcstól elvárhatunk. Az erőforrás igényes játékok pörgősen jelennek meg a kijelzőn és ha megunnánk valamelyiket egy másik abba rögtön átugorhatunk. A váltás rendkívül gyors. Akár csak a widgetekkel megtűzdelt kezdőlapok közötti lapozgatás.

Az iszonyatosan erős specifikációkkal és teljesítménnyel rendelkező mobil alkalmanként belefut egy-két kisebb röccenésbe. Erről azonban nem a vas, hanem az operációs rendszer tehet.

 

 

A Samsung Galaxy S4 adatkommunikációs szempontból is a technológia krémjét kapta. 4G-n 50 Mbps-mal tölthetünk, a Wi-Fi modul a/b/g/n/ac szabványokkal rendelkezik, kapunk akkumulátor kímélő Bluetooth 4.0-t is, illetve ott van az MHL-es microUSB, melyről közvetlenül tévére is lehet majd kötni a készüléket. A DLNA, az NFC szintén kötelező darabja a felhozatalnak. Ahogy az USB OTG, a hotspot funkció és a W-Fi Direct is. Itt még érdemes kitérni rá, hogy a Samsung Galaxy S4 az első mobil, melyben az NFC fizetés technológiáját implementálták. A mobil Visa payWave-en keresztül akár fizethetnénk is, ha lenne hol használni.

 

Szenzorok

Korábban már említettem, hogy a kijelző körül számos szenzor helyezkedik el. Most elérkezett az ideje, hogy részletesen is bemutassam őket.

Gesztusérzékelő szenzor: Az Air Gesture funkciót teszi lehetővé. Az infravörös sugarakat használó szenzor érzékeli a felhasználó kezének mozgását.

Közelségérzékelő szenzor: Az infraérzékelő azt méri mennyire van közel a felhasználó a készülékhez. A közvetlen hívás funkció támaszkodik erre az érzékelőre.

Giroszkóp: 3 tengely mentén méri, hogy a mobil milyen mértékben fordul, dől. Ez a Smart Rotation funkció alapja.

 

 

Gyorsulásérzékelő: 3 tengely mentén méri milyen mértékben mozdul el a mobil. Az S-Health gyaloglótárs alpontjának az alapszenzora.

Geomágnesesség mérő: 3 tengely mentén méri a föld mágneses terét

Hőmérséklet és páratartalom mérő: A készülék alján található aprócska furaton keresztül méri, milyen mértékben változik a környezet páratartalma és hőmérséklete. Az S-Health alkalmazás komfortszintjéhez szükséges.

Barométer: a légnyomás változásokat méri.

Hall érzékelő: Meghatározza, hogy a fedő zárva van-e vagy sem.

RGB fényérzékelő: Megvizsgálja a fényviszonyokat és ha engedélyezzük, akkor hozzáállítja a kijelző színmegjelenítési módját.

A cikk tovább folytatódik. 


Kamera, Multimédia

Az előkelő hardverek listáját a 13 megapixeles BSI szenzoros hátlapi kamera tovább erősíti. A megfelelő fényviszonyok között készített fényképek minőségébe igazán belekötni nem lehet. Ha szőrösszívű szeretnék lenni, akkor a zajszűrő algoritmust dorgálnám egy csöppet, mert előszeretettel mossa a részleteket. A kinti felvételeken könnyen nem érhető tetten, de a benti témákon már látszik mit művel. Ráadásul itt már a zaj is nagyobb hangsúlyt kap. Az éjszakai felvételek minősége a bentiekhez képest legalább olyan mértékben romlik, mintha kint is és benti felvételek közötti differencia.

 

 


A kamera kezelőfelülete egyértelmű és világos. Landscape módban a jobb oldalra került az exponáló gomb, a videofelvétel gombja és a fénykép üzemmódok közötti váltását lehetővé tevő gombocska. Erre koppintva és egy kicsit bogarászva rögtön érződik, hogy a Samsung szoftveres tudorai gondoskodtak róla, hogy legyen mivel játszadoznia a felhasználóknak. Az automata mód mellett, kapunk szép arc, legjobb fénykép, legjobb arc, hangos kép, dráma, animált fénykép, MDT (ez itt a HDR), radír, panoráma, sport és éjszakai módokat. A bal felső sarokban kapott helyet az előlapi és a hátlapi kamera között váltó gomb, illetve a duál kamera ikonja.

 

 

A dupla kamera funkció életre hívásával nem csak azt mutathatjuk meg mit látunk, hanem azt is, hogy éppen mi hogyan éljük meg a látottakat. A kijelzőn megelevenedő bélyegkép kinézetét módosíthatjuk, illetve kényünk-kedvünk szerint méretezhetjük, vándoroltathatjuk a kijelzőn. Ez a funkció egyébként videochatelés közben is elérhető, így nem csak a mi fejünket láthatja a másik fél, hanem közben meg is mutathatjuk neki, merre járunk épp.

 

 

A bal felső sarokban a fogaskerék ikonra koppintva az egyes üzemmódok gyors beállításain túl, lehetőségünk lesz mélyebben belemászni a fényképező, a videorögzítő és az általános beállításokba. Állíthatunk a felbontás méretén, aktiválhatjuk a sorozatfelvételt, ki/be kapcsolhatjuk az arcészlelést, megadhatjuk a fénymérés módját, variálhatunk az ISO értékekkel, ki/be kapcsolhatjuk a képstabilizátort. Az általános beállításoknál eldönthetjük, hogy akarunk-e GPS címkét vagy előnézetet, beállíthatjuk az időzítőt, a fehéregyensúlyt, engedélyezhetjük a segédvonalakat vagy a hangvezérlést. Az utóbbival előre definiált szavakra ugrik az exponáló gomb.

 

Érdekesebb üzemmódok

Legjobb fénykép: az S4 egy 8 fényképből álló képsorozatot készít, majd az elkészült képekből kiválaszthatjuk a számunkra legszimpatikusabb felvételt.

Legjobb arc: ez az üzemmód hasonlóan működik, mint fent említett társa. A kamera a csoportról 5 egymásutáni képet lő, majd az elkészült képekből ismét válogathatunk.

Hangos kép: A név eléggé árulkodik. Gyakorlatilag annyiról van szó, hogy a kép rögzítésén 9 másodpercnyi audiotartalmat is rögzít a Galaxy S4. A megszületett képet egyelőre csak az S4-en lehet visszajátszani.

 

 

Dráma: Aki nézett már sportösszefoglalókat vagy introkat, gyakran találkozhatott olyan anyaggal, melyeken az adott játékos egy képen több mozgásfázisban is látszik. Itt is hasonlóról van szó. A kamera 5 képet lő e mozgó témáról, és egy képen fésüli össze a különböző fázisokat. Arra azért érdemes figyelni, hogy egynél több téma ne mozogjon a kamera előtt, illetve, hogy a kamerát se mozgassuk.

Animált fénykép: Ebben az üzemmódban a készülék cinemagrafot készít. Miután elkészítjük a felvételt megadhatjuk, melyik részek legyenek animálva, illetve, hogy merre történjen a lejátszás.

 

 

Radír: A kamera 5 fényképet készít, majd egy algoritmus eltávolítja a jól észlelhető mozgó objektumokat a képről. Ez az üzemmód előnyös lehet a photobomberek kiiktatásához, illetve a nyüzsgő gyalogosoktól fuldokló utcákról is készíthetünk nyugisabb képeket.

Videózás

A Samsung Galaxy S4 full HD felbontásban rögzít videókat. Mikor fényképező módból átváltunk videórögzítés módba a felvétel rögtön elindul. Ennél a módnál is lehetőségünk van a duálkamera aktiválására, illetve van itt még egy kedves kis nyalánkság. A beállításokban lassított és gyorsított felvételeket is előkészíthetünk.

 

 

 

 

Az S4 a full HD-s anyagok lejátszásától nem riad meg. Lejátszás közben, ha nagyobb időközöket ugrunk egy pár pillanatot várnunk kell, mire magára talál a Samsung lejátszója, de különösebb probléma nem volt vele. Az S3-ban debütált pop play az S4-ben tovább él. A videók lekicsinyíthetők, majd oda tologathatjuk őket a kijelzőn ahova szeretnénk. Eközben a menü látszik és bogatászhatunk is benne. A videobuborék addig marad a menü vagy az éppen futtatott alkalmazás képernyője fölött, ameddig be nem zárjuk, vagy véget nem ér a videó.

A cikk tovább folytatódik. 


Szoftver, Extra funkciók

A Samsung Galaxy S4 az Android legfrissebb verzióját, 4.2.2-es Jelly Beant futtatja. A Holo kezelőfelület helyett a TouchWiz köszön vissza ránk. A Samsung saját UI-je az előző verzióhoz képest nem változott látványosan. Ami azonban szemet szúrhat és megütheti a fülünket is, hogy a zárképernyő már nem csobog. Az állapotjelző áttetsző lett, ami közelebb hozza a kezelőfelület többi eleméhez.

 

 

Extra funkciók

S Fordító: Túl sokat nem kell agyalni, hogy kiderüljön mire jó a funkció. Használatához azonban be kell jelentkezni a Samsung fiókunkba, mely mellé 50 Giga Dropbox tárhely is jár. Miután ezt megtettük számos alkalmazáson belül anélkül érhetjük el a fordítást, hogy váltogatni kellene az appok között.

Group Play: Ezt a funkciót többféleképpen is lehet használni. Legtöbben persze a játékos oldalt veszik majd előre. A Group Play-nek köszönhetően az S4-es felhasználók többen is játszhatnak egy adott alkalmazással (például Asphalt 7 és Gun Bros 2). A másik lehetőség, hogy több S4-et összekapcsolunk és hangrendszert alakítunk ki belőlük. Ennek azonban nem sok haszna van, tekintve, hogy két S4 sem szolgál majd dobhártya remegtető kihangosítási képességekkel.


Air View: Egyelőre nem sok alkalmazás készítettek fel a Note-ban debütáló funkcióra, de amit igen ott nagyszerűen működik. A Flipboardban például, ha a témakörök fölött lebegtetjük az ujjunkat, megkukkanthatjuk a témakör három aktuális húzócímét. Az ujjlebegtetős gyorsinformálódás szerencsére máshol is működik. Belekukkanthatunk a naptéri bejegyzéseinkbe és az emaileinkbe is.

 

 

Air Gesture: A Galaxy S4 másik látványos funkciója, hogy úgy irányíthatjuk az S4-et egyes alkalmazásoknál, hogy hozzá sem kell érnünk a kijelzőhöz. Egyelőre csak a gyári böngészőben, a hívásfogadásnál és a galériában működik a funkció. A böngészőben a kezünk megfelelő irányban történő mozgatásával egyik megnyitott weboldalról léphetünk át a másikba, illetve görgethetjük azokat. A galériában hasonlóképpen eljárva végigpörgethetjük a képeinket. Vezetés közben pedig nagyon hasznos lesz, ha egy suhintással fogadhatjuk a hívást.

Intelligens szünet: Amennyiben engedélyezzük a funkciót, a készülék figyelni fogja a szemünket és abban a pillanatban, mikor elfordítjuk a tekintetünket a videolejátszást szüneteltetni fogja a Galaxy S4. Mikor újra rápillantunk a kijelzőre a lejátszás folytatódni fog. Az intelligens szünet abban az esetben lesz igazán hasznos, ha a videók minden pillanatára kíváncsiak vagyunk.

 

 

Intelligens görgetés: Egyelőre csak a böngésző és az email alkalmazás él az új irányítási mód lehetőségével. Mikor az S4 érzékeli, hogy a kijelzőre nézünk, úgymond fejbiccentéssel görgethetjük az előttünk megjelenő tartalmat.

Optikai olvasó: Az alkalmazás azoknak lesz hasznos, akik nem szeretik egyesével bevinni a névjegykártyákon található adatokat. Az app beolvassa a látottakat és digitális formába konvertálja azt. A szövegfelismerés még nem az igaz, de remélhetőleg a későbbi szoftverfrissítések javítanak majd rajta.

WatchON: Ezzel az alkalmazással számtalan fajta készülék távirányítójává változtathatjuk a készüléket. Miután kiválasztottuk a régiót és az eszközkategóriát, illetve azon belül a gyártót, az infraport akcióba lép. Megjegyzendő, hogy ez a készülék már kompatibilis a hamarosan kapható Samsung HomeSync-kel, mely egy olyan androidos Set-top box, mely médialejátszó is egyben.

 

 

S Health: A Samsung ezzel az érzékelőkkel felpumpált alkalmazással a testmozgás kedvelőinek igyekszik kedveskedni. Az alkalmazás alpontjai számtalan információval szolgálnak, melyek egy részét közvetlenül a környezetünkből veszik. Ez alá az alkalmazás alá dolgozik a barométer, a hőmérséklet és páratartalom mérő, valamint az gyorsulásmérő. Az S Health volna az az egészségügyi központ, ahol a fitnesz aktivitásunkat szemmel tarthatjuk. Az alkalmazás képességei külön megvásárolható kiegészítőkkel tovább bővíthetők.

Samsung Adapt Sound: Egy rövid teszt után felhasználóhoz hallásának megfelelően kalibrálja a hangzást.

A cikk tovább folytatódik. 

Összegzés

Hiába kap a Samsung Galaxy csúcskategóriás hardvereket, ha nem tud kitűnni a többi gyártó szintén csúcskategóriás készülékei közül. A HTC a One esetében a dizájn oldalon villantott nagyot, a Samsung eközben a szoftveres oldalt és a vezérlést toldotta meg, valamint egészséges életmódsegítő funkciókkal is megrakta a pofás telefonját. Hamarosan kiderül ki taktikázott jobban. Persze a mérleg nyelve már most is a Samsung felé dől, hiszen nagyobb megrendelőként hamarabb kapják meg a hardvereket, aminek a HTC-nek sorban kell állnia. A csúszás számukra rengeteg veszteséget jelent.

 

 

A riválisok között azonban nem csak a mostani csúcskategóriás készülékeket találjuk. Az egyik legnagyobb kompetitor nem más, mint az előmodell a Samsung Galaxy S III. Lehet funkcionálisan nincs agyig pakolva, de ár/érték arányban sokat erősödött. Ráadásul külsőre nincs nagy különbség a kettő között. Ha a felhasználók fejét új funkciók közül igazán egy sem csavarja el, akkor az S3 máris előnyösebb pozícióba kerül, hiszen hardveresen az a készülék is iszonyatosan erős.

 

 

Kétségtelen, hogy a Galaxy S4-nél a Samsung ismét kitett magáért, bár kissé olyan szájízzel fogadtuk az érkezését, mint annak idején az iPhone 5-ét. Látványos újdonságokkal nem tud szolgálni, de a változatlannak tűnő burkolat alatt számos funkció bújik meg. Felhasználó függő kinek mi fog tetszeni belőlük, de azt bizton állíthatjuk, hogy lesz olyan, ami miatt hihetetlen magas ára ellenére is csábító marad a készülék. Példa okán ott az elődökhöz képest jobb képességekkel rendelkező, csodálatos full HD kijelző, a hihetetlen erős hardver, és a rogyásig pakolt kamera.

 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.